Prečo by tu Sputnik nemal byť aspoň pre tých, ktorí dôverujú len ruskej vakcíne?

57. rokovanie vlády SR Foto: Jaroslav Novák/TASR

Jedna kacírska poznámka, ktorá chce byť liberálna, no najviac sa zrazí s politikou našich liberálov.

Z viacerých indícií vyplýva, že máme medzi nami asi desatinu ľudí, ktorí sa zaočkovať nedajú, ani keby ich Hádes rezal, no ak by bol k dispozícii ruský Sputnik, šli by do toho.  

Pravdaže, väčšina ľudí chce vakcíny overené západnými autoritami, no z nášho exkluzívneho prieskumu vyplýva, že ak vakcíny zoradíte vedľa seba a ponúknete ľuďom na výber, na prvom mieste je práve Sputnik.

Citát z terénu, nech vieme, o aké politikum tu ide: „Nechám sa zaštepiť, až keď tu bude tá ruská. Druhý nech si dá tú americkú. A som zvedavý, kto skôr zgegne.“ Išlo o reakciu na poznámku oponenta, že kvôli Putinovej „diktatúre“ by si Sputnik nevzal.

Kritici ruskej vakcíny formulujú odpor sofistikovanejšie, ale podstata sa nelíši. Chápem a viem, že potrebujú demonštrovať svoje pohoršenie a hlasno signalizovať morálnu nadradenosť. Radšej nebudem namietať, ale skúsme sa teraz na chvíľu odosobniť a nazrime spolu na vec chladne racionálne a bez predsudkov.

Máme tu dva silné argumenty. Kvantitatívny: Silnú indíciu, že aktivácia Sputnika by zvýšila počet ľudí ochotných dať sa zaočkovať. Môže to byť jediný spôsob, ako zaplniť istú dôležitú medzeru vzhľadom na skepsu k očkovaniu. Kvalitatívny: Experti tvrdia, že viac rôznych vakcín v spoločnosti znamená lepšiu prevenciu.

Čo s kolektívnou imunitou?

Dnes na Slovensku riešime nielen problém s nedostatkom vakcín, ale aj hornú hranicu počtu ľudí, ktorí sú ochotní dať sa zaočkovať. Na dosiahnutie kolektívnej imunity – krčméryovským jazykom „potlačenie vírusu do tlejúcej fázy“ – potrebujeme 60 až 70 percent.

Pôvodne bola ochotná sa preočkovať len jedna tretina Slovákov. Dnes nám to, chvalabohu, rastie, no predpoklad, že dosiahneme sedemdesiat percent, je stále silne otázny. Tieto odhady ešte môže nabúrať zopár nových faktorov.

Pfizer má dobré výsledky nielen z výskumu, ale už aj z terénu, no vakcína od AstraZeneca je na tom slabšie, pričom ešte presne nevieme, ako sa bude správať v populácii. Za rohom máme juhoafrický variant a zdá sa, že voči britskej vakcíne je silne rezistentný.

Ak tento variant začne dominovať a polovica ochotných prijať vakcínu už bude mať organizmus obsadený voči nemu slabou britskou vakcínou, ani 70-percentná preočkovanosť nemusí stačiť.

Preto nezaškodí prijať aj „ochotu“ ľudí zaočkovať sa Sputnikom. Môže ísť o posledné ohnivko k dosiahnutiu želateľnej kolektívnej imunity.

Vypustime Sputnik  

Za normálnych okolností nesúhlasím s liberálnou dogmatickou mantrou, že štát má tolerovať, keď si človek dobrovoľne nechá pichnúť do svojho vlastného tela čokoľvek, napríklad aj drogy. Štát musí svojich občanov chrániť. Napríklad aj overením bezpečnosti vakcín.

No dnes nám ide o potlačenie pandémie, cieľom je ochrana ľudí pred smrťou, a preto by sme mohli istý drobný aspekt tohto liberálneho princípu na malú chvíľu rehabilitovať a Sputnik dať dobrovoľne k dispozícii aspoň tým, ktorí by žiadnu inú vakcínu nevzali.

Keďže imunizácia populácie je z princípu kolektívna idea – kde všetci závisíme od všetkých a všetci navzájom, to už pochopili aj individualisti – ich príspevok by nebol na zahodenie.    

Samozrejme, až po posúdení aspoň našimi autoritami, ale bez dlhého a neistého čakania na EMA. Sputnikom už boli zaočkované milióny ľudí po svete a netrápilo ich, že nemá schválenie európskej autority. Výsledky sú tak preverené lepšie ako v prípade západných vakcín, keď ich schvaľovali v EMA.  

Navyše k schváleniu ruskej vakcíny na národnej úrovni čoskoro zrejme dôjde, po Maďarsku aj v ďalších západných štátoch. Máme ako najzasiahnutejší zostať bokom?

Napokon – prečo by nám malo prekážať, ak si chce niekto rusofilnosť otestovať nielen na Facebooku, ale aj na vlastnej koži?

Gagarin bol sovietsky aktivista, ale bol prvý

Ešte donedávna sme počúvali, že pandémia je celosvetová záležitosť, všetci sme vraj spoločne na jednej lodi, mali by sme zabudnúť na kultúrne, politické, rasové či iné rozdiely. Dopadlo to ako vždy, keď po jednote volajú morálni nadradenci: treba sa zjednotiť, ale iba vtedy, keď sa všetci zjednotia za naším názorom.

Dnes počúvame o tom, že vakcína je pre Rusov geopolitický nástroj, a preto vakcíny sú si síce rovné, ale niektoré sú si rovnejšie.

Áno, vakcína je ruský geopolitický nástroj. Rusi ju podávajú aj v krajinách, na ktoré Západ počas pandémie pozabudol, a keď sa tie z krízy prebudia, spomenú si, kto pomohol v ťažkých časoch.

Ale to nás nemusí zaujímať. Jurij Gagarin aj družica Sputnik boli tiež sovietska propaganda vystrelená do vesmíru – ale to nič nemení na tom, že tam boli prví.

Sputnik môže byť aj ukážkou toho, že do spoločného cieľa sa dá dopraviť aj z rôznych ideologických pozícii, pokiaľ nebudeme druhým človekom pohŕdať už len kvôli tomu, že existuje a má svoj názor.  

Mimochodom, keby Remišová s Valáškom Sputnik naozaj zablokovali, stane sa presne to, čo v našich dejinách vždy: rusofilstvo vzrastie.


Ďalšie články