Kočiar Karola III. starobylo len vyzerá. Má klímu, kamery, je z hliníka aj Newtonovej jablone

1280px-State_Opening_of_Parliament_(14157340870) Diamond Jubilee State Coach. Foto: Wikipedia

Ak práve neveriacky krútite hlavou a pýtate sa, čo táto vec robí na stránke o autách, skúste sa na to pozrieť trochu s nadhľadom. Už o pár dní prebehne korunovácia nového britského kráľa, a aj keď jeho „vozidlo“ môže vyzerať, ako keby vypadlo z učebnice dejepisu (čo je trochu pravda), nenechajte sa zmiasť. Hádame, že ste ani len netušili, že Diamond Jubilee State Coach má hydraulické stabilizátory, klimatizáciu, elektrické okná či kamerový systém. Ešte lepšia je však iná vec. Kočiar Karola III. je predovšetkým plný neuveriteľných symbolov.

Nečakáme, že si v sobotu – 6. mája – pustíte televíziu len preto, aby ste si pozreli priamy prenos z korunovácie nového britského panovníka. Tipujeme, že niečo také zaujíma len mizivé promile čitateľov tejto stránky. Napadlo nám však, že by vás mohlo zaujať niečo iné… s motorizmom okrajovo súvisiace.

Karol III. zdedil po svojej matke, Alžbete II., kočiar Diamond Jubilee State Coach. Vyzerá ako kus britskej histórie, v skutočnosti však bol dokončený v roku 2010 v austrálskej spoločnosti WJ Frecklington a bývalá kráľovná ho prvýkrát použila v roku 2014.

Kočiar váži 2,75 tony a má dĺžku 5,5 metra, ale v porovnaní so svojím predchodcom je to skoro ľudová trieda. Pôvodný pozlátený The Gold State Coach z roku 1762 je dlhý 8,8 metra, vysoký 3,7 metra a má hmotnosť štyri tony.

Britská kráľovská rodina sa, skrátka, uskromnila, aj keď nie úplne. Kým jazdiť v pôvodnom koči bolo podľa Alžbety II. i ďalších panovníkov utrpením, nový Diamond Jubilee State Coach je trochu iná šálka čaju.

https://standard.sk/352128/neprisiel-som-na-to-aby-ma-obsluhovali-ale-aby-som-sluzil-karola-iii-korunovali-za-krala/

Kvôli komfortu je nové vozidlo vybavené šiestimi hydraulickými stabilizátormi a tlmičmi, jeho základy sú vyrobené z hliníka a nechýba mu klimatizácia, kamerový systém, diódové osvetlenie, elektrické ovládanie okien či pohodlné sedačky. Ešte zaujímavejšie však je, z čoho je vyrobený zvyšok…

Diamond Jubilee State Coach je plný symbolov, je to výlet do histórie a v podstate pojazdné múzeum. Celkovo obsahuje viac ako stovku vzácnych artefaktov, takže všetky tu vymenúvať nebudeme. Za zmienku stojí napríklad drevo z jablone Sira Isaaca Newtona, materiál zo základne polárnikov Roberta Scotta a Ernesta Shackletona a pozlátená koruna na streche je z HMS Victory, lode britského kráľovského námorníctva, ktorá bola spustená na vodu v roku 1765 a v bitke pri Trafalgare slúžila ako vlajková loď viceadmirála Horatia Nelsona.

To, samozrejme, nie je všetko, drevo kočiara obsahuje segmenty z londýnskeho Toweru, Westminsterského opátstva, Katedrály Sv. Pavla, Edinburského hradu, vlajkovej lode kráľa Henricha VIII. (Mary Rose), z lode Mayflower, zaoceánskeho parníka RMS Queen Mary, bývalej kráľovskej jachty HMY Britannia či výskumnej lode HMS Endeavour, s ktorou brázdil oceány James Cook pri svojich objavných cestách.

Pri štúdiu detailov by ste narazili na segmenty spojené so Shakespearom, Franklinovovou stratenou expedíciou, Charlesom Darwinom, objaviteľom vakcíny na ovčie kiahne Edwardom Jennerom, vynálezcom námorného chronometra Johnom Harrisonom, priekopníčky lekárskej štatistiky a ošetrovateľstva Florence Nightingalovej… skrátka, ten presah je obrovský, cena v podstate nevyčísliteľná, ale koč ako taký zároveň nezaujímavý, ak vám je história ukradnutá.

Text pôvodne vyšiel na portáli Topspeed. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články