Dve nové rozhodnutia ruských súdov proti Navaľnému

Alexej Navaľnyj na súde v Moskve 20. februára 2021. Foto: TASR/AP Alexej Navaľnyj na súde v Moskve 20. februára 2021. Foto: TASR/AP

Finančná pokuta za urážku vojnového veterána a zmena podmienečného odsúdenia na nepodmienečný.

Moskovský mestský súd uznal v sobotu opozičného politika Alexeja Navaľného za vinného z ohovárania veterána druhej svetovej vojny Ignata Arťomenka. Súd zatiaľ neuviedol, ako Navaľného potrestá. Prokurátorka žiadala, aby mu bola udelená pokuta vo výške 950 000 rubľov (v prepočte 10 700 eur), zatiaľ čo obhajoba požadovala, aby ho súd zbavil obvinení. 

Podnetom pre stíhanie Navaľného boli jeho komentáre k reklamnému spotu prokremeľskej televízie RT. Navaľnyj vtedy v príspevku na svojom komunikačnom kanáli v sieti Telegram i na sociálnej sieti Twitter označil ľudí, ktorí v ňom účinkovali, za „skorumpovaných lokajov“, „hanbu krajiny“, „ľudí bez svedomia“ a „zradcov“.

Verdikt v kauze veterána bol zverejnený len niekoľko hodín po tom, ako Navaľnému potvrdili nepodmienečný väzenský trest v inom prípade – údajnej sprenevery desiatok miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher. Navaľnyj tak bude musieť stráviť viac ako dva roky a šesť mesiacov v trestaneckej kolónii. Znamená to, že najbližšie tri roky nebude môcť kandidovať v žiadnych voľbách, ani robiť svoju kampaň a aktivity proti režimu.

Ešte predtým, v sobotu v poludňajšom čase, moskovský mestský súd potvrdil svoje rozhodnutie zmeniť podmienečný trest odňatia slobody, ktorý dostal ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v roku 2014 v kauze Yves Rocher, na nepodmienečný. Zároveň mu ho znížil o jeden a pol mesiaca, ktorý Navaľnyj strávil od konca decembra 2014 do konca februára 2015 v domácom väzení.

Babuškinský obvodný súd tak zamietol odvolanie Navaľného právnikov voči verdiktu z 2. februára. Opozičný líder Navaľnyj bude musieť stráviť v trestaneckej kolónii dva roky, šesť mesiacov a dva týždne a bude prepustený koncom júla alebo začiatkom augusta 2023. Kedy ho do kolónie prevezú, zatiaľ nie je známe.

„Odpustili mesiac a pol – je to v poriadku!“ povedal Navaľnyj bezprostredne po vyhlásení verdiktu.

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj stojí v klietke na súde v Moskve 20. februára 2021. Foto: TASR/AP

Simonovský obvodný súd v Moskve zmenil 2. februára pôvodný podmienečný trest odňatia slobody pre Navaľného v kauze Yves Rocher v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov na nepodmienečný. Vyhovel tým návrhu Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN), podľa ktorej Navaľnyj porušoval podmienky výkonu podmienečného trestu tým, že sa nehlásil probačnému úradníkovi. Podľa rozhodnutia súdu mal Navaľnyj dvakrát mesačne prísť na stretnutie s probačným úradníkom. V auguste 2017 bola skúšobná doba Navaľnému predĺžená do 29. decembra 2020.

Navaľnyj bol od 22. augusta 2020 hospitalizovaný v nemocnici v Berlíne po tom, ako mu prišlo zle počas letu do Moskvy. Lietadlo, ktorým cestoval, muselo dva dni predtým núdzovo pristáť v sibírskom Omsku, kde ho hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti. Analýzy urobené po prevoze do Nemecka ukázali, že bol otrávený nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok.

Kým bol Navaľnyj v nemocnici v Nemecku, ruské úrady ho nekontaktovali. Po prepustení z nemocnice Navaľnyj reagoval na ich výzvu len raz – keď oznámil, v ktorom hoteli v Berlíne je ubytovaný. Vzhľadom na tento jeho prístup naňho ruské úrady 29. decembra 2020 vydali zatýkací rozkaz.

V spomínanej kauze ide o spreneveru 30 miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher Vostok a ďalších štyroch miliónov z inej firmy. Navaľnyj v tejto kauze figuroval spolu so svojím bratom Olegom. Obaja celý prípad označujú za vykonštruovaný a politicky motivovaný.

(tasr)


Ďalšie články