Ukrajina požiadala Nemecko o poskytnutie striel vzduch-vzduch

Olaf Scholz, Volodymyr Zelenskyj bilaterálne rozhovory Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pózujú počas ich bilaterálnych rozhovorov v rámci druhého dňa 58. Mníchovskej bezpečnostnej konferencie v Mníchove 19. februára 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajina požiadala Berlín o poskytnutie striel vzduch-vzduch Taurus, ktoré majú dolet až 500 kilometrov. V sobotu o tom informovalo nemecké ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Požiadavka na poskytnutie rakiet vzduch-vzduch prišla v čase, keď sa Ukrajina pripravuje na protiofenzívu, ktorou chce získať späť svoje územia okupované ruskou armádou.

Nemecko potvrdilo, že požiadavku od Ukrajiny dostalo, ale bližšie informácie neposkytlo.

Rakety Taurus od nemecko-švédskeho výrobcu Taurus Systems by Ukrajine umožnili zasahovať ciele na území Ruska, upozorňuje AFP.

Spojené štáty a ďalšie krajiny Západu sú však v otázke dodávania takýchto zbraní pre Kyjev opatrné. Obávajú sa totiž, že dodanie zbraní, ktoré dokážu doletieť až na územie Ruska, by mohlo spôsobiť eskaláciu a rozšírenie konfliktu.

AFP pripomína, že Nemecko sa stalo druhým najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci pre Kyjev hneď po Spojených štátoch. Berlín v najbližšom období plánuje Ukrajine dodať balík vojenskej pomoci, ktorý bude obsahovať protiraketové systémy, 30 tankov typu Leopard 1, viac ako 100 obrnených vozidiel a 200 hliadkovacích dronov.

Berlín je však v otázke poskytnutia stíhačiek či striel zem-vzduch pre Ukrajinu nateraz obozretný, dodáva AFP.

(tasr)


Ďalšie články