Rusi umierajú. Nikdy sme lepšie neutratili peniaze. Senátor Graham pobúril Moskvu. Môže však ísť aj o zostrih dvoch výrokov

Lindsey Graham. Foto: Wikimedia / U.S. Senate Photo Lindsey Graham. Foto: Wikimedia / U.S. Senate Photo

Ruskí predstavitelia pobúrene reagujú na slová, ktoré mal údajne predniesť americký republikánsky senátor Lindsey Graham počas piatkovej návštevy Kyjeva. „Rusi umierajú. Nikdy sme tak dobre neutratili peniaze,“ zaznie na videu, ktoré zverejnil prezident Zelenskyj. Môže však ísť o zostrih dvoch výrokov.

Graham v piatok preberal s ukrajinským prezidentom okrem iného dodávky zbraní. Zelenskyj mu hovorí, že vojnu o Ukrajinu vedú pod heslom „žiť slobodne, alebo zomrieť“. „A teraz žijeme slobodne,“ hovorí Zelenskyj. „A Rusi umierajú,“ nadväzuje Graham. „Nikdy sme tak dobre neutratili peniaze,“ zaznie potom.

Ako informoval český denník iDnes, medzi týmito dvoma vetami sa však zmení záber kamery, z čoho niektoré médiá usudzujú, že v skutočnosti výroky nemuseli bezprostredne nasledovať. Po zmienke o dobre utratených peniazoch Zelenskyj ďakuje za dodané zbrane.

Senátor Gaham je jedným z najostrejších kritikov Putinovej vojny, ktorý opakovane vyzýva prezidenta Joe Bidena na zosilnenie vojenskej pomoci Ukrajine. Domnieva sa, že ak Západ zlyhá teraz v odpore voči ruskej agresii, môže to v budúcnosti okrem iného povzbudiť čínske ambície ovládnuť Taiwan.

V Moskve o autentickosti výroku nepochybujú. „Je ťažké si predstaviť väčšiu hanbu pre krajinu, než mať takých senátorov,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

(red.)


Ďalšie články