Strieborná bodka Petry Vlhovej na majstrovstvách sveta

rakúska lyžiarka Katharina Liensbergerová Rakúska lyžiarka a svetová šampiónka v slalome Katharina Liensbergerová. Foto: TASR/AP

Petra Vlhová získala striebro v slalome. O sekundu zaostala za víťaznou Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou.

Petra Vlhová získala striebro v slalome na majstrovstvách sveta. V sobotnej súťaži v Cortine d’Ampezzo zaostala o sekundu za víťaznou Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou. Tretia skončila Američanka Mikaela Shiffrinová so stratou 1,98 sekundy.

Vlhová išla výborne, razantne a s prehľadom v obidvoch kolách porazila svoju rivalku Mikaelu Shiffrinovú. Na trati však dnes bola jedna lepšia pretekárka, Katharina Liensbergerová z Rakúska.

Nikdy doteraz v jej kariére elitnej špičky neskončila Liensbergerová po prvom kole na vedúcej priečke, dnes sa jej to podarilo prvýkrát, rovnako bravúrne zvládla trať aj nervozitu v druhom kole a s veľkým sekundovým náskokom pred našou Vlhovou a takmer dvojsekundovým náskokom pred Mikaelou Shiffrinovou. Z víťazstva sa ohromne radovala.

Najsmutnejšie boli preteky pre Švajčiarku Wendy Holdenerovú, po prvom kole bola tretia, v druhom kole ju predbehla Američanka Mikaela Shiffrinová.

Dvadsaťpäťročná slovenská reprezentantka je už štvornásobná strieborná medailistka zo svetových šampionátov, tento kov získala v alpskej kombinácii na MS 2019 aj 2021 a bola členkou strieborného slovenského tímu na MS 2017 vo švajčiarskom St. Moritzi. Spred dvoch rokov zo švédskeho Aare má na konte zlato v obrovskom slalome a bronz v slalome.

Petra Vlhová na štarte 1. kola slalomu žien na majstrovstvách sveta. Foto: TASR/AP

Po prvom kole

Naša Vlhová figurovala po 1. kole sobotného slalomu na majstrovstvách sveta na druhom mieste. V Cortine d’Ampezzo zaostávala o 30 stotín sekundy za vedúcou Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou, tretia bola Švajčiarka Wendy Holdenerová s mankom 1,24 s. Do šesťdesiatky 2. kola sa prebojovala aj druhá slovenská reprezentantka Petra Hromcová na priebežnej 43. priečke (so stratou +7,66 s).

Súťaž otvorila Liensbergerová, povzbudená medailami z predchádzajúcich dvoch štartov na šampionáte. Na rytmickej trati a tvrdej podložke na slalomovom svahu Druscie A išla dynamicky a s ľahkosťou, čo jej vynieslo priebežné vedenie. Vlhová odštartovala hneď po nej s číslom 2, takisto išla bez viditeľnejšej chyby. Na všetkých medzičasoch mierne zaostávala, no s Liensbergerovou sa v prvom kole vyprofilovali ako jasné kandidátky na zlato. „Uvedomujem si, že som mohla ísť ešte rýchlejšie. Podmienky však nie sú ľahké, takže je to v poriadku. Už teraz to bolo náročné a druhé kolo nebude o nič jednoduchšie,“ citoval 25-ročnú slovenskú reprezentantku portál laola1.at.

Američanka Mikaela Shiffrinová predviedla v prvom kole až príliš opatrnú, strnulú jazdu. Jej manko neustále narastalo a v cieli sa vyšplhalo až na 1,30 sekundy, čo štvornásobnú obhajkyňu titulu dostalo na štvrtú pozíciu so sekundovým odstupom na Vlhovú. Ešte väčšia pohroma postihla ďalšiu spolufavoritku Michelle Gisinovú zo Švajčiarska, ktorá po špicari vypadla už za úvodným medzičasom. Jej krajanka Holdenerová uzavrela elitnú žrebovanú sedmičku a zaradila sa o šesť stotín sekundy pred Shiffrinovú.


Ďalšie články