Mikloš: Fakty SaS o spaľovákoch sa dajú rozbiť na márne kúsky. Ak príde človek s iným názorom, hneď je ruský agent? reagoval Sulík

Richard Sulík a Ivan Mikloš. Foto: Jaroslav Novák/TASR Richard Sulík a Ivan Mikloš. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Jednou z kľúčových predvolebných tém SaS sa stal po príchode nového marketéra do strany zákaz výroby áut so spaľovacími motormi. Zásadne s tým nesúhlasia. Hoci počas predchádzajúcich rokov, keď bol šéf liberálov Richard Sulík ministrom hospodárstva, sa tejto problematike s takou vervou ako dnes nevenoval. Aj keď treba priznať, že ju na Slovensku gestoroval Budajov rezort životného prostredia.

Liberálom sa tento mesiac dokonca v parlamente podarilo presadiť stanovisko k európskemu zákazu výroby nových spaľovacích motorov po roku 2035. Podľa uznesenia má vláda hlasovať proti každému návrhu, ktorý smeruje k znevýhodňovaniu, predražovaniu alebo zákazu spaľovacích motorov. Zároveň má viesť aktívne rokovanie a hľadať podporu u partnerských štátov Únie proti zákazu spaľovákov a presadzovať princíp technologickej neutrality.

Sulíkove dôvody

„Vôbec nie sme proti elektromobilom, ale vidíme tam dosť významných nevýhod, lebo očakávame, že nebude dostatok elektrickej energie. Keď sa zároveň prestane predávať benzín a nafta, štát bude mať výpadky na dani z benzínu a nafty, z uhľovodíkových palív, je to približne 1,5 miliardy eur, ktoré štát bude musieť nahradiť,“ povedal prednedávnom Sulík a dodal, že problém vidí aj s nedoriešenou recykláciou elektromobilov.

Bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec (SaS) k tomu uviedol tvrdenie Európskej komisie, že sa k bezemisnej doprave dostaneme tak, že zrýchlene prejdeme na elektromobilitu. Náš názor je, že zrýchlený prechod na elektromobilitu môže spôsobiť viac problémov ako osohu. Oveľa užitočnejšie je, ak zachováme technologickú neutralitu a necháme technológie medzi sebou súťažiť,“ povedal Oravec.

Mikloš: Je to predvolebný populizmus

V súvislosti s rozvíjaním tejto témy zorganizovala SaS v pondelok debatu s politikmi a odborníkmi o tom, čo táto zmena prinesie. Okrem Sulíka a Oravca sa nej nej zúčastnili aj exminister financií Ivan Mikloš či bývalý štátny tajomník na ministerstve životného prostredia Michal Kiča (Demokrati).

Ako píše denník Pravda, bývalý minister financií otvorene kritizoval liberálov, že si túto tému vybrali ako predvolebnú, čo je čistý populizmus. Strana ide podľa jeho slov ťažiť z nejakého prirodzeného odporu ľudí voči zákazom a z neznalosti ľudí o tom, kde sme a kam smerujeme. „Sú iba dve možnosti: buď si to kolegovia z SaS nenaštudovali, čo pochybujem, alebo vedome idú podľa toho, čo ukázali prieskumy a z čoho môžu profitovať,“ zdôraznil Mikloš.

Európska smernica podľa neho nehovorí o zákaze, ale iba o tom, že po roku 2035 automobilky, ktoré budú vyrábať nové spaľováky, budú platiť pokuty, pričom sa zachováva technologická neutralita – mohlo by sa tak jazdiť na vodík, no z krátkodobého pohľadu je príliš drahý, dodal.

Sulík následne ostro skritizoval Mikloša. „Príde zákaz a my máme držať hubu a krok. My sme si to nezistili z prieskumov, máme problém so zákazmi.“ Tie, ako dodal šéf SaS, vedú k dvom veciam. Že tu nebude dosť elektriny a navyše sa dostávame sa do závislosti od Číny, ktorá má od 60 do 80 ťažobných práv na nerastné suroviny do elektromobilov. Konštatoval, že nie všetko, čo prichádza zo Západu, je super. „Napríklad Nemci si zakázali atómky, a to nie je dobré,“ zdôvodnil..

Mikloš zvýraznil, že je nebezpečné démonizovať Európsku úniu, aj keď nie je bez chýb. Zásadné podľa neho je, že EÚ prináša oveľa väčšie benefity ako škody napáchané z regulácií.

„Keď človek niečo povie, hneď démonizuje EÚ? Nikdy som sa nevyjadril, že by sme mali vystúpiť z Únie. Len čo príde človek s iným názorom, je ruský agent? Potom sa poschvaľujú hlúposti a EÚ upadá. Je zakázaná debata o tom, čo je dobré a čo zlé,“ reagoval Sulík.

Mikloš kontroval, že má problém so slovom zákaz. Zopakoval, že nikto nič nezakazuje. Nepáči sa mu ani to, že ľudia si budú myslieť, že auto, ktoré majú v garáži, nebudú môcť používať. „Všetky fakty Sulíka sa dajú rozbiť na márne kúsky,“ dodal Mikloš.

(red., tasr)


Ďalšie články