Nákladní podnájomníci

LADCE – Obyvatelia bytovky v Horných Ladcoch, ktoré sú časťou obce Ladce, majú neuveriteľný problém s netradičnými podnájomníkmi. Ich hodnota je síce závratná, za nájom však neplatia. Práve naopak. Starostlivosť o nich je veľmi nákladná. 

Neveľká bytovka na konci časti obce Ladce nazývanej Horné Ladce ukrývala v sebe poklad. Plánovaná rekonštrukcia odhalila, čo obyvatelia bytovky ani netušili. „Keď sme začali prestavovať, nastali problémy,“ prezradil Ľubomír Stacho, ktorý v bytovke žije už piaty rok. „Vedeli sme, že tu máme netopiere, nikomu nevadili, boli sme na ne zvyknutí,“ vysvetľuje Ľ. Stacho s tým, že ani zďaleka netušili, aké starosti im netradiční podnájomníci spôsobia nielen počas rekonštrukcie, ale aj po nej. Náklady na nezvyčajných podnájomníkov predražili rekonštrukciu o tisíce eur.

 

„Nevedeli sme, že tie netopiere sú také vzácne a že nám spôsobia toľko problémov. Je to síce pekné na jednej strane, že ich tu máme, na druhej strane podmienkou rekonštrukcie bolo vybudovanie úkrytov pre ne a každý krok sme museli konzultovať s ochranármi,“ doplnila  slová Ľ. Stacha predsedníčka Spoločenstva vlastníkov bytov Ivana Mrvová. Ide totiž o vzácny druh Netopiera veľkého, ktorý patrí k druhom európskeho významu a cena jedného je stanovená na 460 eur. V bytovke na povale ich žije niekoľko rokov viac ako 300. Nenápadná bytovka tak v podkroví ukrýva najväčšiu materskú kolóniu tohto druhu netopiera v umelom prostredí na Slovensku.

O tom aké problémy obyvateľom netopiere spôsobujú, a aké náklady museli vynaložiť vďaka nezvyčajným podnájomníkom pri rekonštrukcii, ako aj po nej, sa dočítate v týždenníku Terajšok, ktorý vyjde 21.mája 2022


Ďalšie články