Ukrajinská ofenzíva sa zrejme začala. Proruskí velitelia a blogeri hlásia nápor na viacerých častiach frontu

Drills of Ukraine's tank crews Ukrajinské tanky, ilustračný obrázok. Foto: Profimedia.sk

AKTUALIZOVANÉ Ruská armáda v pondelok oznámila, že cez víkend odrazila rozsiahlu ofenzívu ukrajinských síl na piatich častiach frontu v Doneckej oblasti, ktorá bola vlani anektovaná Moskvou. Útoky však pokračujú aj v pondelok a zdajú sa byť úspešnejšie.

„Nepriateľ mal za cieľ prelomiť našu obranu v – podľa jeho názoru – najviac zraniteľnej časti frontu,“ uviedol hovorca rezortu obrany v Moskve Igor Konašenkov. „Nepriateľ svoju úlohu nesplnil, nemali úspech,“ dodal o víkendovej situácii.

Konašenkov tiež povedal, že bolo zabitých 250 členov ukrajinského personálu a zničených bolo 16 ukrajinských tankov, 3 bojové vozidlá pechoty a 31 bojových obrnených vozidiel.

Ruské ministerstvo obrany konkretizovalo, že Ukrajina spustila v nedeľu „rozsiahlu ofenzívu“ v Doneckej oblasti s použitím šiestich mechanizovaných a dvoch tankových práporov.

V oblasti sa podľa Moskvy v čase útoku nachádzal aj náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov, ktorý bol prítomný na jednom z predsunutých veliteľských stanovíšť.

Reuters nebola schopná tvrdenia ruskej strany bezprostredne overiť. Ukrajina sa k situácii nevyjadrila. Kyjev často svoje kroky potvrdí až po ukončení svojich vojenských operácií.

S nastavením Kyjeva nekomentovať situáciu korešponduje aj video, ktoré sa cez víkend objavilo na internete. Na záberoch vidieť niekoľko vojakov, ako si dávajú prst na ústa v geste naznačujúcom, aby ľudia mlčali o akýchkoľvek informáciách o pripravovanej ukrajinskej protiofenzíve. Na konci videa je viditeľný nápis: „Plány potrebujú ticho.“

https://standard.sk/363770/video-s-mlciacimi-ukrajinskymi-vojakmi-kyjev-zaciatok-ofenzivy-neoznami/

Útoky pokračujú aj v pondelok a sú zrejme úspešnejšie

Vojnový reportér Julian Röpcke, odvolávajúc sa na ruské telegramové kanály, vo vlákne twitterových príspevkov tvrdí, že ofenzíva pokračuje aj druhým dňom a pravdepodobne úspešnejšie. „Ruskí vojnoví blogeri teraz rozhorčene hlásia, že Ukrajina dnes využíva včerajšie poznatky na oveľa úspešnejší pokrok v rovnakom regióne,“ píše.

Na mysli má Doneckú a Záporožskú oblasť, kde počas víkendu začali prvé protiútoky, podľa Röpckeho s cieľom zistiť, ako dobre a kde presne sú okupačné jednotky umiestnené.

Odborník sa domnieva, že nejde o samotnú ofenzívu, ale o vlnu útokov s cieľom vyvinúť tlak na invazívnu armádu, až dokým nepovolí. Hovorí tiež, že Ukrajinci ešte nenasadili západnú techniku v podobe tankov a bojových vozidiel pechoty. Hlavný úder podľa Röpckeho ešte len príde.

Rob Lee z amerického Výskumného inštitútu pre zahraničnú politiku (FPRI) s odvolaním sa na veliteľa doneckých separatistov Alexandra Chodakovského a ruského vojnového reportéra Semjona Pegova na Twitteri konštatuje, že Ukrajinci útočili s tridsiatkou obrnených vozidiel aj v pondelok skoro ráno pri doneckej obci Zolota-Nyva a jej okolí.

„Pegov hovorí, že ukrajinské sily dosiahli určitý úspech a dosiahli predmestie Novodonecka západne od Vuhledaru. Útok je podľa neho vážnejší ako ten včerajší,“ píše ďalej expert.

Lee tiež upozornil na slová kremeľského propagandistu Alexandra Kotsa, podľa ktorého okrem bojov v oblasti južného Donecka ukrajinské jednotky bojujú aj juhozápadne od Bachmutu a ich delostrelectvo útočí na ciele v Soledare. Kots v príspevku na Telegrame takisti poznamenáva, že hlavná úderná sila ešte nebola nasadená.

O ofenzíve sa už hovorí mesiace

Kyjev už niekoľko mesiacov tvrdí, že pripravuje veľkú protiofenzívu s cieľom získať späť ukrajinské územia, ktoré si Rusko pripojilo vlani v septembri. Nie je však jasné, či Ruskom odrazený útok v Donecku bol začiatok tejto ofenzívy, píše AP. Rusko v septembri 2022 anektovalo Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú oblasť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu v zverejnenom rozhovore pre americký denník Wall Street Journal uviedol, že Ukrajina je pripravená spustiť dlhoočakávanú protiofenzívu.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v nedeľu potvrdil, že v ruskej Belgorodskej oblasti pokračovali boje medzi ruskou armádou a dobrovoľníkmi, ktorí bojujú po boku ukrajinskej armády.

https://standard.sk/364067/kyjev-pri-bachmute-sme-zaznamenali-urcite-zisky-nepriatel-je-v-defenzive/

(tasr/tod)


Ďalšie články