Pani Bittó Cigániková, nehovoríte pravdu

Anna Záborská. Foto: Jaroslav Novák/TASR Anna Záborská. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Sloboda a solidarita na bilbordoch „mení hru“. Rozhodnutie kampaňovej Sasky by som rada uvítala: Prosím, zmeňte konečne hru!

Začnite uvažovať o slobode iných, ako ste vy sami, o solidarite k iným, ako ste vy sami, začnite prosím uvažovať o dobre pre našu krajinu. Začnite uvažovať aj o zákone pomoci tehotným ženám, nie o ňom klamať, účelovo zavádzať či strašiť. Práve toto je hlavná agenda tímlíderky pre zdravotníctvo slobodných a solidárnych.

Žiaľ, až doteraz a počas rozpravy k nášmu zákonu sa „hra nezmenila“. Vystúpenia takmer všetkých saskárov z nej urobili frašku. A to slovnými „prihrávkami“, ktorých výsledkom boli iba góly do vlastnej brány. Preto tvrdím, pani Bittó Cigániková, klamete. V čom? Poďme po poriadku.

Čo to je obmedzovanie práv žien?
Zdá sa, že v podaní Sasky je to všetko, čo môže žene pomôcť v tom, aby sa rozhodla pre narodenie svojho dieťaťa. Žiadne opatrenie im nie je dobré. Strana, ktorá volá po tvorbe politík postavenej na dátach, odrazu nechce dáta zbierať a vyhodnocovať. Veď načo, nenarodené deti ešte dlho nemôžu platiť dane, ak sa narodia, ich matky tak či tak nebudú dlhšie platiť dane a na dôvažok tie nenarodené deti ani nemôžu hlasovať vo voľbách. Aké smutné pre excely Sasky.

Saska takisto tvrdí, že premenovanie umelého prerušenia tehotenstva na ukončenie tehotenstva, čo je v súlade s logikou, je porušením práv žien lebo údajne negatívne pôsobíme na ich psychiku… Čo k tomu povedať tak, aby sme si neklopali na čelo…? Ak raz život ukončíte, nemôže pokračovať.

Do tabuľky „Porušovanie práv žien“ si zapísali aj to, že ženy budú môcť dobrovoľne poskytovať dôvody svojho rozhodnutia pre umelú interrupciu s cieľom zhromaždiť podklady pre lepšie nastavenie legislatívy. Navyše klamú, že vyplnenie dotazníka je podmienkou na vykonanie umelého potratu. Práva žien podľa nich dostanú na frak aj tým, že poskytneme núdzové bývanie ženám, ktoré stratili ubytovanie v dôsledku rozhodnutia porodiť dieťa. Naozaj? A ako?!

V kriku však zanikajú argumenty a zdravý rozum. Čo tak možnosť poisťovňou preplácaného druhého lekárskeho posudku pri ťažkých diagnózach? A takto by som mohla pokračovať.

Vždy čelím tomu istému nezmyselnému kriku. Dokonca pred parlament prídu demonštranti. Žiaľ, keď sa ich opýtame proti čomu demonštrujú, dozvieme sa iba to isté: proti obmedzovaniu práv žien. Na otázku, čo to konkrétne je, odpovedať nevedia. Načo by návrh čítali, veď stačí, že ho predkladá Záborská, ktorú démonizujú v médiách. Načo hľadanie pravdy, načo argumenty? Stačí krik.
Áno, to je problém našej demokracie. Krik namiesto argumentov.
Nie je to ani Fico, ani Matovič. Je to neláska k pravde, k jej hľadaniu. Možno som staromódna, ale stále v pravdu verím a chcem, aby zvíťazila, ako sa kedysi písalo v motte Československého štátu.

Ako sa postaviť lži? Platia na lož argumenty? Viete lož presvedčiť o opaku? Nie, to nejde. Argumentovať možno iba racionálnemu človeku. Človeku, ktorý hľadá dobro a pravdu.

