Čo môžu stratiť kresťania za Matovičom

Zasadnutie Ústredného krízového štábu Igor Matovič, Foto: Jaroslav Novák/TASR

Na pravde záleží. Ak začneme tolerovať manipuláciu, prví na to doplatia kresťania z Matovičovej strany.

Po prvom kole celoplošného testovania som kritizoval premiéra Matoviča za to, že použil nemorálne prostriedky, konkrétne: manipuláciu, emočné vydieranie, zastrašovanie, ignorovanie vedeckej obce na dosiahnutie svojich cieľov. Viacerí moji známi boli k tomu skeptickí a skôr stáli na strane premiéra. Namietali, že nikto tu dávno nebol v podobnej situácii ako Matovič, dokonca niektorí brali do úst, že od konca druhej svetovej vojny.

Lenže, keď už debatujeme o princípoch, je tu jeden základný: dobro sa nedosahuje zlom. Dobrý účel nesvätí zlé prostriedky. Ľudský jazyk sa nesmie znásilňovať. Na pravdivosť jazyka kládol absolútny dôraz Solženicyn, na pravde vždy záležalo Silvestrovi Krčmérymu, po „obrátení“ aj Tatarkovi.

Komunikačná a informačná funkcia jazyka by sa nemala zamieňať, pretože v prípade úmyselného zamieňania ide o hrubú manipuláciu ľudí. Veľmi dobre o tom hovorí psychiater Igor Smelý v rozhovore pre Postoj, v ktorom potvrdzuje moje výhrady voči premiérovi.

Druhá vec je, že pokiaľ príčetní kresťania v Matovičovej vláde a klube nenájdu odvahu konštruktívne ho kritizovať, voliči im to spočítajú. Omnoho lepšie by bolo, keby sa našli vládne osobnosti, ktoré cítia frustráciu ľudí, prejavia im svoje pochopenie a dokážu ich osloviť. Vďaka tomu ich udržia v normále, hoci hodnotovo môžu zostať spokojne vymedzení.

Ak sa na to členovia vlády vykašľú a budú stále opakovať tie isté dôvody alebo budú mlčať pri vážnych premiérových prehreškoch, nečudujme sa, že protestní konzervatívni voliči im utečú, a som si takmer istý, že neskončia pri umiernenej politike, ktorá ich sklame.

Keďže už počujem tú výhradu, dodávam, že sa teším z úspechov tejto vlády pri vyšetrovaní káuz Smeru. No to nestačí, pretože pokojne sa to dá chápať ako pomsta jedného kmeňa proti druhému. Spravodlivosť si vyžaduje omnoho viac ako len potrestať zlodejov. Obmedzovanie náboženskej slobody, neochota postaviť sa za nenarodených, tolerovanie hrubej akademickej nepoctivosti, rétorika zamieňajúca si občana za poddaného či hrubé ignorovanie vedeckej obce sú tiež prehrešky voči spravodlivosti.

Prajem Slovensku, aby malo spravodlivú vládu. Myslím pritom najmä na konzervatívnejších členov vlády, aby boli odvážni a konštruktívne na nespravodlivosť poukazovali.

Matúš Hagara

Autor študuje katolícku teológiu, je manažérom CitizenGO Slovensko a je podpredsedom KDMS.


Ďalšie články