Erotické vystúpenia, ktoré na Slovensku dotujeme z verejných zdrojov

ball of shame

Odhalené zadnice, fetišistické odevy a vystúpenia inšpirované striptízom. Aj to sa dalo vidieť na podujatí, ktoré financoval Fond na podporu umenia (FPU), slovenská verejnoprávna inštitúcia s príjmami zo štátneho rozpočtu.

Išlo o Ball of Shame (Ples hanby), podujatie, ktoré sa ostatné dva roky konalo v bratislavskej Cvernovke a na tom istom mieste sa zopakuje aj v roku 2023. Organizátori nazývajú tento typ akcie „Vogue bálom“, pričom Vogue má byť „tanec, ktorý vznikol napodobňovaním póz modeliek“ do rytmu hudby. 

„Vogue“ podujatia sú súčasťou takzvaného „Ballroom“, čo je podľa organizátorky týchto podujatí na Slovensku Moniky Prikkelovej pomenovanie pre „subkultúru, komunitu a scénu“. Účastníkom podľa Prikkelovej dávajú priestor na to, aby sa „vyobliekali“ a stretli „za účelom zabaviť sa a predviesť sa“. 

„Predvádzanie sa“ je pravdepodobne najvýstižnejšie sloveso na popísanie tohto štýlu zábavy. Vystupujúcim vo Vogue/Ballroom sa môže stať ktokoľvek, kto prejaví záujem. Princípom performancie je ukázať sa pred publikom a porotcami a „súťažiť“ v jednej alebo viacerých kategóriách. Druhmi vystúpenia sú pritom napríklad „módna prehliadka (catwalk)“, v rámci ktorej sa vystupujúci prejde po pódiu, „lip sync“, teda otváranie úst do pesničky, alebo tanec. 

Súčasťou podujatia je dídžej, obvykle hrajúci elektronickú hudbu a tiež MC – komentátor, ktorý komunikuje s vystupujúcimi, publikom a porotou. MC tiež oznamuje súťažné kategórie. Po vystúpení jednotlivca porota obvykle ohodnotí zdvihnutím kartičiek s počtom bodov. Performeri, ktorí získajú najvyšší počet bodov, sa na konci jednotlivej kategórie na pódiu stretnú v súboji (battle), z ktorého vyjde absolútny víťaz.

Výber kategórií, v ktorých sa súťaží, je na organizátoroch. Na bratislavskom Ball of Shame sa medzi nimi v roku 2022 nachádzali aj „Najlepší drag outfit“ alebo „Telo a sex“. Kategória Telo a sex obsahovala dve podkategórie: „Siréna sexu“ a „Telo“.

Screenshot z podujatia Ball of Shame 2022 na facebooku

„Sirénu sexu“ organizátori v propagačných materiáloch na sociálnej sieti opísali takto: „My vieme, že si dobré a poslušné dievčatko a dobre vychovaný chlapec, čo chodia do kostola. Všade vo svete číha na teba pokušenie a ty sa bojíš, že zhrešíš. Ale to je v poriadku! Osloboď svoju dušu a uži si momenty hriechu priamo pred nami. Obleč sa slušne ako do kostola, no neboj sa nám ukázať aj niečo viac.“

K podkategórii „Telo“ organizátori pripojili tento popis: „V tejto kategórii nám ide o vaše telo. Ak máš krivky, ukáž nám ich. Ak máš postavu ako modelka alebo fitnesska, predveď nám to najlepšie z teba! Chceme obdivovať tvoje telo.“

V rámci kategórie „Realita (Realness)“, ktorá je určená pre ľudí obliekajúcich sa ako opačné pohlavie, sa v rámci Ball of Shame 2022 na pódiu pohyboval muž oblečený v ženskom oblečení, predvádzajúci sexualizované pózy. Ďalším typom eroticky ladených vystúpení boli tie spadajúce pod „Vogue Femme“, čo je kategória inšpirovaná striptízom. V rámci nej mladé účastníčky a účastníci na pódiu predvádzali erotický tanec. Ako dokazuje video z podujatia, mnohé tanečníčky boli odeté v úboroch, ktoré nezakrývali takmer nič. 

