Pellegrini podporil Matovičov postoj k nákupu ruských vakcín

Peter Pellegrini Peter Pellegrini počas 194. schôdze vlády SR 5. februára 2020 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Koaličný líder zdôraznil, že vzhľadom na naše prvenstvo v počte obetí pandémie by sme mali „robiť všetko preto, aby sme ľudí zachraňovali“, premiérov postup ale označil za divadlo.

Predseda strany Hlas-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini v dnešnej diskusnej relácii Na Telo v TV Markíza oponoval názoru líderky strany Za ľudí Veroniky Remišovej a jej skepse z bezpečnosti vakcín Sputnik V. Pellegrini poukázal aj na to, že Sputnik sa už používa v tridsiatke krajín po celom svete.

V prípade deklarovanej snahy o akvizíciu ruskej vakcíny má však Pellegrini podozrenie, že ide len o divadlo vlády. „Pán premiér si uvedomil, že časť verejnosti by sa nechala Sputnikom očkovať, preto začal podporovať jej nákup, a potom si našiel vinníka, že tak nemôže urobiť,“ naznačil.

Expremiér zároveň spochybnil výroky o predrokovaných dodávkach ruskej vakcíny. „Máme informácie, že ruský výrobca nemá možnosť dodať dva milióny vakcín pre slovenský trh. Ak, tak by to mohlo byť možno na úrovni niekoľko desiatok tisíc dávok, ako v Maďarsku či Srbsku,“ dodal.

Sám sa však jasne nevyjadril, či by sa nechal očkovať Sputnikom. „Keď prídem na rad, zvážim a budem si vyberať, či sa nechám zaočkovať americkou, nemeckou alebo ruskou vakcínou,“ povedal záhadne.

Štát je tu na to, aby zabezpečil, že vakcíny sú účinné a bezpečné, a na to existujú príslušné procesy, oponovala mu v relácii podpredsedníčka vlády a ministerka pre investície SR Veronika Remišová (Za ľudí) v súvislosti s vetovaním nákupu ruskej vakcíny Sputnik V.

„Ak existuje schválený postup, že účinnosť a bezpečnosť liekov a vakcín bude kontrolovať a certifikovať Európska agentúra pre lieky (EMA), nemôžeme to obchádzať len preto, že si niekto prečítal v časopise, že je to fajn vakcína,“ vyhlásila. Dodala, že podmienka musí platiť pre akúkoľvek vakcínu z akejkoľvek krajiny pôvodu. V prípade, že by minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) využil svoju kompetenciu a podpísal by pre Sputnik výnimku, strana Za ľudí bude ľuďom odporúčať, aby sa neočkovali neregistrovanou vakcínou.


(tasr, mag)


Ďalšie články