Vlhová v boji o titul najlepšej lyžiarky sveta: Bude to tesné

slovenská lyžiarka Petra Vlhová strieborná medaila rados Slovenská lyžiarka Petra Vlhová pózuje na pódiu so striebornou medailou. Foto: TASR/AP

Ani po úspešnom šampionáte si lyžiarka Petra Vlhová neoddýchne. Finiš Svetového pohára bude náročný, nakoľko o zisk veľkého krištáľového glóbusu sa bude rozhodovať v posledných 11 pretekoch. Tie sú naplánované v rozmedzí 23 dní. Vlhová je na čele s menším náskokom a konkurencia je silná.

Dvojnásobná strieborná medailistka Petra Vlhová sa od piatku opätovne zapojí do bojov o veľký krištáľový glóbus. Líderka Svetového pohára si drží tesný náskok, ktorý bude chcieť postupne navyšovať, najmä v technických disciplínach.

Ako avizoval jej tréner Livio Magoni ešte pred šampionátom, zachovanie prvenstva je primárnym cieľom. „Naším skutočným cieľom je celkové prvenstvo vo Svetovom pohári, pretože to by bolo niečo historické na Slovensku. Medaily sme už získali a v zbierke máme aj malé glóbusy. Chceme teraz ten veľký,“ uviedol v rozhovore pre AP.

„Vytvorili sme letný program, ktorý sme nadizajnovali tak, aby si Petra dlhšie udržala formu. Našou taktikou bolo odštartovať sezónu na veľmi vysokej úrovni, aby nás všetky súperky naháňali. Keby nás chceli potom dostihnúť, museli by robiť veci, ktoré nemajú naplánované,“ povedal taliansky tréner pre AP.

Vlhová si krátko oddýchne predtým, než sa vydá do Talianska pokračovať v neľahkom boji o veľký krištáľový glóbus. O potenciálnom víťazstve sa vyjadruje opatrnejšie než jej tréner. „Boj v celkovom poradí Svetového pohára bude ešte nesmierne tesný, všetky súperky sú veľmi silné. Nechcem myslieť príliš dopredu, čaká na mňa veľmi náročný mesiac,“ zhodnotila po prílete na Slovensko.

„Medaily sme už získali a v zbierke máme aj malé glóbusy. Chceme teraz ten veľký.“

Livio Magoni

Z hľadiska prostredia pretekov bude neznámou pre všetky lyžiarky talianske stredisko Val di Fassa, v ktorom sa preteky Svetového pohára uskutočnia prvýkrát. Vo švédskom Aare a slovenskej Jasnej Vlhová pozná trate dôverne, na oboch miestach stála neraz na stupni víťazov. Triumfovala aj na svahu vo švajčiarskom Lenzerheide, avšak len v slalome. Väčšie skúsenosti má druhá Lara Gutová-Behramiová, ktorá na domácej pôde ovládla viacero kĺzavých disciplín.

Švajčiarsku zjazdárku môžeme zaradiť medzi silné súperky, keďže si fantastickú formu načasovala k záveru sezóny. Na titul najlepšej bude siahať aj tretia Michelle Gisinová, ktorej výkony na majstrovstvách sveta trochu haprovali. Veľký otáznik visí nad Mikaelou Shiffrinovou. Nie je isté, či sa predsa len zapojí aj do ostatných disciplín, alebo ostane do konca ročníka verná iba tým technickým.

Strieborná slovenská lyžiarka Petra Vlhová (vpravo) sa objíma s bronzovou Američankou Mikaelou Shiffrinovou po 2. kole slalomu žien na majstrovstvách sveta. Foto: TASR/AP

Vlhová bude mať početnú konkurenciu aj v radoch pretekárok, ktoré nemajú veľkú šancu na celkové prvenstvo, sú však špecialistkami vo svojich disciplínach.

V slalome si môže Vlhová poistiť zisk veľkého glóbusu

Najviac pretekov do konca sezóny, celkovo štyri, odjazdia lyžiarky v slalome. A práve tejto technickej disciplíne kraľuje Vlhová. V prebiehajúcom ročníku si pripísala tri víťazstvá a dvakrát skončila tesne za pódiom. Podáva lepšie výkony než súperky o malý, ale i veľký glóbus, Gisinová a Shiffrinová.