Pre vás – rada poukážem na zmysel návrhov. Podotýkam, že som vychádzala z práce organizácií, ktoré ženám skutočne pomáhajú v teréne, nie z drahých europrojektových štúdií písaných do šuplíka:

  1. Núdzové bývanie pre ženy: podľa zahraničných prieskumov sa mnohé ženy rozhodnú pre umelý potrat pre tlak svojho okolia, rodičov, partnera … Niektoré by tak neučinili, keby mali kam ísť a tam smeruje môj návrh. Saskári povedia, že núdzové bývania sú plné, a teda to nepomôže, ale ja hovorím – tak s tým niečo urobme. Pred ľudskou tragédiou si nemáme zakryť oči a tancovať v plezíre ďalej. Na to sme neprišli do tohto parlamentu. Prišli sme pomáhať.
  2. Nárok na preplatenú druhú lekársku správu – správa, že dieťatko je choré, je strašná pre každú matku a tu potrebuje pomoc a podporu. Nie iba odkázanie, že môže ísť inam, ale skutočnú pomoc. Tento návrh nie je iba o možnosti mať preplatenú druhú lekársku správu, ale aj o tom, že daný lekár s hľadaním druhého špecialistu pomôže. Je to ľudské, nie je to nadbytočné. Je to o tom, že žena v tehotenstve je veľmi zraniteľná a potrebuje podporu. Áno, možno sú silné medzi nami, ktoré to nepotrebujú, ale pre nás všetky ostatné navrhujeme pomoc a ľudskosť.
  3. Osobitná finančná dávka pre rodiny, do ktorých sa narodia ťažko postihnuté deti – nebudem reagovať na neľudské vyjadrenia spred roka o tom, že takéto deti treba nechať zomrieť, lebo sú príťažou. Načo sa vracať k takým obludnostiam tzv. odborníkov na zdravotníctvo? Rada by som mojim kritikom povedala, že navrhovanú dávku treba vyplatiť naraz a hneď. Nie rozdelenú na 48 malých dávok za dva roky. Veď to by bolo menej ako 100€ na mesiac. Ako to pomôže rodine, ktorá má zo dňa na deň obrovské výdavky? Potrebuje investície do nábytku či stavebných úprav. Niekedy sa pýtam sama seba, kto prichádza s takýmito skvostnými nápadmi a má odvahu ich aj bez hanby vysloviť v pléne parlamentu? Chcem cteným oponentom môjho návrhu povedať jedno, skúste nerozmýšľať iba o peniazoch, ale aj o ľuďoch a ich životných situáciách. Možno, len možno, začnete konať inak a skutočne zmeníte hru.
  4. Dobrovoľný zber údajov ako podklad pre nastavenie verejných politík, ako pomôcť ženám ohrozeným potratmi zo sociálnych alebo iných externých dôvodov. Podotýkam, že už dnes sa zisťujú viaceré informácie v dotazníku, ktorý ženy vypĺňajú a robí sa to dobrovoľne. My v tom chceme pokračovať a premeniť to na nástoj, ktorý nebude iba zbierať dáta do šuplíka, ale reálne pomôže pri nastavovaní politík. Úprimne som si myslela, že Saska tomuto bude tlieskať, veď ide o nastavovanie politík na základe faktov, ale opak je pravda.
  5. A prichádzam k hviezdnemu argumentu pani Bittó Cigánikovej proti môjmu návrhu zákona – 48-hodinová lehota, kde Záborská núti ženy premýšľať o tom, či dajú umelému potratu zelenú. Poprosím pani Bittó Cigánikovú, aby si otvorila môj návrh zákona a našla v ňom, kde zavádzam povinnú 48-hodinovú lehotu na premyslenie pre ženy. Poviem vám prekvapenie, aj v tomto sa pani poslankyňa mýli. Nie je to tam. Je to súčasťou našej platnej legislatívy už roky. Dokonca som to ani nenavrhla. Bola som poslankyňou iného parlamentu, a teda som ani nemohla. Mňa úprimne nesmierne mrzí to, že sa postavíte k rečníckemu pultu parlamentu a ani si neprečítate riadne návrh zákona, ku ktorému chcete vystúpiť. O tom, že ste zákon nečítali, svedčí aj šírenie ďalšieho klamstva. To, že osoby mladšie ako 18 rokov potrebujú súhlas zákonného zástupcu pri zdravotnom úkone, je vecou legislatívy, ktorá platí na Slovensku takmer dve desaťročia, a nie je to určite môj návrh z tohto roka. 

Mohla by som písať ešte dlho. O údajnom zastrašovaní lekárov, ktoré chcem týmto návrhom vyvolať, nesmiernej byrokracii, ktorú zavádzam… Myslím, že som jednoznačne ukázala, že argumenty tu používané už tretí rok nemožno nazvať argumentmi. Sú to iba slová, ktoré odfúkne vietor.

To, čo vietor neodfúkne, je naše hlasovanie. Prijatie tohto zákona nie je pre mňa vecou nastávajúcej volebnej kampane, ale pre ženy a dievčatá je to pomoc, ktorá môže aspoň trochu zlepšiť život, keď sa dostanú do ťažkej situácie.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články