Súčasťou podujatia neboli iba sexualizované vystúpenia. V rámci niektorých súťažných kategórií sa na pódiu predstavili aj performeri, ktorí predviedli tanec bez prvkov erotiky. Atmosféra sexu sa však niesla celým podujatím. Viacerí ľudia v publiku boli oblečení v spodnej bielizni a vo fetišistických kostýmoch. Sponzorom podujatia bol sex shop, ktorého propagačné materiály zaujímali prominentné miesto za mixpultom. Obchod organizátori v súvislosti s podujatím propagovali aj na sociálnej sieti. V rámci príspevku stránky Queer Slovakia povzbudzovali usporiadatelia účastníkov, aby na podujatie prišli v “hot kúsku”, ktorý sa dá zakúpiť v tomto sex shope.

Pred samotným podujatím sa konali aj workshopy, na ktorých sa účastníci mohli naučiť vystupovať na Vogue akciách. V sobotu 24. 9. 2022 mali záujemci možnosť absolvovať seminár zameraný na vystupovanie v kategórii Siréna sexu pod vedením nórskeho performera (diesel oh diesel), ktorý pracuje ako striptér.

Fond na podporu umenia organizátorom tohto podujatia v roku 2022 udelil dotáciu vo výške 3000 eur. Rovnakú sumu dostala spoločnosť mondance s.r.o, ktorej konateľkou je Monika Prikkelová, od FPU v roku 2021. Spoluorganizátorovi Ball of Shame 2022, majiteľovi baru Tepláreň Romanovi Samotnému, pridelili na podujatie v roku 2022 tiež 1500 eur z fondu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a 2400 eur od Nadácie mesta Bratislava. 

V roku 2023 dostanú organizátori od Fondu na podporu umenia na Ball of Shame 2023 viac ako dvojnásobok sumy z predchádzajúcich rokov – 7500 eur. Či usporiadatelia získajú aj tento rok dotácie v rámci grantových schém Nadácie mesta Bratislava a BSK, nie je zatiaľ známe. 

Fond na podporu umenia redakcii poskytol nasledovné stanovisko:

„Projekt Ball of Shame bol 7. ročníkom multižánrového podujatia, ktoré v sebe spája tanec, módu, hudbu a performance, navyše zbližuje rôzne komunity a podporuje diverzitu spoločnosti. V rámci podujatia prebieha aj súťažná prehliadka v tanečnom štýle Vogue, ktorého súčasťou sú nápadité kostýmy alebo jedinečný pohybový prejav, ktorý v niektorých prípadoch má aj prvky erotiky. Tento fakt nie je pre Fond na podporu umenia (FPU) nijako problematický, keďže erotická dimenzia je po stáročia bežnou súčasťou umenia a tradičnej kultúry. Tak ako FPU nechodí merať dĺžku kostýmov na folklórne festivaly a neskúma vulgarizmy v ľudových piesňach, nevidí dôvod podobné kroky robiť ani v tomto prípade. Pre FPU je neprípustná akákoľvek forma cenzúry umeleckého prejavu, ktorého slobodu zaručuje Ústava Slovenskej republiky.

FPU neposkytuje podporu na inzerciu a propagačné materiály sex-shopov, či iných podobných
produktov, preto pokladá za bezpredmetné poskytovať k tejto veci akékoľvek stanovisko.“

Ples hanby nie je jediným podujatím s prvkami erotiky, ktoré Fond na podporu umenia sponzoruje. V aktuálnom roku získala z tohto zdroja dotáciu 9000 eur organizácia Drama Queer na usporiadanie projektu s názvom Drag Queens and Kings_Beauty Show Case. Predsedom Drama Queer je Róbert Pakan, ktorý pôsobí aj v mimovládke Transparency International Slovensko. 

Jedným zo série podujatí, ktoré Pakan v rámci projektu sponzorovaného FPU tento organizoval, bol “PiNKBUS: Call for love,” podujatie “na pomedzí queer talkshow a queer performance”. Pinkbus je česká “platforma, ktorá zastrešuje mladých queer umelcov” a “nadväzuje na tradíciu pražských kabaretov a varieté”. Jej cieľom je otvárať diskusiu o témach, ako je “sexualita, nahota, sloboda, telesnosť alebo kult krásy”.

Fond na podporu umenia, verejnoprávna inštitúcia, svoje finančné prostriedky získava okrem iného zo štátneho rozpočtu a z Európskej únie. Podľa zákona Ministerstvo kultúry poskytuje na príslušné rozpočtové obdobie príspevok do fondu minimálne vo výške 20 000 000 eur. O vyjadrenie k článku redakcia požiadala súčasné aj bývalé vedenie Ministerstva kultúry.


Ďalšie články