Na Slovensku by mala vzniknúť knižnica samizdatov

Oleg Pastier na snímke z roku 2013. Foto: Michal Svítok/TASR Oleg Pastier na snímke z roku 2013. Foto: Michal Svítok/TASR

Nedávno sme v Štandarde predstavili publikáciu Fenomén samizdat, ktorá mapuje časopisecké a vydavateľské aktivity občianskeho disentu. Vrátila nás do čias, keď sa knihy prepisovali na písacom stroji, ľudia ich čítali tajne a celé to sledovala Štátna bezpečnosť.

Editorkou publikácie je Ľudmila Pastierová, ktorá sa s manželom Olegom Pastierom podieľala na vydávaní samizdatovej literatúry. Olegovi Pastierovi v napísaní tejto knihy zabránila predčasná smrť.

Oleg Pastier bol básnik, publicista, vydavateľ, rozhlasový redaktor. Pred Novembrom 1989 bol ako disident vedený v archívoch Štátnej bezpečnosti pod zväzkom Oponent. V čase normalizácie vydával samizdatové časopisy a knihy zakázaných autorov. Zanechal po sebe veľkú zbierku samizdatov a vznikla iniciatíva, aby bola trvalo sprístupnená verejnosti.

Samizdatové periodiká a knihy predstavujú jedinečné svedectvo o dobe komunizmu a sú dôležitým študijným materiálom pre ďalšie generácie. Okrem samizdatovej zbierky Olega Pastiera by mala byť knižnica obohatená aj o zbierky iných bývalých disidentov.

Knižnica Olega Pastiera by mala byť priestorom pre prednášky a workshopy, ktoré priblížia mladšej generácii, ako zložito vznikala v období komunistického režimu slobodná literatúra. V júni 2013 bola na Zoznam UNESCO Pamäť sveta zapísaná Zbierka českých a slovenských samizdatových periodík z rokov 1948 až 1989, čím bola uznaná za súčasť dokumentárneho dedičstva ľudstva. Zbierka českých a slovenských samizdatových periodík je deponovaná v Knižnici LIBRI PROHIBITI Praha a má zásadný význam pre štúdium histórie 20. storočia. Knižnica Olega Pastiera má ambíciu plniť túto úlohu na Slovensku.

Cieľom Knižnice Olega Pastiera je postupne profesionálne zdigitalizovať čo najväčšie množstvo občianskeho samizdatu sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, ktorý bol vytvorený a vychádzal na Slovensku. Digitalizácia už prebieha zhruba pol roka. Členovia knižnice budú mať zdigitalizovaný zbierkový fond k dispozícii. Knižnica bude slúžiť aj ako priestor pre prednášky, stretnutia, literárne podujatia.

Do konca mája môžete tento projekt finančne podporiť. Kampaň na sprístupnenie zbierkových fondov samizdatov v Knižnici Olega Pastiera organizuje občianske združenie Klub Rodinné striebro, dedičia a priatelia Olega Pastiera.


Ďalšie články