Ukrajinci krotia očakávania z ofenzívy. Reznikov varuje pred „emocionálnym sklamaním”

Na snímke ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Foto: TASR/DPA Na snímke ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Foto: TASR/DPA

Dlho avizovaná ukrajinská ofenzíva nemusí dopadnúť podľa očakávaní. Západ podľa ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova možnosti Kyjeva preceňuje. Obáva sa tiež, že západní spojenci v prípade, že ofenzíva nedopadne podľa ich predstáv, podľahnú, „emocionálne sklamú” a stratia chuť Ukrajinu ďalej masívne podporovať.

„Očakávania z našej ofenzívy sú vo svete prehnané. Väčšina ľudí čaká niečo obrovské,“ povedal Reznikov v rozhovore pre americké periodikum Washington Post a dodal, že tieto očakávania môžu viesť k „emocionálnemu sklamaniu“.

Reznikov si myslí, že západní spojenci majú vysoké očakávania preto, lebo Ukrajina ruskej invázii vzdoruje už vyše roka. „Predstava bola taká, že padneme do 72 hodín,“ hovorí. Ďalším dôvodom sú vlaňajšie úspešné protiofenzívy, keď sa Kyjevu podarilo Rusov vytlačiť z Chersonu a Charkova.

Denník však pripomína, že pri Charkove mali Ukrajinci výhodu momentu prekvapenia, na základe ktorého mnoho ruských jednotiek jednoducho utieklo, a pri Chersone zasa veľkú geografickú výhodu, keďže mesto sa nachádza na druhej strane rieky Dneper, ktorá zostáva pod kontrolou Kyjeva.

Ukrajina môže mať s realizáciou plánovanej ofenzívy oveľa väčšie ťažkosti, keďže Rusi sa masívne opevnili a majú geografickú, ako aj početnú výhodu, keďže podľa Reznikova môžu mať na Ukrajine od 300- do 500-tisíc vojakov. Washington Post dodáva, že podľa mnohých expertov bude veľmi náročné, ak nie nemožné, zatlačiť Rusov späť na ich pozície spred 24. februára.

Západ potrebuje vidieť úspech

Podľa Reznikova mu západní partneri povedali, že potrebujú od Ukrajincov vidieť na bojisku úspech, ktorý by vedeli ukázať svojim ľuďom. „Neviem vám však povedať, aký by mal byť rozsah tohto úspechu. Desať kilometrov, 30, 100, 200?,“ hovorí Reznikov.

Väčší úspech by mohol získať ďalšiu podporu vo forme západných zbraní a streliva, ktoré Ukrajina potrebuje, aby pokračovala v boji.

Kedy sa ofenzíva začne

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je práve naplnenie sľúbených dodávok zbraní a munície zo Západu podmienkou pre začatie ofenzívy.

Dôležitým faktorom však bude aj počasie či pripravenosť ukrajinských útočných jednotiek. Reznikov tvrdí, že pripravených je už 90 percent „prvej útočnej formácie”, pričom niektorí vojaci dokončujú tréningové programy v zahraničí.

Problémom môže byť boj vo vzduchu

Ako podotýka Washington Post, podľa generála Richarda Barronsa, bývalého šéfa britského Veliteľstva spoločných síl, môže byť prekážkou úspechu ukrajinskej ofenzívy boj vo vzduchu. „Schopnosť Ukrajiny kontrolovať svoj vlastný vzdušný priestor je otázna,“ povedal Barrons a dodal, že počas zimy bolo ruskou taktikou vyčerpať ukrajinskú protivzdušnú obranu, ktorá väčšinou pozostávala z vybavenia ruskej alebo sovietskej výroby.

Problémy vo vzduchu v rozhovore pre denník priznal aj samotný Zelenskyj. „Vo vzduchu momentálne prehrávame,” povedal prezident. Ukrajinský prezident tiež žiadal o americké stíhačky F-16, tie však Američania zatiaľ odmietli dodať.

Hoci Ukrajina nedávno dostala americký systém protiraketovej obrany Patriot, protivzdušná obrana podľa Reznikova ostáva „prioritou číslo jeden“. 

Spojené štáty majú však v pláne poslať Ukrajine ďalší balíček vojenskej pomoci v hodnote 1,2 miliardy dolárov, aby protiofenzívu čo najviac podporili. Za celé obdobie vojny tak Spojené štáty do Ukrajiny vo forme vojenskej pomoci napumpovali skoro 37 miliárd dolárov, píše televízia CNN.

Opatrný je aj Pavel či šéf britskej diplomacie

Na to, že ukrajinská ofenzíva sa nemusí ukázať ako rozhodujúca, upozornil v utorok britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Počas návštevy Washingtonu apeloval na posilnenie vojenskej pomoci, ktorá by pomohla Ukrajine čo najrýchlejšie zvíťaziť. Varoval však, aby sa do jej nadchádzajúcej operácie nevkladali prílišné nádeje.

Očakáva, že sa im bude dariť „veľmi dobre”, keďže zatiaľ vždy prekonali očakávania. „Musíme však byť realisti. Toto je skutočný svet, nie hollywoodsky film.“

Pred neúspechom ukrajinskej ofenzívy varoval aj novozvolený český prezident Petr Pavel. Ak útok zlyhá, bude to podľa neho pre Kyjev pohroma a ďalšia možnosť sa už tento rok nenaskytne.


Ďalšie články