Príchod Facebooku, Instagramu aj TikToku zhoršil psychiku mladých ľudí

Zhoršujúca sa psychická kondícia mladých ľudí, zdá sa, súvisí s nadmerným používaním sociálnych sietí. Vlna duševných problémov sa totiž časovo takmer presne zhoduje s nástupom Facebooku, Instagramu či poslednej vlny TikToku. Narastajúce psychické ťažkosti tak idú ďaleko pred príchod pandémie, dôsledky covidu však situáciu zdramatizovali. Experiment o sociálnych sieťach prináša český týždenník Respekt.

technology-3353701 Sociálne siete. Foto: Pixabay.com

Americký vládny úrad varuje pred možnými dôsledkami sociálnych sietí. Psychický i mentálny stav mladých ľudí sa podľa viacerých dát zhoršuje. Oproti predošlým generáciám sa tínedžeri, a predovšetkým dievčatá, vo výraznejšej miere pokúšajú o samovraždy či sebapoškodzovanie, držia diéty, trpia poruchami príjmu potravy alebo úzkostnými stavmi.

Počas ôsmich rokov (2011 až 2019) sa v Spojených štátoch zdvojnásobil počet dievčat prežívajúcich klinickú depresiu. Podobný vývoj hlási aj Veľká Británia či Nový Zéland. V susednom Česku bolo podľa týždenníka na psychiatrických liečebniach v roku 2010 hospitalizovaných 368 mladých do veku 20 rokov. V roku 2019 však tento počet vzrástol osemnásobne. Výsledky štatistík českého ministerstva zdravotníctva sú alarmujúce. V prípade dievčat ide v meraní toho istého časového obdobia až o 16-násobný nárast hospitalizácií.

Psychické problémy mladých Čechov, ktoré si vyžadovali pobyt v nemocnici, sa spájali predovšetkým s nezvládaním príchodu pandémie a s izoláciu súvisiacou s lockdownami. Údaje však dokazujú, že sa duševné ťažkosti mladých začali zhoršovať už v skoršom časovom horizonte.

Chlapci hrajú hry, dievčatá sú na sociálnych sieťach

Český Respekt v texte ďalej uvádza, že experti ešte nedošli k jednoznačnej zhode a zatiaľ nehovoria o priamej súvislosti. Napriek tomu sa vlna psychických problémov mládeže podľa Respektu časovo takmer presne zhoduje s nástupom Facebooku, Instagramu či poslednej vlny TikToku.

Americká psychologička Jean Twengeová, výskumníčka v oblasti samovrážd mladých Američanov, opísala tento nárast pre známy miestny podcast ako „každý rok deväť dopravných lietadiel plne naložených mladými ľuďmi do 24 rokov“.

Pre predstavu, v Spojených štátoch došlo počas rokov 2007 až 2019 vo vekovej skupine 10 až 24 rokov každoročne v priemere o 1 300 pokusov samovrážd viac ako v predchádzajúcich rokoch. Celkovo sa číslo vyšplhalo takmer na 18-tisíc.

Chlapci sa podľa českého Respektu zaoberajú prevažne hraním internetových hier, zatiaľ čo dievčatá používaním sociálnych sietí, čo má výraznejšie horší vplyv na ich psychiku. Sociálny psychológ Jonathan Hidt v jednom zo svojich textov tvrdí, že „keď sa chlapci konečne postavia od hracích konzol, netrávia niekoľko ďalších hodín lámaním si hlavy nad tým, čo si o nich hovoria ďalší hráči. Instagram, naopak, dokáže ovplyvniť myšlienky dievčat a vo chvíli, keď je aplikácia vypnutá, vedie ich k obsesívnym myšlienkam, obavám a k hanbe“, opisuje vplyv médií Hidt.

Porovnanie s mladými na Slovensku

Komisár pre deti Jozef Mikloško na nedávnom seminári o duševnom zdraví zdôraznil, že podľa štúdií má na Slovensku každý štvrtý mladý duševný problém a každý desiaty ho má vážny. Najhoršie je to vo veku 17- až 19-ročných ľudí. Na Slovensku je pritom len 47 detských psychiatrov. „Samovražda je dnes po autonehodách na druhom mieste v úmrtí mladistvých,“ zdôraznil ďalej komisár. Podľa svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v pokusoch o samovraždu deväťnásobne prevažujú dievčatá.

Slovenský psychológ a odborník na internetovú závislosť Juraj Holdoš sa v rozhovore pre Štandard vyjadril k nárastu používania sociálnych sietí. „Ten spôsobuje to, že sa technológie stávajú čoraz viac súčasťou našich životov. Keďže s nimi musíme rásť a žiť, rastie aj nadmerné používanie a závislosť od internetu,“ vysvetľuje.

Výskum EU Kids online IV Slovensko z roku 2019 ukazuje, že výskyt nadmerného používania sociálnych médií je výrazne väčší, takmer 70 percent detí aktívne využíva profil na sociálnych sieťach alebo hráčskych stránkach. Potvrdzuje sa, že dievčatá sú aktívnejšie v používaní sociálnych sietí. „Až 2 percentá detí a mladých splnilo všetky kritériá a môžeme ich považovať za nadmerne používajúcich sociálne siete a ich správanie má aj výrazne negatívne dôsledky. Zdá sa, že najčastejšie sa nadmerné používanie vyskytuje v veku 13 – 14 rokov,“ uvádza sa v dostupnom dokumente.

Kontrolu nad sociálnymi sieťami pre tínedžerov prináša aj META

Spoločnosť META ohlásila novinku, ktorá prichádza na pomoc rodičom pri monitorovaní ich detí na sociálnych sieťach. Podľa informácií od CNN sa tieto zmeny dotknú Facebooku, Instagramu a Messengera.

 Nová funkcia umožní rodičom synchronizovať svoje telefóny s telefónmi ich detí, čo im umožní získať upozornenia, ak si ich syn alebo dcéra na Messengeri niekoho zablokujú. Vďaka rodičovskej kontrole uvidia zoznam kontaktov svojich detí aj to, koľko času trávia prostredníctvom tejto aplikácie online „četovaním“.

Facebook zavádza upozornenie, ktoré po 20 minútach používania aplikácie mladých upozorní na „odchod“ alebo aspoň oddych od tejto sociálnej siete. Instagram naopak pripravuje zmenu týkajúcu sa nočných hodín. Pre tínedžerov zavedie upozornenie, ktoré sa aktivuje, ak si budú v noci dlhý čas prehrávať videá alebo prezerať príspevky.

Tieto nové nástroje a obmedzenia sú súčasťou snaženia sa spoločnosti Meta (predchádzajúcej známej ako Facebook). Iniciatíva nasleduje po uniknutí interných dokumentov, ktoré odhalili negatívny vplyv Instagramu na duševné zdravie mladých používateľov.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac