Dedina Poluvsie žila folklórom

Oživiť a prezentovať bohatstvo ľudových folklórnych tradícií a sústrediť folklórne súbory z rôznych kútov Slovenska bol hlavným cieľom 4. ročníka folklórneho festivalu v obci Poluvsie.

„Je to niečo úžasné a tešili sme sa na to celé dva roky, že konečne príde hádam ten čas a znovu sa budeme môcť vrátiť pred Štefke dom na pódium za takého krásneho počasia,“ povedal počas festivalu vedúci folklórnej skupiny Lubená Jozef Beňadik.

Počas svojho vystúpenia uviedla FsK Lubená do života nový dvoj-CD album.

„Je to už štvrté CD folklórnej skupiny Lubená, ktoré obsahuje zvykoslovie z Hornej Nitry, sú to všetko piesne, ktoré zozbieral náš zakladateľ Jozef Strečanský,“ uviedla počas slávnostného aktu konferencierka Ivana Palovčíková.

Podľa jej pódiových slov krstnými mamami boli pani Evka Mydlová, ktorá je dlhoročná a najstaršia členka folklórnej skupiny Lubená z Poluvsia a pani Anastázia Kubová.

„Sprievodných podujatí je tu neúrekom, začali by sme modrotlačovou dielňou, ďalej tu máme tkáčku, priadku. Návštevníci akcie si môžu vyskúšať aj výrobu drôtených výrobkov, ale takisto aj tkanice, aké sa voľakedy nosili na folklórnych sukniach, či košeliach, alebo výrobu špagátov,“ informovala manažérka občianskeho združenia Hornonitrie Radka Tarabčíková.


Ďalšie články