EÚ chce prístup do šifrovaných komunikácií, vraj pre boj s kriminalitou

Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay

Ďalšia hrozba pre internetové súkromie? Niektorí politici bijú na poplach pre plán EÚ o prístupe do šifrovaných komunikácií pri aplikáciách, akými sú Signal či WhatsApp. Možnosť čítať tieto komunikácie by malo podľa návrhu z Nemecka prispieť k zlepšeniu boja s kriminalitou na internete.

Aktivisti za internetové práva vyjadrili vlnu kritiky na plán Európskej únie, ktorá by rada získala prístup do šifrovaných komunikácií aplikácií, ako je Signal alebo WhatsApp. Tento plán bol zverejnený rakúskym rádiom FM4, informuje portál Associated Press.

Návrh je datovaný na 6. november a pochádza od nemeckej vlády, ktorá v súčasnosti predsedá Rade EÚ. Berlín žiada vytvorenie „lepšej rovnováhy“ medzi súkromím a bojom proti kriminálnikom na internete.

To sa má docieliť najmä vytvorením technologického prístupu do aplikácií, ktoré využívajú šifrovanie na princípe koniec-koniec (End-2-end). Spomínaný návrh však zdôrazňuje, že tak chcú robiť transparentne a v rámci zákonov.

„Kompetentné autority musia byť schopné dostať sa zákonne k dátam, plne rešpektujúc základné práva a režimy ochrany informácií, zatiaľ čo dodržiavajú internetovú bezpečnosť,“ píše sa v pôvodne utajenom dokumente.

Otvorenie dverí hakerom

Informácie zo šifrovaných komunikácií by tak teoreticky mali byť prístupné špecifickým špičkám v EÚ len pri dodržaní princípov transparentnosti, potreby a proporcionality. Prirodzene, tieto ubezpečenia nestačili mnohým aktivistom, ktorí poukazujú na možné zneužitie súčasnej situácie na pretláčanie obmedzení v oblasti súkromia.

„Ktokoľvek nájde moje zadné dvere do domu otvorené, môže vstúpiť, podobne je to aj pri zadných vrátkach v softvéri,“ varovala nemecká ľavicová politička Anke Domscheit-Bergová. Dodala, že tento návrh je útokom na integritu digitálnej infraštruktúry a je preto „veľmi nebezpečný“.

Pred hrozbou týchto plánov EÚ varoval aj europoslanec Patrick Breyer. Povolenie prístupu vlád do šifrovaných komunikácií by podľa neho zničilo internetové súkromie ako také, pričom by otvorilo dvere hakerom či zahraničným spravodajským agentúram. Aby tento návrh získal nejaký efekt, musel by byť prijatý národnými vládami jednotlivých členských štátov.


Ďalšie články