Známy americký konzervatívec a mediálna legenda Rush Limbaugh zomrel vo veku 70 rokov

3853718775_bd48fa9516_o

Rush Limbaugh bol slávnym moderátorom, priaznivcom polemiky a diskusie, ktorý významne ovplyvnil rozhlasové vysielanie v Amerike. Zomrel na Popolcovú stredu na následky rakoviny pľúc.

Rozhlasová a politická hviezda republikánov Rush Limbaugh skonal v stredu 17. februára. Mal 70 rokov a podľahol rakovine pľúc, ktorú mu diagnostikovali minulý rok v januári, informovala televízia Fox News a stovky ďalších konzervatívnych médií.

Smutnú správu oznámila najskôr Limbaughova manželka Katryn. „Strata milovanej osoby je veľmi ťažká, ešte viac, keď je tá osoba väčšia ako sám život,“ uviedla Limbaughová a dodala, že Rush ostane navždy legendou.

Rush Limbaugh je považovaný za jednu z najvplyvnejších postáv amerických mediálnych dejín ako aj konzervatívnej politickej scény. Svoju kariéru začal v roku 1967 ako 16-ročný v pozícii pomocníka v rádiu a vypracoval sa na diskdžokeja v malej rozhlasovej stanici. Preslávila sa najmä jeho Rush Limbaugh Show.

Jeho rozhlasová relácia, ale aj mimoriadne úspešný newsletter, do veľkej miery určili trend v amerických médiách. Limbaugh bol republikán a konzervatívec, za svoje presvedčenie sa nehanbil, naopak, na svojom presvedčení, ale aj práci s hlasom, vtipkovaní a charaktere postavil svoj úspech.

Priateľský či hnevlivý

Bol otvorene stranícky, v podobe, ako to u nás nepoznáme. Limbaugh bol predzvesťou televízie Fox, inšpiroval množstvo ďalších a tieto fenomény pomohli konzervatívcom v Amerike čeliť liberálnemu hlavnému prúdu.

Názory na neho sa preto prirodzene líšia tak, ako sa líšia odlišné politické presvedčenia. Aj dnes sú mnohé médiá k jeho odkazu kritické, Washington Post v ňom videl najmä hnev, konzervatívci s tým však hlboko nesúhlasia.

Židovský moderátor Michael Medved, ktorý má vlastnú rozhlasovú reláciu aj vplyvný podcast, o ňom povedal, že to bol nesmierne srdečný, priateľský a veľkorysý človek, stál aj pri počiatkoch jeho vlastnej rozhlasovej kariéry. Mal rád politiku a profesionálny šport a vedel o nich s vášňou diskutovať.

Limbaugh bol tiež vtipný a miloval polemiku, čo vedeli na ňom oceniť aj jeho poslucháči. Dosvedčuje to aj fakt, že až tretina jeho poslucháčov s ním nesúhlasila, ale napriek tomu ho pravidelne počúvali. Michael Medved a mnohí ďalší po jeho smrti povedali, že tí, ktorí o Limbaughovi čítali nesúhlasné články v liberálnych novinách a nepočúvali ho, nevedeli, o čom hovoria. Limbaugh mal iný obraz v médiách, ako bola realita.

Vedel ako zaujať

V médiách sa pohyboval od mladosti. Od roku 1971 pracoval Rush Limbaugh ako ranný hosť relácie v Pittsburghu, počas ktorej mal pokrývať farmárske správy. Limbaughovi to prišlo ako nudná téma, rozhodol sa ju preto oživiť humorom a zvukmi hospodárskych zvierat. Išlo o prvé zosobnenie moderátorovej schopnosti zaujať divákov a udržať ich naladených – schopnosť, ktorú zvládal až do svojej smrti.  

Neskôr cestoval po svete a upevnil si svoje konzervatívne názory, ako aj koncepciu Americkej výnimočnosti. Jeho najznámejšia relácia, Rush Limbaugh Show, začala vysielať v roku 1988 a odvtedy bola stálicou tamojšej mediálnej scény. Limbaugh sa tešil uznaniu od viacerých amerických prezidentov, už spomínaného Reagana, ale aj Georgea W. Busha či Donalda Trumpa, poslední dvaja ho nazývali priateľom a verejne sa s ním rozlúčili a kondolovali jeho rodine a blízkym.

Limbaugh sa cez rozhlas prihováral Američanom dlhých 33 rokov a z relatívne skromného vysielania na 56 staniciach vytvoril najpočúvanejšiu rádiovú reláciu v krajine. Tú vysielalo podľa jeho stránky cez 600 staníc a týždenne si ju zaplo približne 27 miliónov ľudí.

Limbaugh pôvodne pred štyrmi rokmi podporoval za prezidenta senátora Teda Cruza, Trumpa dokonca nepovažoval za konzervatívca, ale po Trumpovom víťazstve bol jeho skorým stúpencom a lojálnym podporovateľom. Trumpa pritom ako jeden z mála ľudí bral vážne už v období, keď ohlásil svoju kandidatúru na prezidenta. Napriek občasným nezhodám ho Limbaugh podporoval až do svojej smrti.

Najnebezpečnejší muž Ameriky

V počiatkoch jeho politického vplyvu stojí prezident Ronald Reagan, ktorý zmenil pravidlá vysielania v Amerike, súkromné stanice podľa týchto zmien nemuseli dávať povinne priestor opačnej strane, upustilo sa od tzv. doktríny férovosti. Limbaugh to využil a stal sa hviezdou takzvaného fenoménu talk-radio. Reagan mu v liste v roku 2003, dlho potom, ako odišiel z funkcie, poďakoval za všetko, čo robí pre republikánov a konzervatívcov.

„Viem, že ťa liberáli nazývajú ‚najnebezpečnejší muž v Amerike,‘ ale netráp sa tým, to zvykli hovoriť aj o mne. Pokračuj v dobrej práci. Amerika potrebuje počuť veci tak, ako sa majú,“ napísal vtedy Reagan. Limbaugh bol taktiež ovenčený množstvom cien – v roku 2009 bol napríklad zvolený za jedného zo 100 najvplyvnejších ľudí sveta v rebríčku týždenníka Time. Pred rokom, na začiatku februára 2020 mu prezident Trump zapožičal Medailu slobody, vysoké vyznamenanie udeľované prezidentom USA.

Limbaugh po udelení prezidentskej Medaily slobody. Foto: wikimedia

V príhovore v roku 2020 sa moderátor prihovoril poslucháčom a prezradil im, že podľa prognóz už nemal byť medzi živými. Podľa lekárov mal čas nanajvýš do októbra, novembra a neskôr decembra roku 2020. Pracoval aj napriek chorobe, jeho posledné relácie si možno pozrieť tu.

„Neočakával som, že budem dnes ešte nažive… …A predsa, som tu, mám nejaké problémy, ale dnes sa cítim celkom dobre,“ povedal vtedy poslucháčom Limbaugh. Zákerná choroba si poňho prišla len o pár týždňov neskôr. Nech odpočíva v pokoji.


Ďalšie články