Kto v parlamente slúži Pente?

Krajci_MZ_1 Marek Krajčí. Foto: Matúš Zajac

Zachráňme pacientom desiatky miliónov eur ročne.

Slovensko je jediná krajina v EÚ, ktorá dovolí súkromným poisťovniam vyplácať si zisk z verejného zdravotného poistenia. Ani v krajinách ako Nemecko alebo Holandsko, ktoré dovolili súkromníkom spravovať verejné zdravotné poistenie, vyplácanie zisku z tohoto poistenia nie je dovolené. Súkromné poisťovne si tam vyplácajú zisky iba z pripoistenia, ktoré generuje v systéme zdravotnej starostlivosti nadštandard. Paradoxné je, že napriek tomu, že u nás súkromné zdravotné poisťovne spravujú verejné zdroje, v porovnaní so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou nemusia obstarávať svoje tovary a služby. Teda nemôžeme hovoriť ani o férovej súťaži.

Čo nedali na zdravotnú starostlivosť, to si nechali ako zisk

Zdravotné poistenie je v našej krajine vlastne daňou. Každý ho musí platiť zo svojej mzdy. Jeho výšku nestanovuje zdravotné riziko, vek občana alebo iné parametre. Stanovuje ho iba percento zo mzdy, respektíve zo zisku. Je to tak preto, lebo podobne ako všade v Európe, zdravotníctvo je aj u nás sociálny systém a prispieva doň solidárne každý podľa toho, koľko zarába. Prispieva tak aj na liečbu chorých, študentov, nezamestnaných a starších ľudí. Na ich liečbu ešte dopláca aj štát – priamo z našich daní. Vyberať si z takto nastaveného systému zisk je, samozrejme, sporné a z môjho pohľadu dokonca nemorálne. A keď je to už dovolené, zisk musí byť nutne aspoň regulovaný. Exminister Zajac na to vo svojej reforme „zabudol”. Ešte vlani platilo, že to, čo súkromné poisťovne „ušetrili” na zdravotnej starostlivosti, to si mohli koncom roka vykázať ako svoj zisk. Pri nedofinancovaní ústavnej zdravotnej starostlivosti, ale aj celého sektora, bolo generovanie takéhoto zisku morálne veľmi sporné.

Zaplátali sme veľkú dieru

Preto sme intenzívne pracovali na zavedení zmysluplnej regulácie, ktorá by zisk poisťovní ohraničila a nasmerovala čo najviac zdrojov na liečbu pacientov k poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, či na úhradu inovatívnych liekov. Bol to boj, no nakoniec sa nám vlani v decembri v parlamente podarilo schváliť novelu zákona, vďaka ktorej sme zisk z verejného zdravotného poistenia zastropovali na úrovni 1 percento z predpísaného poistného (v hrubej výške upraveného o vplyv prerozdeľovania poistného). Pri súčasnom rozložení poistencov medzi poisťovňami môže Dôvera generovať svojim akcionárom zisk okolo 22 mil. eur ročne a Union 6,5 mil. eur ročne. Zároveň sme zadefinovali maximálne prevádzkové náklady poisťovne podľa jej veľkosti. Oveľa dôležitejším parametrom však bola zmena, ktorá priniesla zdravotným poisťovniam povinnosť investovať do zdravotníctva na zdravotnú starostlivosť za svojich poistencov minimálne stanovené percento z vybraného poistného (limit nákladov na zdravotnú starostlivosť). A to je vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni 96 percent, v Dôvere 95,2 percenta a v Unione 93,7 percenta z vybraného poistného. Poisťovne sa teda stali zodpovednými za účelné prerozdelenie vybraného poistného v stanovenej výške. Zo zvyšku si hradia svoju prevádzku a generujú zisk. Už si nemôžu z verejného zdravotného poistenia rôznymi účtovnými operáciami vyťahovať zisky a akcionárom vyplácať dividendy.

Súkromné poisťovne so zmenami nesúhlasia

Túto zmenu nesú súkromné poisťovne veľmi ťažko. Obzvlášť poisťovňa Dôvera, ktorá za desať rokov v období 2010 až 2020 vykázala zisk po zdanení v hodnote 679 mil. eur s rentabilitou akcionárom vloženého kapitálu na úrovni 193 percent ročne. Na porovnanie, Union v uvedenom období vykázal trojpercentnú rentabilitu. Dôvera ako jediná poisťovňa vo svojom účtovníctve vykazuje aj hodnotu poistného kmeňa, ktorý si postupne odpisuje. Kmeň si ohodnotila vďaka spornej účtovnej operácii pri zlučovaní s poisťovňou Apollo, aby mohla následne odliať svojim akcionárom stovky miliónov eur do cyperských schránok. A podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bolo ohodnotenie kmeňa výrazne zveličené, až o 460 miliónov eur. Roky ho Dôvera postupne odpisovala. Koncom roku 2022 bolo z neho neodpísaných stále ešte približne okolo 130 miliónov eur.

