Komunizmus je mŕtvy. Ale vďaka vojne nostalgia za ním stále žije

Komunizmus je mŕtvy. Jeho prax skončila krachom v roku 1989. Jeho ideológia, ktorou bol marxizmus-leninizmus, je mŕtva, nehlási sa k nej nikto. Zamýšľa sa Vladimír Palko.

Moscow hit by snowfall Herci znázorňujúci Stalina a Lenina v Moskve. Ilustračné foto: Profimedia.sk

Áno, hovoríme o Európe, nie o Ázii, kde sa metamorfovanému čínskemu komunizmu darí a za jeho vlády sa Čína stala superveľmocou. V Európe je však nevzkriesiteľne mŕtvy. Vrátane Ruska. A o vzkriesení ani nikto nesníva. Ani komunisti.

Čosi úplne iné je však nostalgia za komunizmom. Tá u nezanedbateľnej časti populácie prežíva. A v poslednom období možno pozorovať, že dokonca narastá. Samozrejme, že zodpovední za to sú najmä tí nostalgici. Ale vďaka fenoménu vojny na Ukrajine vidíme, ako sa na náraste nostalgie nevedomky podieľajú mnohí z tých, čo sa úprimne hlásia k Novembru 1989, vždy odmietali komunistickú ideológiu, želali si vstup do EÚ a mnohí i do NATO, lebo si pamätajú NATO ako hrádzu proti svetovému komunizmu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.