Rusko pri vzdušnom útoku zasiahlo vojenské zariadenie na západe Ukrajiny

Najväèší dronový útok na Kyjev od zaèiatku invázie Ľudia kráčajú okolo obytnej budovy, ktorú zasiahol dron počas nočného útoku ruskej armády v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ruské útoky v noci na pondelok zasiahli vojenské zariadenia v Chmeľnickej oblasti na západe Ukrajiny. Informovala o tom miestna samospráva. Je to zriedkavé priznanie Ukrajiny, že Rusko zasiahlo vojenský cieľ, informuje TASR podľa agentúry AFP.

„Ruskí vojaci zasiahli niekoľko lokalít vrátane jednej vojenskej v Chmeľnickej oblasti,“ uviedla samospráva na sociálnej sieti Telegram. Zásah dostali sklady paliva, maziva, munície a päť lietadiel. Tie teraz nefungujú a je nutné opraviť aj ranvej. Záchranári stále bojujú s požiarom, ktorý tam vypukol.

Chmeľnická oblasť na západe Ukrajiny leží v značnej vzdialenosti od frontovej línie.

Rusko vyslalo v noci na pondelok na Ukrajinu 40 riadených striel a asi 35 dronov, ukrajinská protivzdušná obrana dokázala zostreliť 37 striel a 29 dronov Šáhid iránskej výroby. Trosky z nich dopadli na niekoľko štvrtí v Kyjeve a v Kyjevskej oblasti. Nikto nezahynul ani neutrpel zranenia.

V Odese trosky zo zostreleného samovražedného dronu zasiahli prístav. Vypukol požiar, ktorý rýchlo uhasili. Prístav je kľúčový pre vývoz ukrajinských obilnín do sveta a nie je jasné, či ho škody ohrozia. Ukrajina môže exportovať obilniny a ďalšie potravinové produkty len cez prístavy v Odeskej oblasti, ako to stanovuje dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou sprostredkovaná Tureckom a OSN.

Zostrelená bola aj ruská raketa nad západnou Ľvovskou oblasťou. Padajúce trosky spôsobili požiar hospodárskej budovy a traktora, ktoré zhoreli. Nikto nezahynul ani nebol zranený.

(tasr)


Ďalšie články