Pódiá si však nárokuje aj mladá Rakúšanka Katharina Liensbergerová, ktorá je novou majsterkou sveta v slalome a na Vlhovú stráca v tejto disciplíne len 40 bodov. Celkovo však neohrozuje jej prvenstvo. Najrýchlejšia slalomárka totiž nesúťaží vo všetkých disciplínach.

Blok v obrovskom slalome pripravuje Vlhovú o potrebné body

Marta Bassinová sa vďaka skvelým jazdám v obráku drží nielen na čele tejto disciplíny, ale i v prvej pätke celkového hodnotenia. Okrem jedných nedokončených pretekov nechýbala na pódiu ani raz, štyrikrát bola prvá. Stratu na najlepšiu Talianku doťahujú Tessa Worleyová aj Gisinová.

Vlhovej sa v tejto sezóne v obrovskom slalome nedarí tak ako v minulej. Za jedničkou Federicou Brignoneovou zaostala vtedy len o 74 bodov. Aktuálne sa však radí až za väčšinu svojej konkurencie. Po neúspešnej obhajobe titulu majsterky sveta zopakovala, že sa v disciplíne necíti celkom dobre.

Z vedúceho tria obráku konkurujú Vlhovej priebežnému prvenstvu najviac Bassinová, Gisinová a Gutová-Behramiová. Avšak jediná Gisinová jazdí obstojne aj ostatné disciplíny, na rozdiel od svojej krajanky a Talianky, ktoré majú deficit najmä v slalome. V pláne sú nateraz posledné dva preteky, nie je isté, či a kedy by sa mohol nahradiť zrušený obrák zo Semmeringu, v ktorom Vlhová viedla po prvom kole.

Lara Gutová-Behramiová. Foto: TASR/AP

Super-G dominuje Gutová-Behramiová, Vlhová lepšia než Gisinová

V superobrovskom slalome sa Vlhová s výnimkou dvoch pretekov dokázala umiestniť v rámci najlepšej desiatky. Bodovo si výrazne pomohla prvým kariérnym pódiom, druhým miestom, a potvrdila tak, že disciplíne prichádza na chuť. V porovnaní s Gisinovou dosahuje lepšie výsledky, Shiffrinová sa zatiaľ s výnimkou majstrovstiev sveta do kĺzavých disciplín nezapojila. Ak by sa rozhodla pokračovať, mohla by atakovať popredné miesta a brať dôležité body Vlhovej. Ako ukázala na šampionáte, aj po ročnom výpadku dokázala v prvých pretekoch sezóny získať medailu.

Najviac bodov by mala ukoristiť Gutová-Behramiová. Švajčiarka ťahá sériu štyroch víťazstiev v rade a práve v super-G dokázala stiahnuť bodový náskok v celkovom prvenstve na Vlhovú. Zatiaľ je najväčšou adeptkou na zisk malého krištáľového glóbusu v rýchlostnej disciplíne, v boji o celkové prvenstvo by ju mohol pribrzdiť slalom, v ktorom nepreteká vôbec. Stráca tak štyri príležitosti bodovať.

Aj v zjazde má Vlhová mierne navrch pred priamou konkurenciou

Taliansku raketu a majsterku zjazdu Sofiu Goggiaovú vyradilo zo Svetového pohára zranenie. Priebežne piata pretekárka tak bude v rebríčkoch klesať. Zo zvyšných zjazdárok, ktoré zabojujú o malý glóbus, či už Breezy Johnsonová, Corine Suterová, Ester Ledecká, by žiadna nemala výrazne zamiešať kartami v boji o celkové prvenstvo.

Z priamej konkurencie bude Vlhovej v tejto disciplíne brať body predovšetkým Gutová-Behramiová. Gisinovej a Bassinovej sa darilo doteraz horšie než slovenskej lyžiarke, Shiffrinová tohto roku zjazdy zatiaľ vynechávala.

Česká lyžiarka Ester Ledecká. FOTO TASR/AP

Ďalšie články