V Podkylave otvorili pasienkovú sezónu

Detský folklórny súbor Kostolanček z Kostolného

PODKYLAVA – Zelené lúky kam len oko dohliadne. A na nich pasúce sa kravičky. Typický obraz kopaničiarskeho kraja, toho podkylavského obzvlášť. A hlavne miesto, kde to s farmárčinou vedia.

Ivan Ďurkovič organizátor podujatia Otvorenie pasienkovej sezóny: Nachádzame sa na krásnych podkylavských kopaniciach v krásnej prírode a toto je už dvanásty ročník, ktorý nazývame Otvorenie pasienkovej sezóny. Nazývame to preto tak, že po zime očakávame, že príde pekná jar, pekné leto a začne sa tá tradičná typická farmárska činnosť. Tak aby sme aj prispeli takýmto stretnutím sa najmä ľudí z okolia. 

Ján Morihladko starosta obce Podkylava: Veľmi sa tešíme, že to konečne vyšlo a tradične máme šťastie na počasie, ale to máme tam hore asi vybavené a verím tomu, že už sa aj ľudia tešili na tento dvanásty ročník. Je to také podujatie s témou o pasienkoch a samozrejme tie pasienky sú dôležité pre celý kataster, pre našu obec. 

Eva Čmelová, Centrum tradičnej kultúry Myjava: Centrum tradičnej kultúry v Myjave je spoluorganizátorom tohto krásneho podujatia a nám ide hlavne o to, aby sme zachovali to otvorenie pasienkovej sezóny v takej živej forme a ukázali návštevníkom o čo vlastne na tomto podujatí ide. 

Ján Morihladko starosta obce Podkylava: Toto podujatie je zmesou folklóru, nejakých tradičných remesiel, samozrejme regionálnych špecialít. Ľudia tu majú možnosť ochutnať lokálneho býčka vychovaného na tejto farme a určite je to v bio kvalite, vychovaný na týchto krásnych pasienkoch. 

Ivan Ďurkovič organizátor podujatia Otvorenie pasienkovej sezóny: Samozrejme, že súčasťou tejto akcie je nielen stretnutie sa ľudí, ale aj určitý kultúrno spoločenský program. Dnes je to napríklad dobrý folklórny súbor z Brezovej pod Bradlom. A okrem toho majú aj deti možnosť sa tu stretnúť, pohrať, dokonca sa ponosiť na koníkoch, na poníkovi, či pozrieť si tu celé okolie. Pasienková sezóna to je myslené tým, že všade na okolí farmy Charolais tu na Podkylave sú pasienky na ktorých je najmä hovädzí dobytok. Sú to také biele kravičky, Charolaisky sa volajú, ktoré sú po celý rok priamo na pasienkoch, alebo sú ustajnené tu v priestore farmy.

Ján Morihladko starosta obce Podkylava: Určite pozývam všetkých aj k budúcemu ročníku, keďže my to máme tradične prvého mája, ľudia nezabudnú. Je štátny sviatok, čiže je úplne jedno kedy to vyjde a hovorím, nám vždy vyjde počasie, čiže do ďalších ročníkov všetkých vítam.


Ďalšie články