Rasizmus naruby? Pôvodné obyvateľstvo na Novom Zélande má prednosť pri operáciách

pexels-vidal-balielo-jr-1250655 Ilustračný záber. Foto: Pexels

V novozélandskom meste Auckland zostavujú v niektorých zdravotníckych zariadeniach čakacie listiny pacientov podľa algoritmov, ktoré berú do úvahy aj etnický pôvod pacienta, pričom znevýhodňujú belochov. Zástancovia systému tvrdia, že pomôže znížiť nerovnosť v novozélandskom zdravotníctve, no kritici ho otvorene označujú ako rasistický či diskriminačný.

V niektorých zdravotníckych zariadeniach v najväčšom novozélandskom meste Auckland zostavujú lekári čakacie listiny pacientov podľa nových algoritmov. Tie berú do úvahy okrem akútnosti zákroku, veku, finančnej situácie pacienta aj jeho etnicitu, pričom zvýhodnení sú pôvodní obyvatelia Maori a členovia kmeňa Pasifika pred väčšinovým belošským obyvateľstvom. Najdôležitejším z faktorov však zostáva vážnosť zdravotného stavu pacienta, informuje portál ABC News.

„V súčasnej dobe existujú jasné dôkazy o tom, že maorské, tichomorské, vidiecke a nízkopríjmové komunity sú zdravotným systémom diskriminované,“ vysvetľuje opatrenie novozélandský premiér Chris Hipkins, ktorého cituje server Toronto Star. Hoci Hipkins systém obraňuje, jeho rozšírenie do ďalších častí krajiny zatiaľ pozastavil.

Systém začal platiť v Aucklande už vo februári. V meste žije vysoký počet ľudí domorodého pôvodu, ktorí sú zároveň štatisticky v horšom zdravotnom stave ako majorita. Prevalentná je u nich najmä obezita. Prodekan Fakulty zdravotníctva a lekárskych vied na univerzite v Aucklande Colin Tukuitonga upozorňuje, že napriek tomu majú Maori a členovia kmeňa Pasifika najnižšiu mieru bariatrických chirurgických zákrokov, ktoré majú pacientovi zmenou tráviaceho systému pomôcť s chudnutím.

Tukuitonga dodáva, že Maori nemali počas desaťročí prístup k chirurgickým službám v očakávanej miere. „Táto úprava legislatívy je pokusom nášho hlavného sponzora zdravotníckych služieb pokúsiť sa zlepšiť prístup Maorov a členov kmeňa Pasifika k chirurgickým zákrokom,“ tvrdí.

Proti systému sa však zdvihla značná vlna nevôle, a to najmä z prostredia opozičných strán. „Je to celkom jednoduché – rasa by nemala hrať žiadnu rolu pri určovaní potrebnosti chirurgických zákrokov,“ vyhlásil líder Národnej strany Christopher Luxon.

Aj libertariánska strana ACT Party je proti systému. Označila ho za „diskriminačný a rasistický” a spustila proti nemu petíciu.

Novozélandská ministerka zdravotníctva Ayesha Verrallová po ostrej kritike pre stanicu Newstalk ZB uviedla, že nechá preveriť a skontrolovať nezamýšľané dôsledky opatrenia. „V zdravotnom systéme existuje diskriminácia, ktorá znamená, že niektorí ľudia sú liečení neskôr ako iní,“ dodala Verrallová.

Chirurgický konzultant George Ngaei však dúfa, že systém zostane v platnosti. „Je to len opravný prostriedok, ktorý má vyrovnať už existujúci deficit. Kým sa pacienti z kmeňa Pasifika konečne dostanú k chirurgickému vyšetreniu, sú už dávno v nevýhode.“


Ďalšie články