Koho by mala predstaviť Čaputová na budúci týždeň? Úradnícka vláda je známa, až na dve mená

Na verejnosť už prenikli viaceré mená ministrov úradníckej vlády, ktorú prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje 15. mája. Zatiaľ nevedno, kto povedie rezorty životného prostredia a dopravy.

TK Národnej banky Slovenska - ekonomický a menový vývoj - leto 2022 Foto: Pavel Neubauer/TASR

Štandard ako prvé médium na Slovensku informoval, že úradnícku vládu by mal viesť viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Neskôr toto meno oficiálne potvrdila prezidentka. V minulosti bol Ódor členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, počas vlády Ivety Radičovej bol poradcom premiérky a ministra financií Ivana Mikloša. V rokoch 2003 až 2005 bol hlavný ekonóm ministerstva financií a riaditeľ Inštitútu finančnej politiky. Pochádza z Komárna.

Súčasný premiér a šéf Demokratov Eduard Heger informoval, že sa vracia do parlamentu, takže o kreslo príde Sebastian Kozarec z OĽaNO.

Funkciu potvrdili minister vnútra aj kultúry

Ďalším oficiálne potvrdeným členom budúceho kabinetu je Ivan Šimko, ktorý sa po Romanovi Mikulcovi stane ministrom vnútra. Šimko to potvrdil na sociálnej sieti a dodal, že preto pozastavil členstvo v strane KDH.

Nejde o politického nováčika, túto pozíciu už zastával v rokoch 2001 – 2002, na konci prvej Dzurindovej vlády, keď nahradil Ladislava Pittnera (tiež SDKÚ), ktorý bol donútený odstúpiť. Šimko bol ministrom aj v druhej Dzurindovej vláde, vtedy riadil ministerstvo obrany, aj tu skončil po roku po tom, ako vznikol konflikt s premiérom a predsedom jeho strany Mikulášom Dzurindom. Išlo o kauzu Skupinka a zápas o sféry vplyvu a vedenie Národného bezpečnostného úradu. Šimko napokon skončil ako poslanec parlamentu.

Nástup do funkcie ministra kultúry potvrdil aj historik umenia a súdny znalec v odbore umeleckých diel Július Barczi. (V stredu 10. mája však denník Pravda priniesol informáciu, že kreslo v úradníckej vláde Július Barczi odmietol.) V minulosti pôsobil ako riaditeľ múzea Betliar a hradu Krásna Hôrka. Aktuálne je riaditeľom Aukčnej spoločnosti SOGA v Bratislave, ktorá sprostredkúva predaj výtvarných diel.

https://standard.sk/353566/julius-barczi-nechce-byt-ministrom-kultury/

Dočasná ministerka Natália Milanová svojho možného nástupcu vníma kriticky. „Je veľké umenie nájsť, spomedzi desiatok tisíc ľudí zamestnaných v kultúrno-kreatívnom priemysle, človeka, ktorý je spojený s dvoma najväčšími škodami moderného Slovenska, a to kauza Bernini a Kráska Hôrka,“ povedala ministerka kultúry pre Pravdu.

Naď je s nástupcom spokojný

Novým ministrom obrany by sa mal stať Martin Sklenár, v súčasnosti riaditeľ Sekcie obrannej politiky na ministerstve obrany. Sklenár je atlantista, na obrane pôsobí pomerne krátko, v jeho vzťahu k vojne na Ukrajine a línii, ktorú presadzuje NATO, by nenastala zmena.

K svojmu nástupcovi sa už vyjadril aj končiaci Jaroslav Naď, ktorý síce meno nepotvrdil, ale pre médiá povedal, že výber prezidentky považuje za dobrú voľbu: „Je to človek z môjho najužšieho tímu a človek, ktorého som ja priviedol na ministerstvo obrany. Považujem ho za veľmi dobrého odborníka,“ priblížil.

Naďovým nástupom do poslaneckých lavíc zároveň nastane situácia, o ktorej už v minulosti vtipkoval. Vyradí z parlamentu svojho kritika Györgya Gyimesiho, ktorý odišiel z klubu OĽaNO a rokuje o účasti na kandidátke maďarskej Aliancie.

Remišová kritizuje Čaputovú: Nekoná podľa Ústavy SR, úplne obišla parlament

Štandard ako prvý informoval aj o tom, že na ministerstvo spravodlivosti by po Viliamovi Karasovi mala nastúpiť bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová. Povolaním sudkyňa pričuchla aj k politike, keď sa v rokoch 2010 až 2012 dostala do parlamentu z kandidátky SDKÚ-DS. Šťastie skúšala aj v minulých voľbách, keď kandidovala na 150. mieste koalície PS/Spolu. Bola prvou verejnou ochrankyňou práv, ktorá na svojom úrade vyvesila dúhovú vlajku.

Viaceré médiá medzičasom potvrdili informáciu, že Veroniku Remišovú by na poste ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie mala nahradiť Lívia Vašáková. Tá má v súčasnosti na starosti plán obnovy a je šéfkou Národnej implementačnej a koordinačnej autority (NIKA), ktorá koncom januára obzvlášť tvrdo komentovala nekonanie exministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO).

https://standard.sk/310722/vystavba-razsoch-je-ohrozena-meska-projektova-dokumentacia-vo-vedeni-timu-su-osoby-ktore-tam-nemaju-co-hladat/

Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová v utorok nechcela komentovať možných nových ministrov v úradníckej vláde. Kritizovala však prezidentkin postup, lebo podľa nej nemá oporu v Ústave SR ani v ústavnej tradícii. Podotkla, že hlava štátu mohla konať podobne, ako sa úradnícka vláda tvorila v okolitých krajinách, a teda konzultovať jej zloženie s parlamentom.

