DeSantis ohlásil kandidatúru neskoro. Ak chce poraziť Trumpa, bude potrebovať šťastie

DeSantis1 Ron DeSantis. Foto: Facebook

Ron DeSantis je prvou post-Trumpovskou nádejou amerických konzervatívcov. Jeho problém ale je, že Trump síce ostatné voľby prehral, ale z politiky neodišiel. Prvý vážny post-Trump kandidát sa tak stáva priamym rivalom Donalda Trumpa v súboji o získanie nominácie Republikánskej strany. Jeho posledné – nie veľmi vydarené – mesiace, ktoré podčiarklo aj zvláštne ohlásenie kandidatúry, však naznačujú, že k získaniu nominácie má ešte veľmi ďaleko.  

V stredu podvečer ohlásil kandidatúru na prezidenta USA floridský guvernér Ron DeSantis. Tento krok sa očakával už dlho, dokonca sa zdá, že DeSantis, ktorý je považovaný za Trumpovho najvážnejšieho rivala, už ten najlepší čas premrhal.

Svedčia o tom aj výsledky prieskumov verejnej mienky, ktoré naznačujú, že katolícky politik s talianskymi koreňmi a obľúbenec republikánskych intelektuálov bude musieť doháňať značný náskok, ktorý si medzitým Trump vytvoril.

Zvláštne ohlásenie kandidatúry

Ron DeSantis oznámil svoju kandidatúru nezvyčajným a dnes sa zdá, že nie úplne šťastným spôsobom. Zatiaľ čo v minulosti kandidáti rozhodnutie zabojovať o nomináciu strany oznamovali na mítingoch spolu so svojimi priaznivcami, floridský guvernér tak učinil v živom vysielaní na sociálnej sieti Twitter. Na ňom sa okrem neho zúčastnil aj Elon Musk a David Sacks, ktorí plnili akúsi rolu moderátorov. Obaja hostia sú v USA známi ako boháči, ktorí bojujú proti woke kultúre a od ktorých sa očakáva, že prispejú značnými sumami na DeSantisovu kampaň.

Tento krok však vrhá na ohlásenie kandidatúry zvláštne svetlo. Prvým dôvodom je, že živé vysielanie sa uskutočnilo v akejsi virtuálnej „miestnosti“ Davida Sacksa na tejto sociálnej sieti a bolo bez obrazu. Len so zvukom. Na 21. storočie dosť zvláštne.

Druhým problémom bolo, že pre vysoký počet používateľov, ktorí chceli program počúvať, nastali veľké technické problémy. Vysielanie muselo byť najmä v úvode viackrát na dlhé minúty zastavené, technici museli riešiť problémy so zvukom. Človek si mohol len vzdychnúť, že prvý dojem sa nerobí na druhýkrát…

Pravdepodobný scenár, ktorým malo byť hneď v úvode ohlásenie kandidatúry a následne akési interview s nový kandidátom, bol preto narušený a poslucháč mal dojem, že DeSantis je z prebiehajúceho faux pas nervózny a snaží sa najmä vyklopiť vopred pripravené posolstvo ešte predtým, než opäť padne server.

Aj preto sa viacerí neprajníci na sociálnych sieťach vysmievali nie len DeSantisovi, ale aj Muskovi, ktorý má v kontraste s tým povesť technického vizionára. Obom posmešne pripomínali, že rádio bolo vynájdené už viac ako pred 120 rokmi. Pri Muskovi ešte dodávali, že to dopadlo ako pri všetkom, čoho sa chytil.

Tretím dôvodom, prečo malo ohlásenie kandidatúry rozporuplné ohlasy, boli muži, ktorí robili DeSantisovi spoločnosť. Aj keď zámerom štábu floridského guvernéra bolo zrejme ukázať, že DeSantis dokáže k republikánom prilákať celebrity z biznisu, ktoré sa väčšinovo spájajú s demokratmi (Sacks ešte v roku 2016 finančne podporoval Hillary Cintonovú), výsledkom bol z pohľadu časti spoločnosti skôr opak. DeSantis totiž pôsobil tak, akoby príliš závisel od svojich donorov a ich dolárov. Skrátka, zdá sa, že existoval dobrý dôvod ohlasovať kandidatúru v kruhu svojich najvernejších prívržencov z radov obyčajných Američanov.

Nová nádej konzervatívcov

Kandidatúra DeSantisa je aj napriek tomu u mnohých konzervatívcov veľmi vítanou správou, ktorá by pre nich mala predstavovať zavŕšenie prerodu Republikánskej strany. Tá napísala od konca éry Georgea Busha mladšieho oblúk od Mitta Romneyho, ktorý bol na nerozoznanie od svojich demokratických náprotivkov až k Donaldovi Trumpovi, ktorý bol drzou odpoveďou strednej vrstvy na odpútanie sa politiky od bežných ľudí.

Zavŕšením toho procesu by mal byť DeSantis, ktorý by mal byť akousi kultúrnejšou a mravnejšou verziou Trumpa. Predstaviteľom trumpizmu bez Trumpa. Inak povedané, v kľúčových témach by mal zastávať rovnaké názory ako Trump, no bude mať lepšiu formu ako jeho kontroverzný predchodca.

O tom, že DeSantis nechce poľaviť z kľúčových politických tém, ktoré sa spájajú s Trumpom a posunúť ich na vyšší level, svedčí jeho pôsobenie na poste guvernéra Floridy. Z neho v poslednom období utkveli v pamäti najmä tri veci.

Prvou je jeho odmietnutie plošných lockdownov počas pandémie covidu. DeSantisovi vtedy mnohí vyčítali, že odmieta zavrieť školy a ďalšie verejné budovy a strašili vysokými počtami obetí. Nič z toho sa však nepotvrdilo a DeSantis za to zožal uznanie aj od demokratov.

Druhou je jeho boj proti nelegálnej migrácii. Ikonickým bolo najmä to, keď DeSantis naložil do lietadla viac ako stovku migrantov a poslal ich na ostrov Martha´s Vineyard, ktorý je obľúbeným miestom amerických zbohatlíkov a ktorý miestna samospráva vyhlásila za takzvané miesto útočiska. To znamená miesto, kde môžu žiť nelegálni migranti aj napriek tomu, že nemajú povolenia na pobyt. Na zdesenej reakcii miestnych boháčov na príchod niekoľko desiatok migrantov, ktorí plakali nad tým, že ich nemajú kde ubytovať aj keď vlastnia obrovské pozemky s rozľahlými vilami, sa následne zabávala celá Amerika.

Tretím dôvodom je jeho boj proti genderovej ideológii. DeSantis napríklad presadil zákon, ktorý zakázal ideologické vyučovanie na školách (don´t say gay bill) a vystúpenia takzvaných drag queen na školách. Následne presadil aj zákaz takzvaných terapií potvrdzujúcich pohlavie, čo v preklade znamená sypanie hormónov opačného pohlavia do detí a operácie, pri ktorých sú im odstránené zdravé reprodukčné orgány.

DeSantis je preto pre genderových aktivistov považovaný za jedného z úhlavných nepriateľov. Svedčí o tom aj to, že pár hodín pred ohlásením jeho kandidatúry uverejnila LGBT organizácia Equality Florida video v ktorom označujú čas jeho úradovania za čierne časy Floridy, nazývajú ho hrozbou pre slobodu a tvrdia, že ho je nevyhnutné ho zastaviť.

O tom, že DeSantis o týchto silných stránkach vie, svedčí aj jeho promo video k ohláseniu kampane, kde sa všetky tieto veci (plus inflácia a kriminalita) spomínajú.

Tu by, samozrejme, mohol vzniknúť argument, že presne tie isté témy predsa pretláča aj Donald Trump, a preto je DeSantis prebytočný. Sčasti je to pravda, aj keď DeSantis je v niečom ešte konzervatívnejší ako Trump (ten otázky identity veľmi nerieši, dúhu a definíciu manželstva Trump od začiatku neriešil, aktívny bol naopak v pro-life). V čom je však hlavný rozdiel, je forma, s akou obaja politici konzervatívne témy presadzujú. Alebo ešte lepšie povedané – ich osobný charakter.

O tom, aký je Ron DeSantis a prečo je opakom Trumpa, najlepšie vypovedá promo video, ktoré bolo zverejnené ešte pred novembrovými voľbami guvernéra Floridy. Vystupuje v ňom jeho manželka, ktorá má za úlohu povedať, kto je Ron DeSantis. Tá v skratke menuje niektoré momenty z jeho života – športovec, vzorný študent (absolvoal Harvard a Yale), vojnový veterán z Iraku, otec troch detí žijúci v usporiadanej rodine. Potom prichádza najsilnejšia časť videa, Casey sa trasie hlas a hovorí o tom, že keď jej diagnostikovali rakovinu, bol to on, kto sa postaral o ňu a ich deti a kto bojoval, aj keď ona už nevládala.

Väčší kontrast oproti Trumpovi sa ani nedá vymyslieť.

Najvážnejší Trumpov vyzývateľ

O kandidatúre DeSantisa sa hovorilo odvtedy, ako Trump prehral voľby s Bidenom. Politik spravil veľký krok k tomu, aby reči o kandidatúre potvrdil, keď jasne vyhral voľby guvernéra na Floride. V tom čase navyše padala popularita Donalda Trumpa, ktorý v takzvaných midterms podporil viacerých kandidátov, ktorí napokon nezískali kreslo v Kongrese, čo sa interpretovalo ako Trumpova chyba.

Prejavilo sa to aj na preferenciách jednotlivých kandidátov. Čoraz viac agentúr v tom čase zverejňovalo výsledky svojich prieskumov, v ktorých víťazil DeSantis. Napríklad meranie nálad republikánov z novembra 2022 ukazovalo, že za prezidenta by si DeSantisa želalo 46 percent z nich, zatiaľ čo Trumpa len 39 percent. Pripomeňme, že viaceré agentúry stále tvrdili, že v primárkach by jasne vyhral Trump (Politico písalo o pomere 47 k 33 pre Trumpa).

Prieskumy v nasledujúcich mesiacoch však potvrdzovali, že pozícia DeSantisa je skutočne silná a pre Trumpa to môže predstavovať vážne ohrozenie. Napríklad, ešte začiatkom marca viacerí hlásili, že DeSantis má zhruba podobné preferencie ako Trump. Exprezident preto nič nenechal na náhodu a začal na DeSantisa útočiť.

Agentúra Reuters uvádza, že Trump od polovice novembra do polovice mája uskutočnil voči svojim súperom o nomináciu na prezidenta 242 útokov, pričom drvivá väčšina, až 216 z nich, bola namierená práve na DeSantisa.

Trump ho svojím typickým štýlom premenoval na DeSanctusa (znamená to niečo ako svätuškár) a svoje útoky zameral najmä na fakt, že DeSantis ešte počas svojho pôsobenia v Kongrese v rokoch 2013 až 2018 hlasoval (v súlade s drvivou väčšinou svojich spolustraníkov) za zvýšenie veku odchodu do dôchodku. Poznajúc politický štýl Donalda Trumpa neprekvapí, že on sám vtedy túto politiku taktiež podporoval.

Exprezident má však svoju stratégiu, zdá sa, dobre premyslenú. Týmito výrokmi sa totiž nesnaží narysovať len DeSantisove slabé stránky, ale aj svoje výhody. Tieto reči nemajú za úlohu ukázať len to, že jeho hlavný konkurent chce siahnuť na sociálne výhody starších ľudí, ale aj to, že DeSantis je na rozdiel od Trumpa previazaný so starými kádrami z Republikánskej strany sídliacimi vo Washingtone. Preto Trump tvrdí, že jeho rival by sa v úrade prezidenta nesprával rovnako suverénne ako on.

Prezývkou DeSanctus zas chce ukázať akúsi slabosť svojho protikandidáta, ktorý ju potvrdzuje tým, že na Trumpove poznámky nijako nereaguje a na svojho hlavného rivala nijako neútočí. Naopak, vo viacerých ohľadoch sa zdá, že je v jeho vleku. Typickým príkladom je vojna na Ukrajine, kde sa DeSantis priklonil k Trumpovmu stanovisku. Aj preto floridský politik nezískal podporu takzvaných neoconov, čo liberálne média prezentujú ako jeho ďalšiu chybu.

Výsledkom Trumpovej ofenzívy sú prieskumy, ktoré ukazujú, že DeSantisova podpora medzi republikánmi sa rýchlo prepadá. Väčšina z nich ukazuje, že podpora Trumpa je medzi republikánmi už nadpolovičná. CNN mu napríklad nameralo 53-percentnú podporu, zatiaľ čo DeSantisovi len 26-percentnú. Podobné čísla uvádza aj NBC News.

To, že pre DeSantisa ešte nič nie je stratené, však ukazuje bližší pohľad na tieto čísla, keďže ešte stále je viac ako 8 z 10 republikánov ochotných uvažovať nad DeSantisom ako nad kandidátom na prezidenta (konkrétne 85 percent). Veľké americké liberálne televízie sa však správajú hodne stranícky – a za súpera pre Bidena by si želali viac Trumpa, pretože proti nemu sa verejnosť lepšie mobilizuje ako proti DeSantisovi.

Popularita ďalších republikánskych kandidátov je omnoho nižšia. Na delenom treťom mieste sa nachádza Nikki Haleyová a Mike Pence, ktorých podpora je zhodne na úrovni 6 percent. Uvažovať o nich ako o možných kandidátoch na prezidenta je pritom ochotných len 61 (Haleyová), respektíve 54 (Pence) percent republikánov.  A tak sa hlavným súbojom stáva Trump verzus DeSantis, prezident a guvernér, ktorý sa k nemu hlásil.

Pre republikánov by malou bolo pohromou, keby nadchádzajúca kampaň pochovala obidvoch – Trumpa vo voľbách a DeSantisa pre voľby nasledujúce.


Ďalšie články