Koniec špekuláciám. ABBA na Eurovízii 2024 vystúpiť neplánuje

ABBA_-_TopPop_1974_5 Abba. Foto: Wikipedia

Dvaja členovia skupiny ABBA Benny Andersson a Björn Ulvaeus vylúčili, že by ich kapela mohla vystúpiť na budúcom ročníku Eurovízie, ktorý sa bude konať vo Švédsku.

Britský denník The Guardian pripomenul, že Švédsko sa o rok stane organizátorom najväčšieho naživo vysielaného hudobného podujatia na svete po tom, ako švédska speváčka Loreen vyhrala tohtoročnú súťaž, ktorú v mene vojnou zmietanej Ukrajiny organizovala Británia.

Víťazstvo Loreen v speváckej súťaži konanej v Liverpoole okamžite vyvolalo špekulácie, že na pódium pesničkovej súťaže Eurovízie by na budúci rok mohla vystúpiť aj ABBA.

Jej mužskí členovia Björn Ulvaeus a Benny Andersson však v rozhovore, ktorý bol vo štvrtok odvysielaný v Británii, bagatelizovali túto možnosť – napriek tomu, že v roku 2024 uplynie 50 rokov odvtedy, keď ABBA s piesňou Waterloo túto súťaž vyhrala.

V rozhovore pre reláciu BBC Newsnight Andersson vyhlásil, že ABBA „v žiadnom prípade“ nevystúpi. „Nechcem. A ak nechcem ja, nebudú chcieť ani ostatní. Je to rovnaké pre všetkých štyroch. Ak niekto povie nie – je to nie,“ vysvetlil. Ulvaeus dodal: „Môžeme oslavovať 50 rokov skupiny ABBA aj bez toho, aby sme boli na pódiu.“

Skupina ABBA, ktorú spolu s Björnom Ulvaeusom a Benny Andersson tvorili aj Agnetha Faltskogová a Anni-Frid Lyngstadová, sa medzinárodne preslávila práve po úspechu v Eurovízii v roku 1974.

Skupina predala stovky miliónov nahrávok a dostala sa na vrchol hitparád po celom svete, vrátane americkej – v roku 1977 – s piesňou Dancing Queen. Medzi jej ďalšie svetové hity patria Super Trouper, Money, Money, Money a Knowing Me, Knowing You.

V roku 1981 skupina vydala – podľa vlastných slov – posledný album a nasledujúci rok sa rozpadla. Jej úspech však pokračoval – najmä vďaka kompilácii ABBA Gold vydanej v roku 1992 a potom aj v roku 2021, keď vydali svoj prvý nový album po takmer 40 rokoch.

V Londýne tiež spustili nový koncertný formát, v ktorom vystupujú digitálne avatary – nazvané Abbatars -, ktoré hrajú ich hity a podobajú sa na členov skupiny v ich podobe z roku 1979.

(tasr)


Ďalšie články