„To, čo pani prezidentka navrhla, nie je úradnícka vláda, ale prezidentská,“ poznamenala Remišová. Prezidentka podľa nej ignorovala parlament. Podčiarkla, že Slovensko je stále parlamentná demokracia. Upozornila na to, že aktuálny postup vytvára nebezpečný precedens do budúcna, keď by prezident pre nesúhlas s vládou mohol menovať svoj kabinet.

Ministerstvo zahraničných vecí povedie skúsený diplomat s prozápadnou orientáciou

Šéf diplomacie Rastislav Káčer sa svojho postu vzdal ešte minulý piatok a už potvrdil aj svoj odchod zo strany Demokrati. Káčerov post by mal podľa denníka Postoj prebrať Miroslav Wlachovský. Denník E ho opísal ako „skúseného diplomata s jasnou prozápadnou orientáciou“, ktorý sa podieľal na našom vstupe do NATO a EÚ. V našej zahraničnopolitickej orientácii sa preto neočakáva zmena.

V oblasti diplomacie má Wlachovský bohaté skúsenosti. Pôsobil ako slovenský veľvyslanec v Dánsku, v Spojenom kráľovstve a pracoval aj na ambasáde v Spojených štátoch amerických. Radil premiérovi Mikulášovi Dzurindovi, ministrovi Miroslavovi Lajčákovi aj súčasnému premiérovi Eduardovi Hegerovi.

Viacerí štátni tajomníci postúpia vyššie

Agrominister Samuel Vlčan skončil na pozícii už minulý týždeň, keď sa prevalila kauza o tom, že kabinetný kolega Ján Budaj pridelil jeho firme dotáciu vo výške zhruba 1,4 milióna eur. Vlčan sa odmietol peňazí vzdať, hoci ho na to vyzvali aj iní ministri a politici a radšej odstúpil z postu. Podľa Aktualít povedie rezort pôdohospodárstva aktuálny štátny tajomník Martin Kováč. Na rezort prišiel vo februári minulého roka a nahradil Milana Kyseľa, ktorý sám odstúpil po tom, čo farma jeho rodiny získala na svoje prasatá 22-násobne vyššiu dotáciu, ako je ich reálna trhová hodnota.

Podľa Denníka E by sa však agroministrom mal stať dlhoročný šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš, ktorý to odmietol komentovať. V neprospech Kováča má podľa informácií Denníka E hrať, že sa užšie zameriava iba na vodohospodárstvo a krajinotvorbu.

Martin Kováč. Foto: Ministerstvo pôdohospodárstva

Aj Milana Krajniaka (Sme rodina) by mala nahradiť súčasná štátna tajomníčka ministerstva práce Soňa Gaborčáková. Tá pôsobila v rokoch 2016 až 2020 ako poslankyňa OĽaNO. V posledných voľbách už kandidovala za KDH, nebola však členkou strany a na ministerstvo ju pozval Krajniak.

Ministerstvo zdravotníctva údajne povedie súčasný štátny tajomník rezortu, patológ Michal Palkovič. Prakticky nejde o žiadnu zmenu, lebo Palkovič prevzal vedenie po marcovom odchode Lengvarského, len formálne rezort zdravotníctva zastrešoval Heger.

Štandard pôvodne informoval, že novým ministrom financií by sa mal stať Peter Švec, ktorý v súčasnosti pôsobí ako štátny tajomník na rezorte hospodárstva. Podľa viacerých zdrojov by však Švec mal ostať hlavou rezortu, v ktorom aktuálne pôsobí. Švec svoju profesijnú kariéru začínal ako reportér a komentátor týždenníka Trend. Potom pracoval v spoločnosti Heineken Slovensko, v Slovenskej sporiteľni a v rokoch 1998 až 2001 ako hovorca ministerstva financií. Neskôr bol dlhé roky hovorca trnavskej automobilky Stellantis Slovakia.

Dve ministerstvá ešte svoje hlavy nepoznajú

Viaceré médiá však skloňujú, že štátnu pokladnicu bude držať Michal Horváth, ktorý je od roku 2020 hlavným ekonómom Národnej banky Slovenska.

Jána Horeckého by podľa Denníka N mala ako ministerka školstva zastúpiť Miroslava Hapalová. V minulosti pracovala v neziskovom sektore, kde sa zameriavala na ľudské práva a kvalitu vzdelávania na Slovensku. Riadila aj Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ), odkiaľ však odišla pre nezhody s ministerskými úradníkmi pri príprave vzdelávacej reformy. Aktuálne pôsobí v Národnom inštitúte vzdelávania a mládeže (NIVAM), kde šéfuje odboru kurikula, inklúzie a národnostných menšín.

Otvorená zatiaľ ostáva pozícia ministra životného prostredia Jána Budaja (Demokrati) a ministra dopravy Andreja Doležala (Sme rodina).

O niektorých medializovaných kandidátoch na ministrov sa neuvažuje, tvrdí prezidentská kancelária

Medzi medializovanými menami ministrov úradníckej vlády sa objavili aj také, o ktorých sa neuvažuje. TASR o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta (KP) SR Jozef Matej.

„Zoznamy mien kandidátov na ministerstvá vo vláde odborníkov, ktoré sa objavujú v médiách, neboli potvrdené prezidentskou kanceláriou a obsahujú aj mená, o ktorých sa vo vláde neuvažuje,“ uviedol.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok