Holandsko vlani varovalo CIA, že Ukrajina chystá útok na Nord Stream

Holandská vojenská rozviedka varovala americkú CIA o ukrajinských plánoch zničiť podmorský plynovod Nord Stream tri mesiace pred tým, ako ho v septembri poškodili výbuchy, uviedli v utorok spravodajské portály. Informovala o tom agentúra AFP.

Na leteckej snímke poskytnutej švédskou pobrežnou strážou únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltskom mori. Foto: TASR/AP Na leteckej snímke poskytnutej švédskou pobrežnou strážou únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltskom mori. Foto: TASR/AP

Americká špionážna agentúra následne naliehala na Kyjev, aby od plánu upustil, informoval holandský verejnoprávny telerozhlas NOS, ktorý sa prípadom zaoberal v spolupráci s nemeckou televíznou stanicou ARD a týždenníkom Die Zeit.

CIA varovala Ukrajinu „potom, ako od holandskej Vojenskej bezpečnostnej služby (MIVD) dostala znepokojivú správu pochádzajúcu od jedného z jej ukrajinských zdrojov,“ uviedol telerozhlas NOS.

Denník Washington Post minulý týždeň napísal, že americkú CIA na ukrajinské plány upozornila nemenovaná špionážna agentúra z Európy. Dokumenty vynesené príslušníkom Vzdušných síl Národnej gardy USA svedčia o tom, že európska tajná služba posunula tieto informácie americkej CIA v júni 2022.

Zapojenie holandskej vojenskej rozviedky do akcie potvrdilo pre holandské a nemecké médiá viacero medzinárodných bezpečnostných zdrojov.

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová odmietla tieto správy komentovať. „Nemôžem komentovať prácu našich bezpečnostných služieb,“ uviedla na tlačovej konferencii v Amsterdame a dodala, že incident aktuálne vyšetrujú úrady z Nemecka, Švédska a Dánska. Nemeckí vyšetrovatelia údajne skúmajú možnosť, že útok bol vykonaný z Poľska.

Plynovodmi Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori otriasli výbuchy 26. septembra minulého roku. Z útoku bolo obvinených viacero krajín vrátane Ruska, Spojených štátov aj Ukrajiny, všetky však zodpovednosť popreli. Podľa zachytených správ mohlo ísť o akciu malého tímu potápačov s plachetnicou a mohol za ňou stáť náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o operácii údajne nemusel vedieť.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac