Stacionárne hraničné kontroly medzi Nemeckom a ČR nebudú obnovené

Doèasné policajné kontroly na èesko-slovenských hraniciach Ilustračný záber. Foto Griňaj/TASR

Stacionárne kontroly na hraniciach medzi ČR a Nemeckom v súčasnom období obnovené nebudú. Vyplýva to z výsledkov piatkového rokovania nemeckej ministersky vnútra Nancy Faeserovej s rezortnými partnerom z ČR Vítom Rakušanom a ministrom vnútra spolkovej krajiny Sasko Arminom Schusterom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

„Spoločné opatrenia považujem za natoľko účinné, že nie je nutné pristúpiť k znovuzavedeniu kontrol na hraniciach,“ povedal Rakušan. Traja ministri sa podľa jeho slov zhodli, že schengenský priestor s otvorenými hranicami je hodnotou a akékoľvek obnovenie hraničných kontrol na vnútorných hraniciach je až krajným riešením.

Kvalitná spolupráca s nemeckou stranou zaistila, že i napriek náročnej migračnej situácii minulý rok nebolo potrebné na hraniciach Nemecka s ČR zavádzať špeciálne opatrenia. Situácia sa výrazne upokojila po zavedení dočasných hraničných kontrol na česko-slovenskej hranici, kadiaľ viedol hlavný koridor tranzitnej nezákonnej migrácie smerom do Nemecka.

„Vďaka kontrolám nastal pokles počtu osôb prechádzajúcich cez naše územie o 98 percent, čo sa prejavilo i na česko-nemeckej hranici,“ píše sa v piatkovej tlačovej správe českého ministerstva vnútra. Vláda ČR situáciu neustále sleduje a v prípade opätovného nárastu nezákonnej migrácie cez české územie je pripravená okamžite reagovať.

Nemecko v boji proti prevádzačom a nezákonnej migrácii zintenzívnilo pátranie a stíhanie. Pohraničnú políciu v Sasku podľa Faeserovej v súčasnosti posilňujú stovky príslušníkov nemeckej polície.

Schuster a minister vnútra nemeckej spolkovej krajiny Brandenbursko Michael Stübgen začiatkom mája Faeserovú žiadali o dočasné obnovenie kontrol na hraniciach s Poľskom a Českom s cieľom obmedziť nelegálnu migráciu. Ministerka v spojitosti s Poľskom vyjadrila presvedčenie, že krajiny dosiahnu podobné porozumenie ako s ČR. Faeserová má v utorok 30. mája navštíviť spoločné stredisko nemeckej a poľskej polície v prihraničnej obci Šwiecko.

Obnovenie hraničných kontrol by podľa jej slov vytvorilo veľké prekážky pre ľudí dochádzajúcich za prácou, opatrovateľov, remeselníkov či podniky.

(tasr)


Ďalšie články