Opustené dieťa z karibského ostrova a jej veľký sen

Celine Martiová Celine Martiová v cieli po 1. kole obrovského slalomu. Foto: TASR/AP

Šampionát v alpskom lyžovaní nie je len o veľkých menách, ktoré súperia o tituly. S malou dušičkou sa na nich zúčastňujú aj pretekárky z exotickejších krajín. A hoci nemajú šancu zabojovať o medaily, tešia sa z čohosi cennejšieho – lásky k športu. Spomedzi nich je najväčšou hviezdou haitská reprezentantka, ktorá sníva o olympiáde.

Pre väčšinu fanúšikov sa skončilo prvé kolo štvrtkového obrovského slalomu svetového šampionátu tesným súbojom o popredné priečky. Najlepšie pretekárky, Shiffrinová či Vlhová, boli už na ceste krátko si oddýchnuť a pripraviť sa na záverečný súboj. V rovnakom čase však čakalo na svoj štart ešte niekoľko desiatok lyžiarok. Keď sa zdalo, že je naozaj koniec a na trati sa už ani vločka nepohne, na svahu sa objavila ešte jedna žena. Pomalými opatrnými oblúkmi začiatočníka, avšak s ladnou eleganciou, zdolávala brány slalomu.

A hoci jej „dravá rýchlosť“ napovedala, že ide skôr o stratenú turistku, ktorá omylom zablúdila na pretekárku zjazdovku, nebolo tomu tak. Pohodovým tempom si razila cestu do cieľa Celine Martiová, reprezentantka karibského ostrovného štátu Haiti.

Jej čas bol bezkonkurenčne najhorší, o osem sekúnd ju predbehla ešte aj pretekárka Indie, a chvíľu hrozilo, že ju na trati zrazí aj posledná lyžiarka, ktorá definitívne uzatvárala prvé kolo. Dôvod jej pomalosti tkvel nie v slabej pripravenosti, ale v zranení.

Boľavú nohu si zafixovala požičanou dlahou

„Škaredo som spadla na tréningu, hodinu pred pretekmi. Mala som problémy hýbať s nohou, natiahla som si nejaké väzy, cítila som bolesť, ale tá ma nikdy nezastavila,“ vysvetľovala situáciu novinárovi z denníka Tribune de Genève. No aj napriek komplikáciám sa mohla zapojiť do obrovského slalomu, a to vďaka trénerovi, ktorý sa obetoval a požičal jej svoju dlahu na bandáž.

„Prísť na majstrovstvá sveta v lyžovaní je veľká vec. Nielen pre mňa, ale pre ľudí okolo mňa, moju rodinu a mnohých iných. Bola to moja povinnosť voči Haiti,“ zdôvodnila Martiová svoj štart aj skrz zranenie.

Do cieľa napokon došla s viac ako minútovou stratou na Shiffrinovú. Do druhého kola sa nekvalifikovala. Hoci nepatrí medzi zdatné lyžiarky, nad svojím výkonom krútila hlavou podobne ako elitné pretekárky, keď sa im nedarí. „Plánovala som na trati veľké veci, jej záver je presne taký, ako mám rada. Sneh bol ideálny, umožňoval by mi ísť rýchlejšie. Žiaľ, skončila som dosť ďaleko za svojimi očakávaniami, ale aj to, že som prešla cez cieľovú čiaru, je malé víťazstvo. Dnes som nemohla urobiť viac, prepáčte,“ dodala.

Pre 41-ročnú reprezentantku Haiti to nebola prvá skúsenosť na medzinárodnej úrovni. V talianskej Cortine sa zúčastnila už na svojich tretích majstrovstvách sveta. Cestou z karibského ostrova až na svahy elitných alpských súťaží si naklonila mnohých fanúšikov, a to i bez zisku akéhokoľvek ocenenia. Lyžovanie je Martiovej veľkou vášňou a najväčším úspechom sú pre ňu každé preteky, v ktorých dôjde až do cieľa.

Život jej zachránili misionári, s lyžovaním pomohla nová rodina

Príbeh Celine sa začal v uliciach v Haiti, kde ju ako opustené, niekoľkomesačné bábätko našli misionári. Bola vo veľmi zlom zdravotnom stave, ale ani to neodradilo švajčiarsky pár, aby si ju adoptoval. V Ženeve nenašla len nový domov a lásku rodiny, ale aj svoju vášeň k športu, konkrétne k lyžovaniu. Od začiatku mala plnú podporu rodičov, ktorí ju prihlásili do miestnej lyžiarskej školy po tom, ako sa očarená snehom a rýchlosťou vrátila zo školského tábora.

V roku 2016 sa počas pretekov na haitských lyžiarskych majstrovstvách vo Francúzsku stretla s Thierry Montilletom, členom haitskej lyžiarskej federácie. Ten ju presvedčil, aby reprezentovala Haiti na Majstrovstvách sveta v lyžovaní v St. Moritzi v roku 2017.

Tam sa Martiová predstavila v rodných farbách prvýkrát. V obrovskom slalome sa umiestnila na 78. mieste a v slalome na 62. priečke. Nechýbala ani na šampionáte vo švédskom Aare. V obráku prvého kola zaostala za zlatou Vlhovou o viac ako minútu a pol. V slalome dosiahla svoje doterajšie najlepšie 52. miesto.

„Začiatok pretekov je pre mňa ťažkým okamihom, ale keď prídete na koniec, je to také vzrušujúce. Milujem ťažké veci,“ uviedla pre CNN Sport.

Martiová nie je profesionálnou lyžiarkou, pracuje ako policajtka na letisku a je tiež mamou adoptovaného dievčaťa z Haiti. Trénuje vždy, keď jej to čas čo len trochu dovolí. Súťaží taktiež v triatlonoch, maratónoch a pretekoch Ironman. V rámci lyžovania by si chcela splniť ešte jeden veľký sen. Rada by reprezentovala Haiti na zimných olympijských hrách v Pekingu. Žiaľ, okrem zlej finančnej situácie zväzu jej v kvalifikácii bránia i dosiahnuté výsledky, ktoré nie sú postačujúce.


Ďalšie články