Poľský parlament tvorí výbor na vyšetrovanie ruského vplyvu. Kritici dvíhajú varovný prst

Pohľad do Poľského sejmu. Foto: TASR/AP Pohľad do Poľského sejmu. Foto: TASR/AP

Poľský parlament v piatok schválil sporný zákon, ktorý umožňuje vznik výboru na vyšetrovanie ruského vplyvu v Poľsku. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Poľská opozícia tento krok odsúdila a označila a ústavný štátny prevrat. Kritici tvrdia, že politici sa pomocou tohto opatrenia zmenia na sudcov. V Poľsku sa na jeseň konajú parlamentné voľby.

Nový výbor bude mať deväť členov, ktorých vymenuje dolná komora parlamentu. Rozhodnú, či vyšetrovaní jednotlivci v období rokov 2017-22 podľahli vplyvu Ruska, a môže im udeliť prísne tresty.

Vláda do návrhu zákona nezahrnula žiadny spôsob podania odvolania pre takto usvedčené osoby. Tým bude hroziť až desaťročný trest zákazu výkonu verejnej funkcie týkajúcej sa verejných financií a utajených informácií. Deklarovaným cieľom je zabrániť im opätovne konať pod vplyvom Ruska a škodiť poľským záujmom.

Založenie tohto výboru podľa kritikov oslabuje deľbu moci v krajine. Politicky vymenovaní členovia budú v prípadoch, ktorými sa budú zaoberať, v úlohe žalobcov i sudcov. Za svoje rozhodnutie sa nebudú musieť zodpovedať.

Opozícia odmieta byť súčasťou výboru a tvrdí, že tento zákon je namierený voči protivníkom vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) v období pred parlamentnými voľbami. Zákon ešte musí podpísať prezident Andrzej Duda.

(tasr)


Ďalšie články