Girkin žiada obesiť Prigožina za vzburu a vraždu. Pre zachovanie Ruska ako štátu

Podľa najnovšej analýzy amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) prestane pravdepodobne Vagnerova skupina fungovať ako samostatná organizácia. Rovnako by po neúspešnom pokuse o puč podľa inštitútu nemal byť jej súčasťou ani šéf Jevgenij Prigožin. Bývalý ruský veliteľ na Donbase Igor Girkin dokonca žiada Prigožinovu popravu.

Igor Girkin (Strelkov) počas prvej vojny o Donbas. Foto: TASR/AP Igor Girkin (Strelkov) počas prvej vojny o Donbas. Foto: TASR/AP

Hoci vagnerovci tiahli na Moskvu, napokon svoje úsilie po dohode, ktorú pravdepodobne sprostredkoval bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, vzdali. Podľa hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova sa Prigožin presunul do Bieloruska, miesto jeho skutočného pobytu zostáva nejasné. Putin vo svojom pondelňajšom prejave vyhlásil, že aj ostatní členovia Vagnerovej skupiny, pokiaľ chcú, môžu ísť za svojím veliteľom do tejto krajiny. Analytici z ISW však predpokladajú, že by ich Kremeľ považoval za zradcov.

Ruský prezident, naopak, v prejave apeloval skôr na to, aby sa vagnerovci „pridali k ruským armádnym silám a ďalej bojovali proti Ukrajine“, ako sa uvádza v správe ISW. Putinovo úsilie o začlenenie tejto súktromnej armády do síl spadajúcich pod ministerstvo obrany podľa inštitútu zároveň naznačuje, že Rusko potrebuje skúsenú a efektívnu bojovú silu.

Neúspešná vzbura Prigožina a následné Putinovo rozhodnutie nechať ho nažive vyvolali vlnu nevôle v Rusku. Bývalý ruský veliteľ Igor Girkin na Telegrame vyzval vládu, aby Prigožina popravila. „Nemyslím si, že všetci velitelia a bojovníci Vagnerovej skupiny si zaslúžia byť zastrelení. Obesiť však ‚kuchára‘ za vzburu a vraždu našich dôstojníkov je jednoducho nutné pre zachovanie Ruska ako štátu,“ uviedol Girkin. Nesúhlas s ponechaním Prigožina na slobode vyjadrili aj ruskí propagandisti v štátnej televízii.

(luc)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac