Nová 3D mapa Zeme. Technológia meria výškové rozdiely vďaka svetlu

lidar mapa 3d Ilustračný obrázok. Foto: Nuview

Priestorové modely a vizualizácie sa v posledných rokoch stali bežnou súčasťou mnohých priemyselných odvetví. Firma Nuview však chce získať 3D obraz našej planéty.

Americká spoločnosť Nuview predstavila futuristický plán zmapovať celú Zem v 3D formáte. Svoj cieľ chce realizovať prostredníctvom satelitov vyslaných na orbitu opatrených technológiou LiDAR. Informoval o tom portál Space Explored.

LiDAR, teda Light Detection and Ranging, predstavuje spôsob merania výškových rozdielov vďaka svetlu. Zariadenie vyšle svetelný lúč a následne determinuje vzdialenosť objektu, od ktorého sa odrazilo a vrátilo vďaka znalosti o jeho rýchlosti.

Meranie umožňuje získanie údajov s milimetrovou presnosťou. Navyše, LiDAR pomocou údajov o deformácii odrazeného lúča svetla umožňuje určiť, o aký objekt ide. Naopak, v porovnaní s radarom si LiDAR neporadí s oblakmi a zlým počasím.

Praktické využitie technológie široký záber. Senzory LiDAR sa nachádzajú aj v bežne dostupných zariadeniach, ako je tablet Apple iPad Pro. Používateľom pomáhajú určiť napríklad rozmery miestnosti alebo nábytku.

Pri použití vo väčšom meradle zaznamenávajú údaje pomocou tejto technológie drony či menšie lietadlá, pričom takýmto spôsobom možno získať počas niekoľkých hodín kompletný 3D model budovy alebo staveniska.

3D model časti územia. Foto: Nuview

Spoločnosť Nuview plánuje senzory LiDAR osadiť do dvoch desiatok satelitov, ktoré by následne vyslala na obežnú dráhu okolo Zeme. Firma aktuálne zhromažďuje posily do tímu, než začne s konštrukciou zariadení.

Čas potrebný na prvotnú výrobu odhaduje Nuview na tri roky. Potom by však spoločnosť vedela vyslať satelit na obežnú dráhu každých 18 mesiacov.

Flotila družíc by teda vďaka spomínanej technológii dokázala zabezpečiť kompletný 3D model celej planéty. Firma Nuview dodala, že priestorový obraz Zeme by následne získavala každý rok, a ten by mohol slúžiť ako podklad pre štúdie a bádania rôzneho druhu, uzatvára Space Explored.


Ďalšie články