Dve veľké pizze za 10-tisíc bitcoinov, prosím. A obchod bol na svete

Pizza. Ilustračné foto: Pexels.com Pizza. Ilustračné foto: Pexels.com

Deň pizze (Pizza Day) je významný dátum, ktorý si bitcoinová komunita pripomína každý rok 22. mája. V tento deň v roku 2010 programátor Laszlo Hanyecz z Floridy kúpil dve pizze za 10-tisíc bitcoinov. Hanyecz sa dohodol s používateľom na bitcointalk diskusnom fóre, že za túto cenu mu doručí dve veľké pizze. V tom čase bola hodnota tejto kryptomeny taká nízka, že 10-tisíc bitcoinov bolo okolo 41 dolárov.

Táto transakcia je dôležitá, pretože bola prvým prípadom, keď sa bitcoin použil ako mena v reálnom svete na nákup fyzického tovaru. Aj keď môžeme prepočítavať 10-tisíc bitcoinov súčasným kurzom, keď by mala transakcia hodnotu okolo 250 miliónov eur, Hanyecz tento nákup neľutuje. V čase, keď ho uskutočnil, bol pre neho výhodný a bitcoinová komunita získala prvý verejne zdokumentovaný príklad, že sa kryptomena dá použiť ako reálne platidlo.

Bitcoineri po celom svete si tento deň pripomínajú. V pražskej Paralelní Polis sa víkend pred Dňom pizze odohrávala napríklad konferencia Bitcoin Pizza Day s podtitulom “Pizza 2 Pizza”, čo je slovná hračka na peer to peer.

Prednášajúci poukazovali na to, že bitcoin je technológia, ktorú používame predovšetkým na podporu ekonomiky bez tretích strán. Na platbu bitcoinov potrebujeme iba odosielateľa a príjemcu, nie sú tam potrební žiadni „ďalší hráči“, ktorí by transakciu museli schváliť alebo identifikovať protistrany. Transakcia je nezvratná, bez hraníc a obmedzení.

Aj keď v rovnakom čase sa odohrávala v Miami najväčšia bitcoinová konferencia, návštevníci Bitcoin Pizza Day sa nesústredili na cenu a veľké vízie inštitucionálnych investorov, ale práve na tento aspekt “peer to peer” obchodov bez tretích strán. Okrem bitcoinu ako technológie poukazuje na spoločenský aspekt prvej decentralizovanej kryptomeny – vznikol tak prvý obchod, ktorý sa uskutočnil aj zaplatil cez internet bez tretích strán.


Ďalšie články