Slovenská herečka hrajúca v Hollywoode podstúpila eutanáziu

354580956_10105252717683828_2022654981472409849_n Fotografia zosnulej Katariny Pavelek na neformálnej poslednej rozlúčke zverejnená jej kamarátom. Foto: Facebook

AKTUALIZOVANÉ Slovenská herečka účinkujúca v niektorých amerických snímkach Katarina Pavelek sa rozhodla podstúpiť asistovanú samovraždu vo Švajčiarku. V alpskej krajine je tento postup legálny. Dôvodom boli závažné zdravotné problémy, za ktoré podľa nej nieslo zodpovednosť očkovanie.

Hollywoodska herečka Katarina Pavelek narodená na Slovensku, sa vo Švajčiarsku rozhodla dobrovoľne podstúpiť eutanáziu. Informovala o tom na sociálnej sieti Instagram, kde ju sleduje takmer 15-tisíc ľudí.

Pavelek ešte pred niekoľkými týždňami konkretizovala, že svoj život hodlá ukončiť na klinike Pegasos. Tá sídli v Bazileji a je známa tým, že asistovanú samovraždu ponúka s menším stupňom byrokracie.

Podľa TV JOJ je v súčasnosti už po smrti, pričom podľa svetovo najväčšej filmovej internetovej databázy IMDb skonala 1. júna.

Za rozhodnutím herečky majú stáť extrémne zdravotné problémy, ktoré Pavelek opísala aj vo svojom rozlúčkovom príspevku na Instagrame.

Herečka sa zmieňovala o diagnóze myalgická encefalomyelitída (ME), ktorá je známa aj ako chronický únavový syndróm spojený s bolesťou svalov a zápalom mozgu a miechy (CFS). ME/CFS je komplexné ochorenie a v súčasnosti nepoznáme jeho príčinu. 

Dodala, že má zároveň podozrenie aj na amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS), známu aj ako Lou Gehrigova choroba. Ide o zriedkavé neurologické ochorenie, ktoré postihuje motorické neuróny, ktoré ovládajú dobrovoľný pohyb svalov.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kat. P (@kat.pave)

Pavelek vinila očkovanie 

Herečka svoje problémy, ktoré Štandard z povahy veci nevie overiť, spojila s očkovaním proti koronavírusu, presnejšie posilňujúcou dávkou, ktorú mala dostať pred vyše rokom. Typ vakcíny a ani to, či malo ísť o druhú, tretiu alebo ďalšiu dávku, herečka nekonkretizovala. Z jej slov tiež nie je úplne zrejmé, či jej mala vakcinácia problémy privodiť alebo zhoršiť už existujúci stav.

„Posilňujúca vakcína, ktorú som dostala pred vyše rokom, totálne zničila moje zdravie, moje telo a môj život. Niet inej cesty, ako ukončiť moje utrpenie, ako cez rozhodnutie, ktoré som spravila,“ napísala.

„Táto choroba ma ochromila, znemožnila mi pracovať alebo viesť spoločenský život a nie som už vôbec schopná si užívať život. Dýchanie sa pre mňa stalo ťažším a ťažším a bolestivým a funkcia mojich pľúc sa zhoršovala,“ dodala.

Na internete sa objavili fotografie z poslednej rozlúčky, ktorú jej v USA usporiadali. „Dnes sme oslávili život Kataríny Pavelek. Bol to krásny pamätník na pláži zdieľajúci príbehy o jej smiechu, odvahe, odolnosti a našom priateľstve s ňou a navzájom medzi sebou. Bolo skvelé dnes spoznať nových priateľov a vybudovať si príbuzenstvo s ostatnými. Veľmi mi chýbaš, Kat. Tento deň by sa ti páčil,“ napísal herec Devlin Wilder, zrejme jej kamarát.

Narodená pod Tatrami

Pavelek účinkovala prevažne v nízkorozpočtových filmoch (Žraločie tornádo) a menej známych seriáloch (The Mindy Project). Spolupracovala však aj na trhákoch ako Vtedy v Hollywoode či Babylon.

Počas svojej kariéry sa dostala do blízkosti hercov ako Brad Pitt, Robert Downey Junior alebo Margot Robbie. Na internete možno nájsť aj jej fotku s Jeremym Rennerom, ktorý sa v januári vážne zranil pri nehode so snežným pluhom, známym z komiksovej ságy Avengers.

Pavelek sa narodila 17. novembra 1981 v Poprade a zomrela 1. júna vo švajčiarskom Liestali vo veku 41 rokov.

Oslovení odborníci súvislosť určiť nemôžu

Štandard so žiadosťou o vyjadrenie k možnej súvislosti medzi očkovaním a chorobami, ktoré Pavelek uvádzala, oslovil aj slovenský Úrad pred dohľad na zdravotnou starostlivosťou. Jeho stanovisko uvádzame v plnom znení.

„V Slovenskej republike máme nastavený vysoko odborný, transparentný a konštruktívny prístup pri analýze každého jedného podozrenia na úmrtie spájané s očkovaním. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou veľmi úzko spolupracuje so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv. Každý jeden prípad úmrtia preverovaný ÚDZS alebo nahlásený ako podozrenie ŠÚKL, je vzájomne komunikovaný,“ odpovedala nám hovorkyňa Monika Hudecová.

„Proces analýzy pozostáva so štúdia predchorobia, obdobia od očkovania po úmrtie, dôležité sú závery vykonanej pitvy. Hodnotenie vplyvu liečiva alebo vakcinácie na úmrtí sa dlhodobo riadi „WHO klasifikáciou (1991) na určenie kauzálneho vzťahu podozrivej nežiaducej reakcie,“ pokračovala.

„Záverečné posúdenie je v kompetencii erudovaných odborníkov Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Vzhľadom na vyššie uvedené sa nie je možné ani len teoreticky vyjadriť, či vakcinácia mohla vyvolať u zosnulej spomenuté diagnózy,“ uzavrela.

Štandard so žiadosťou o vyjadrenie v stredu oslovil aj Ministerstvo zdravotníctva SR, I. neurologickú kliniku Lekárskej fakulty UK a UNB a Neurologické oddelenie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Na odpovede čakáme.

Katarina Pavelek a Jeremy Renner. Foto: Instagram

Ďalšie články