Vatikán odsúdil klimatický vandalizmus a vyzval na ochranu kultúrneho dedičstva

Pápež František Na snímke pápež František sa prežehnáva pred pravidelnou generálnou audienciou na Námestí svätého Petra vo Vatikáne v stredu 24. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Vatikán odsúdil takzvaný „ekovandalizmus“ namierený proti objektom kultúrneho dedičstva, informovala v piatok talianska agentúra Ansa.

Ekovandalizmus sa stal aktuálnym problémom po tom, čo zoskupenia ako talianska Ultima Generazione (UG/Posledná generácia) začali vandalizovať umelecké diela a pamätníky v snahe upozorniť na potrebu aktívneho riešenia klimatickej krízy.

„Je užitočné zopakovať, že je zodpovednosťou nás všetkých chrániť umelecké diela, ktoré boli súčasťou dedičstva ľudstva po celé stáročia a stali sa turistickými atrakciami,“ napísal Predseda Pápežskej rady pre novú evanjelizáciu Rino Fisichella. „Každú formu násilia pôsobiacu proti ich zachovaniu treba dôrazne odsúdiť.“

UG a jej sesterské skupiny v iných štátoch tvrdia, že sa neradi uchyľujú ku kontroverzným formám protestu, ale po tom, čo celé desaťročia snáh primäť svetových lídrov zastaviť emisie skleníkových plynov prostredníctvom tradičných protestov zlyhali, nevidia žiadnu inú možnosť.

Demonštranti UG pomaľovávajú pomníky ľahko zmývateľnými farbami a pri umeleckých dielach si berú za terč ich ochranné prvky, a nie diela samotné.

Pápež František v minulosti opakovane vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby sa začalo zaoberať klimatickou krízou a vo štvrtok vyzval na ukončenie „nezmyselnej vojny proti tvorbe“.

(tasr)


Ďalšie články