Legislatíva stvorená na ďalšie účtovné triky

Preto došlo k aktivizácii poslankyne Bittó-Cigánikovej, ktorú Igor Matovič nazýva slúžkou Penty, a ktorá spoločne so súkromnými poisťovňami intenzívne pracuje na zvrátení tejto regulácie. Pod rúškom údajného zvýšenia kvality zdravotnej starostlivosti. Ako ju chce predkladateľka docieliť, to sa však v zákone neuvádza. Kritériá, ktoré majú poisťovne splniť, totiž platia už dnes. Predkladateľka však okrem navýšenia zisku poisťovní ruší aj spomínaný limit nákladov na zdravotnú starostlivosť. Ktovie, či vôbec vie, na čo sa dala nahovoriť. Inými slovami, chce opäť dovoliť Pente, aby si ďalej odpisovala svoj kmeň z peňazí, ktoré by mali byť inak určené na úhradu zdravotnej starostlivosti. Desiatky miliónov eur by sa opäť „strácali” v systéme. A pristáli s vysokou pravdepodobnosťou na cyperských účtoch. (Dôvera má v zásobe 175 mil. eur nerozdelených ziskov z minulých období, odpisy kmeňa z poistného by vygenerovali na transakciu potrebný cash.)

Koalícia SaS, Smer, Hlas a Sme rodina

Pôvodne som si myslel, že takýto návrh zákona Jane Bittó-Cigánikovej predsa nemôže prejsť a chce si iba urobiť očko u oligarchov v zdravotníctve, ktorých záujmy počas celej jej éry vytrvalo zastupuje. Mýlil som sa. Za jej návrh v prvom čítaní okrem poslancov SaS zahlasoval aj Ficov Smer, Pellegriniho Hlas a neuveriteľne aj Sme rodina. Je to veľmi prekvapivé zistenie, lebo obmedzenie zisku vlani do NR SR predkladala aj ich poslankyňa Zuzana Šebová. Čo sa zmenilo v ich nastavení? Žeby ich niekto presvedčil?

To, že „za” hlasoval Smer, nie je až také prekvapivé. Totiž na podivnej transakcii Dôvery, vďaka ktorej preliala stovky miliónov eur do cyperských schránok, mal Smer leví podiel. Transakciu jej v tom čase odobril Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý mal Smer v gescii. A dokonca rýchlym pozmeňujúcim návrhom v parlamente im umožnil zisk z tejto transakcie nezdaniť. Keďže Dôvera nemala na vyplatenie dividend dostatočnú likviditu, Úrad pre dohľad jej umožnil vziať si na to úver. Penta potom vyplatila aj firme Prefto Holdings Limited približne 200 mil. eur, ktorých konečným užívateľom boli podľa medializovaných informácií známy oligarcha spájaný s kauzami Smeru – Juraj Široký a jemu blízke osoby. Úvery Dôvery následne splácali jej poistenci svojimi zdravotnými odvodmi aj s úrokmi. Teda boli splácané z peňazí, ktoré mali ísť na zdravotnú starostlivosť. Smer, skrátka, vie s Pentou spolupracovať, aj táto minulosť je toho jasným dôkazom.

Hlas-SD ako odnož Smeru je na tom asi podobne. Nakoniec, celá transakcia sa diala aj za ministra zdravotníctva Richarda Rašiho. Penta v súčasnosti zadarmo distribuuje po celom Slovensku milióny výtlačkov novín Plus špeciál. V nich sa cielene snaží diskreditovať najmä Matoviča a OĽaNO. Kritika však zaujímavo obchádza Sme rodinu, ktorú „novinári” v posledných číslach aj pochvália. Pritom je to bývalý koaličný partner, ktorý bol zodpovedný za chod niektorých dôležitých ministerstiev. No a ako východisko zo súčasnej situácie uvádza „penťácky plátok” takmer výlučne Pellegriniho a Rašiho stranu Hlas. Žeby to bola náhoda?

V každom prípade, je tu ešte príležitosť pre poslancov oklamaných Jankou Bittó-Cigánikovou, zutekať z tejto cesty späť. Verím, že to minimálne niektorí slušní, ktorým ide o dobro pacienta a nášho zdravotníctva, aj urobia a tento oligarchický návrh v druhom čítaní zmietnu zo stola.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články