Prieskum pre Štandard: Biskupi chcú otvoriť kostoly. Čo si o tom myslia ľudia?

03-kolkoludi

Kostoly sú na Slovensku stále plošne zavreté, verejné omše a bohoslužby sa nemôžu sláviť, a to ani pri zachovaní obdobných opatrení, aké sa týkajú obchodov s potravinami, zamestnania či cestovania verejnou dopravou. Táto situácia prekáža katolíckym biskupom, ktorí napísali predsedovi vlády Igorovi Matovičovi otvorený list, kde píšu, že „úplný, dlhodobý a celoplošný zákaz verejných bohoslužieb (…) je neúnosný.“

Zisťovali sme, čo si o slúžení omší a bohoslužieb myslí slovenská verejnosť. Respondentom reprezentatívneho prieskumu sme položili nasledovnú otázku: „Mali by sa podľa vás otvoriť kostoly s tým, že by sa v nich dodržiavali isté epidemiologické opatrenia?“

Otázka bola uzavretá, opýtaným sme ponúkli tri odpovede: (a) áno, (b) nie, (c) neviem alebo nechcem odpovedať.

Výsledky prieskumu ukázali, že až 43,7 percenta opýtaných si myslí, že treba kostoly otvoriť a omše opäť začať slúžiť, samozrejme pri zachovaní epidemiologických opatrení. Na to, že ide o tému, ktorú v politike nezastupuje žiadna strana a aj biskupi až do utorka 16. februára váhali (prieskum sa uskutočnil predtým), ide o prekvapivo vysoké číslo.

Väčšia časť respondentov, až 49,1 percenta (čiže o 4,5 percenta viac) opýtaných si myslí, že kostoly by mali aj naďalej zostať zatvorené. Nevedelo alebo nechcelo odpovedať 7,2 percenta opýtaných.

Respondentov sme nedelili podľa toho, či sú alebo nie sú veriaci, ale z výsledkov možno predpokladať, že otvorenie kostolov podporuje väčšina z veriacich, keďže im na návšteve bohoslužieb prirodzene viac záleží.

Prieskum verejnej mienky sa realizoval v dňoch od 8. až 12. februára tohto roku formou telefonických rozhovorov na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov. Prieskum pre Štandard realizovala spoločnosť CreditCall pod svojou obchodnou značkou Wake Up. Ak vás zaujíma metodika prieskumu, prečítajte si rozhovor s Jurajom Baloghom z Credit Call.  


Ďalšie články