Analýza z USA: Teroristu spred Teplárne radikalizovalo najmä americké prostredie

Na strelca zo Zámockej malo väčší vplyv americké než slovenské prostredie a čiastočne môže platiť, že bol zmanipulovaný, píše v analýze americká nezisková organizácia, ktorá skúma teroristické činy tohto druhu. Pracuje tiež s hypotézou, že strelcov manifest mal skrytého spoluautora s americkým pôvodom.

Stre¾ba v centre Bratislavy si vyžiadala dvoch màtvych Prikryté telo po streľbe na Zámockej ulici. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Nezisková organizácia The Accelerationism Research Consortium (ARC) vypracovala forenznú analýzu teroristického útoku na Zámockej, pri ktorom 12. októbra 2022 zahynuli Juraj Vankulič a Matúš Horváth.

ARC je nezisková organizácia, ktorá vznikla v roku 2021 ako reakcia na viaceré teroristické činy, ktoré našli inšpiráciu v hnutí s názvom militantný akceleracionizmus. Ten vychádza zo slova „akcelerovať“, teda urýchliť vývoj spoločnosti smerom k jej kolapsu, aby vznikla nová spoločnosť založená na etnonacionalizme. Akceleracionizmus považuje násilie za jedinú možnosť, ako dosiahnuť stanovené politické ciele. Jeho predstavitelia preto vyzývajú k teroristickým útokom s cieľom destabilizovať spoločnosť. Najčastejšie možno na takýto obsah natrafiť v online komunitách.

ARC združuje výskumníkov, odborníkov z praxe, analytikov a novinárov, ktorí sa snažia tento negatívny jav pochopiť a nájsť spôsob, ako mu predchádzať.

Podľa zistení tejto organizácie inšpirovali bratislavského strelca Juraja Krajčíka k trestnému činu takzvaní osamelí teroristi, ktorí patria ku „kultúre svätých“. Tú šíri neonacistická internetová komunita Terrorgram Collective. Na sociálnych sieťach podporuje krajne pravicové teroristické činy a ľudí, ktorí ich páchajú, nazýva „svätými“. V tomto duchu označila komunita bratislavského vraha za „prvého svätca Terrorgramu“.

Komunita dokonca spracovala Krajčíkov manifest do audioknihy. Po vzore Austrálčana Brentona Tarranta, ktorý v roku 2019 v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch zastrelil 51 ľudí, ho v ňom nazýva aj „Tarrantovým učeníkom“.

https://standard.sk/332912/neonacisticka-skupina-oznacila-strelca-zo-zamockej-za-svojho-svatca/

S Terrogramom mal užšie spojenie než teroristi, ktorí ho inšpirovali

Z analýzy Krajčíkovho manifestu vyplýva, že prvá myšlienka na útok v Bratislave v ňom skrsla, keď Brenton Tarrant a John Earnest v marci a apríli 2019 spáchali teroristické činy: Tarrant v mešite a Earnest v synagóge. Konkrétne začal trestný čin plánovať až o tri roky neskôr v máji 2022, keď Payton Gendron zavraždil v americkom Buffale desať Afroameričanov.

Krajčík vo svojom dokumente cituje z Tarrantovho aj Gendronovho manifestu a niektoré ich časti využíva ako šablónu. Na viacerých miestach sa na oboch vrahov odvoláva, pričom pred ich mená dáva vsuvku „svätý“.

Priamy odkaz na „kultúru svätých“ podľa ARC naznačuje, že Krajčík mal silnejšie spojenie s Terrorgramom ako predchádzajúci teroristi, ktorými sa inšpiroval. Taktiež vo svojom manifeste prvýkrát oficiálne menuje Terrorgram Collective a vyjadruje jej členom „osobitnú vďaku“.

Podľa neziskovej organizácie možno predpokladať, že aj násilný čin zo Zámockej ulice si prostredníctvom Krajčíkovho manifestu nájde sympatizantov a podnieti ich k rovnakému zločinu.

Krajčík zrejme nepísal manifest sám

Organizácia prichádza aj s odvážnym tvrdením: Krajčík zrejme nebol jediným autorom manifestu a niektorých tweetov. Štýl, akým je posmrtný dokument napísaný, vraj zodpovedá skôr „rodenému po anglicky hovoriacemu autorovi, ktorý je možno starší, dobre vzdelaný a pochádza zo Spojených štátov, než 19-ročnému slovenskému rodákovi, ktorý nikdy nebýval mimo svojej domovskej krajiny“.

V manifeste sa objavuje veľa idiómov a zastaralých slov z prostredia Severnej Ameriky, mnohé jeho časti majú americký sociálny a politický kontext, ale chýbajú v ňom porovnateľné geografické a jazykové odkazy na Európu alebo Slovensko, hoci autorom má byť Slovák. Text je formálny a obsahuje širokú slovnú zásobu.

Odlišne pôsobia Krajčíkove vyjadrenia na diskusnom fóre 4chan, kde písal menej zložito a formálne, využíval aj menej idiómov. Nezrovnalosti možno nájsť aj v pravopise, interpunkcii, syntaxe a počte gramatických chýb, ktoré majú niektoré príspevky.

