Príčina smrti Heribana je známa, ale okolnosti volajú po prešetrení. Úrad pre dohľad postup preskúma

Dano Heriban Efendi Na snímke herec Dano Heriban (Efendi) počas tlačovej konferencie pred premiérou filmu Únos 1. marca 2017 v Bratislave. Foto: Dano Veselský/TASR

Príčinou náhlej smrti 43-ročného herca a hudobníka Daniela Heribana, ktorý zomrel tento týždeň, bola takzvaná akútna disekcia aorty. Vyplýva to z výsledkov pitvy, ktoré má k dispozícii denník Sme.

Potvrdili sa tým skoršie špekulácie niektorých lekárov, ktorí v súvislosti s náhlym odchodom umelca skloňovali práve túto ťažkú diagnózu.

Podľa primára z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCCH) Michala Hulmana ide v tomto prípade o rozpad steny hrudnej aorty, ktorá môže viesť k náhlemu úmrtiu z dôvodu vykrvácania, útlaku srdca krvou v osrdcovníku a tak ďalej. 

„Táto diagnóza sa neprejavuje mesiace, je to náhle vzniknutá bolesť na hrudníku, v chrbte. Prirodzený vývoj je taký, že s akútnou disekciou hrudníkovej aorty do 48 hodín zomiera 98 percent pacientov,“ povedal expert ešte vo štvrtok s tým, že pomôcť môže rýchla operácia.

Pochybili lekári?

Problém je, že Heriban vyhľadal pomoc lekárov možno včas. Deň pred svojou smrťou totiž navštívil nemocnicu, kde sa sťažoval práve na silné bolesti chrbta, ktoré ho podľa Plus 7 dní trápili už od pondelka.

Podľa kritikov to otvára tú najdôležitejšiu otázku: Muselo sa to takto skončiť? Nebolo možné hospitalizáciou alebo iným spôsobom smrti herca predísť? Nepodcenili niečo lekári?

Heribanova náhla smrť tak môže otvoriť širší problém, keďže vďaka tomu, že bol známy, sa tejto téme musí venovať väčšia pozornosť.

To, či došlo v prípade Heribana k pochybeniu lekárov, kompetentné orgány skúmať budú. „Prešetriť zdravotnú starostlivosť môže Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) aj z vlastnej iniciatívy. Z jeho reakcie vyplýva, že túto možnosť zvažuje,“ píše Sme.

Hulman vraví, že diagnóza, o ktorej je reč, sa dá odhaliť buď čiastočne, echovyšetrením srdca, a úplne sa dá vylúčiť CT vyšetrením hrudnej aorty.

Zanechal po sebe tri deti

Herec zomrel v stredu ráno vo svojom dome vo Svätom Jure neďaleko Bratislavy. Privolaní záchranári, ktorí mu na mieste poskytovali resuscitáciu, mu už nedokázali pomôcť.

Heriban po sebe zanechal manželku Kamilu, ktorá bola povolaním taktiež herečka, a troch malých synov Viktora, Martina a Thea.

Pietna spomienka sa bude konať v utorok 30. mája o 11. hodine v Slovenskom národnom divadle, kde pôsobil. Prvá divadelná scéna zriadila kondolenčnú knihu, do ktorej môžu záujemcovia vyjadriť spoluúčasť i spomienky na mimoriadne talentovaného umelca.


Ďalšie články