Fico aj o kauze Kuciak: Všade, kde sa pozriete, je Lipšic. Čo ešte máme urobiť, aby sme sa zbavili tohto monštra?

Na snímke Robert Fico, Tibor Gašpar, Marek Para a Robert Kaliňák. Reprofoto: YouTube Na snímke Robert Fico, Tibor Gašpar, Marek Para a Robert Kaliňák. Reprofoto: YouTube

Strana Smer-SD spochybňuje vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka. Polícia sa podľa nej nezaoberala podozreniami o možnom zapojení daňových podvodníkov, o ktorých Kuciak písal. Predseda strany Robert Fico a člen predsedníctva Robert Kaliňák o tom informovali na štvrtkovej tlačovej konferencii.

„Aj vrah Andruskó bol napojený priamo svojím živobytím na skupiny okolo DPH. Tie skupiny sa zhodujú aj s niektorými menami dnešných kajúcnikov,“ skonštatoval Kaliňák.

Advokát neprávoplatne oslobodeného Kočnera Marek Para v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka spresnil, že polícia nepreverovala vyšetrovaciu verziu, podľa ktorej v mäsokombináte vo Veľkej Mači, teda v obci, kde zavraždený býval, prebiehala legalizácia príjmov z trestnej činnosti. Podľa neho totiž pôsobila na južnom Slovensku organizovaná skupina takzvaných DPH-čkarov, ktorá mala napojenie aj na násilnú zločineckú skupinu sátorovcov.

„Podľa výpovedí relevantných svedkov mali byť zapojení do rôznych DPH podvodov a mali mať na svedomí aj vraždu advokátky, ktorá chcela o týchto podvodoch vypovedať,“ povedal Para s tým, že ide o zavraždenú advokátku Ľubicu Kolesárovú.

Zároveň vyhlásil, že existuje podozrenie, že skupina mala prepojenie na vykonávateľov vraždy Kuciaka. Odsúdený Zoltán Andruskó by však podľa Paru nikdy nezískal od orgánov činných v trestnom konaní toľko výhod, keby nevypovedal proti Kočnerovi, ale vypovedal by „o svojej kriminalite a reálnom pozadí vraždy Kuciaka, prípadne objednávky vrážd prokurátorov“.

Podľa Roberta Fica je preukázané, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic komunikoval a stretával sa s neprávoplatne odsúdenou Alenou Zsuzsovou. To podľa neho dokazuje komunikácia z roku 2012, ako aj vyjadrenia Zsuzsovej na súde v roku 2020. Na pojednávaní totiž obžalovaná Lipšicovi, ktorý bol v tej dobe právny zástupca Kuciakovcov, tykala. „Neskôr na pojednávaní v roku 2023 vypovedala, že sa s ním poznala, že sa s ním stretávala, že sa jej dotýkal,“ uviedol Fico.

Z týchto dôvodov, alebo napríklad aj pre okolnosti vraždy Ernesta Valka, kde Lipšic, napriek tomu, že sa so zavraždeným poznal, neskôr zastupoval jedného z páchateľov, ktorí vnikli do domu advokáta, by sa podľa Fica mal špeciálnym prokurátorom zaoberať Národný bezpečnostný úrad.

Fico tiež poukázal na prepojenie viacerých káuz na Lipšica. Hovoril napríklad o snahe „nalepiť“ vraždu Kuciaka na stranu Smer, v ktorej Lipšic zastupoval poškodených, a mal tak prístup do spisu. Viackrát doň spolu s advokátom Romanom Kvasnicom nahliadal, čoho výsledkom podľa predstaviteľov Smeru bolo, že sa výňatky zo spisu objavili v niektorých médiách.

„Všade, kde sa pozriete, je Lipšic. Čo ešte máme urobiť, aby sme sa zbavili tohto monštra?“ spýtal sa Fico.

(tasr, sita)


Ďalšie články