Aj samovražedný list v slovenčine, ktorý našla po jeho smrti polícia pri prehliadke jeho izby, bol napísaný zrozumiteľnejšie a jednoduchšie než anglický manifest a niektoré tweety. Hoci list na rozlúčku je súkromnejšou formou komunikácie a určil ho rodine, podľa výskumníkov je zvláštne, ak svoj materinský jazyk nepoužíval na rovnakej úrovni ako ten anglický.

https://standard.sk/345730/lzi-o-zamockej-siri-aj-nas-najznamejsi-reziser-v-priamom-prenose-a-za-potlesku/

Podľa ARC to môže znamenať, že niektoré jeho texty písal skrytý autor. Organizácia predpokladá, že ten je od páchateľa starší, možno vo veku od 45 do 55 rokov, a je úzko prepojený so sieťou Terrorgram.

Hypotéza o ďalšom autorovi koreluje aj s dátumom máj 2022, keď Payton Gendron vykonal svoj teroristický útok v Buffale. Krajčík priznal, že práve vtedy po dlhom období stagnácie pokračoval v písaní manifestu. V rovnakom čase začal byť strelec aktívnejší aj na Twitteri a diskusných fórach a po novom písal dlhšie príspevky s americkým kontextom. Autori sa domnievajú, že druhý autor mohol mať tiež prístup ku Krajčíkovmu účtu a začal ho používať.

Graf: celkový počet tweetov Juraja Krajčíka počas obdobia apríl 2021 až október 2022. Foto: Analýza ARC

Len analýza textu však na takéto závažné tvrdenie nestačí. Bez dôkazov napríklad z Twitteru ostáva možnosť dvoch autorov len hypotézou neziskovej organizácie.

Najbližšie mal k neonacistickým subkultúram

ARC v správe konštatuje, že žiaden masový strelec pred Krajčíkom nedával výraznejšie najavo príslušnosť k hnutiu akceleracionizmus a nechválil tak ich násilné taktiky.

Krajčík využíva viaceré naratívy, ktoré sú základom militantného akceleracionizmu. Napríklad sa zameriava na takzvanú ZOG – sionistami okupovanú vládu [navonok vystupuje ako demokraticky zvolená vláda, ale v skutočnosti zastáva záujmy Židov, pozn. red.], ktorá prevzala kontrolu v Spojených štátoch a iných krajinách Západu. Viackrát píše, že sa jej treba postaviť násilne, lebo politické riešenie neexistuje.

Hoci sa Krajčík odmietal priamo držať akejkoľvek ideológie, z forenznej analýzy ARC vyplýva, že prevzal prvky online neonacistickej subkultúry s názvom Siege Culture, ku ktorej mal zároveň najbližšie. Jej sympatizanti sa pokladajú za árijcov, teda skupinu na vrchole rasovej hierarchie, ktorá bude po zničení „Systému“ dominovať všetkým ostatným.

Za povšimnutie stojí, že organizácia ani raz nespája tento teroristický čin s kresťanstvom alebo konzervativizmom.

https://standard.sk/264859/kritika-nasej-ustavy-cirkvi-ci-referenda-o-rodine-europarlament-schvalil-vyhlasenie-o-nenavisti-k-lgbti-ludom-na-slovensku/

Strelca zradikalizovalo skôr americké než slovenské prostredie

Autori štúdie tiež konštatujú, že komunity na Telegrame, ktoré prevádzkujú rodení Američania, hrajú významnú úlohu pri vzostupe a šírení násilníckych štruktúr tohto fenoménu v zahraničí.

Hodnotia, že Krajčíkov útok na Tepláreň je v podmienkach Slovenska nezvyčajný prejav krajne pravicového násilia. Skôr ho zradikalizovali komunikačné fóra, ktoré spravujú militantní akceleracionisti spoza veľkej mláky.

„V konečnom dôsledku sa zdá, že Krajčíkov manifest a rozhodnutie zaútočiť na gej bar nie sú ani tak výsledkom angažovanosti jeho rodiny v krajne pravicovej politike [jeho otec kandidoval v parlamentných voľbách 2020 za stranu Vlasť, pozn. red.], ale skôr súvisia s jeho radikalizáciou v rámci Terrorgramu, kde došlo k dramatickému nárastu diskurzu zameraného na LGBTQ+ osoby zo strany neofašistických zástancov akceleracionizmu v Spojených štátoch,“ píše sa v dokumente.

Krajčíkov otec v rozhovore s predsedom strany ĽSNS Marianom Kotlebom po teroristickom útoku tvrdil, že jeho syn nevraždil a buď bol zmanipulovaný, alebo poslúžil skutočnému páchateľovi ako návnada.

„Krajčíkov otec teda mohol mať čiastočne pravdu, keď tvrdil, že jeho syn bol zmanipulovaný. Nie však spôsobom, ktorého cieľom je zbaviť jeho syna zo zodpovednosti za terorizmus,“ píše sa v závere správy s tým, že prítomnosť druhého autora otvára možnosť, že Krajčík bol „vedený pri jeho mobilizácii k násiliu“.

https://standard.sk/268858/manifest-vraha-zo-zamockej-ukazuje-ze-vsetko-je-inak/

Neziskovú organizáciu ARC spoluzakladala výskumná iniciatíva CTEC, ktorá sa tiež zameriava na pochopenie a prevenciu teroristických činov, aké spáchal Tarrant, Gendron alebo Krajčík. Spadá pod súkromnú americkú univerzitu Middlebury College, ktorá má vyše dvestoročnú tradíciu.