Carmina Burana v balete SND. Pri návšteve predstavenia sa nachádzame v zóne svetovej kvality

carmina_burana_1.hlav_.skuska_11.5.2023_47_web Carmina Burana. Foto: Juraj Žilinčár/SND

Pri kolísavej úrovni predstavení činohry a problémoch v opere sa balet javí ako najsvetlejšia stránka Slovenského národného divadla.

Nina Poláková ako riaditeľka súboru je skutočne dobrou voľbou. Predstaveniami Rukopisy majstrov a Umenie pre život nastavila latku kvality naozaj vysoko a slovenský divák má konečne možnosť sledovať prácu prvotriednych choreografických hviezd. Predstavenie Carmina Burana je pokračovaním takto nastavenej cesty.

Kantáta je koncipovaná ako absolútne umelecké dielo. Netreba ju zvlášť predstavovať, len by som rada podotkla, že nie je len o prvých desiatich taktoch O fortuna, ktoré pozná takmer každý. Piesne z Bavorska (preklad názvu), ktoré sú v skladbe spojené, majú veľmi rôznu atmosféru a nie vždy ich spája nápaditý hudobný prechod. Spieva sa o láske, víne, živote.

Dielo je obrovskou príležitosťou pre hudobníkov a zbor. Pri predstaveniach v SND ale nebude hrať živý orchester. Divadlo kúpilo nahrávku od Das Mozarteum Orchester Salzburg z roku 1995.

Choreografiu vytvoril Edward Clug, ktorý je svetovou hviezdou. Narodil sa v Rumunsku, jeho domovská scéna je v Maribore, ale jeho choreografie naštudovali divadelné súbory na celom svete. Choreografiu na hudbu Carminy Burany už na javisku uviedol. Tvrdí, že hudba nemeckého skladateľa Carla Orffa nebola pre neho lákadlom. Považuje ju za príliš známu a komerčnú. Navyše mal obavy, že tanec bude len ilustráciou bez vlastného zmyslu. Napokon sa rozhodol pre jasnú mužskú a ženskú polarizáciu, zdôraznil motív kruhu, ktorý sa objavuje aj v scénografii, a vytvoril krásne dielo. Dôležité je, že je určené primárne pre zbor, hoci obsahuje sólové party, a preto je pre súbor veľkou výzvou. Pri takýchto predstaveniach väčšinou platí, že zboristi sa skutočne pokúšajú vyrovnať prvým tanečníkom a výkon celého súboru je mimoriadny. Potvrdilo sa, že balet SND je v naozaj dobrej kondícii.

Pokiaľ mám spomenúť nejakú výhradu: v predstavení, ktoré v sebe obsahovo nesie myšlienky lásky a zmyselnosti, by som očakávala väčší erotický náboj.

Podstatné je, v akom kontexte dielo hodnotíme – balet sa v rámci Slovenského národného divadla svetovým trendom približuje najviac. Je pravda, že Clugova choreografia nie je originálne vytvorená pre našu scénu, ale je skvelá. Sme síce ochudobnení o priamy zvuk orchestra, mohutný zbor a spevácke výkony, počujeme však vynikajúcu nahrávku špičkového orchestra. Dôležité je, že sa pri návšteve predstavenia nachádzame v zóne svetovej kvality, čo vôbec nie je málo.

Nakoniec spomeniem prvé dva verše kantáty: Ó, šťastie, rovnako ako mesiac stojí neustále sa mení… pri tomto predstavení máte možnosť cez hudbu a tanec zažiť mimoriadny stret s vlastnými emóciami.


Ďalšie články