Americká armáda predstavila trans-majora Rachel Jonesa. Vraj to motivuje k službe vlasti

original Major Rachel Jones. Foto: twitter

Ministerstvo obrany USA sa na sociálnej sieti pochválilo svojou „inkluzivitou a toleranciou“. Transsexuálny major Rachel Jones, ktorého životný príbeh hrdo zdieľalo, sa vraj po tranzícii na ženu zbavil depresií a myšlienok na samovraždu. Rezort obrany k príspevku pridal hashtag, že to je dôvod, prečo americkí vojaci slúžia. Propagácia transideológie pritom prichádza v období, keď americká armáda nevie naplniť svoje náborové ciele.

Americké ministerstvo obrany na svojom twitterovom účte zverejnilo profilový článok o transsexuálnom majorovi, ktorý sa po novom nazýva Rachel Jones. Pochválilo sa, že vďaka novým pravidlám, ktoré umožňujú slúžiť aj transsexuálnym osobám, sa mohol Jones k svojej „skutočnej identite” verejne prihlásiť, čo mu pomohlo zbaviť sa depresií a samovražedných myšlienok.

Ku kontroverznému príspevku, ktorý prišiel v dobe, keď americká armáda čelí náborovej kríze, a ktorý na sociálnych sieťach vyvolal veľkú dávku kritiky, pridal rezort obrany hashtag s textom „prečo slúžime“, ktorý odkazuje na „inšpiratívnosť“ Jonesovho príbehu.

Jones podľa svojich slov vyrastal s pocitom, že „je vo svojej podstate zlým človekom”, keďže v 80. a 90. rokoch bola všeobecná nálada namierená proti LGBT ľuďom. „Tlak neustáleho skrývania identity bol taký veľký, že som vyrastal v depresii až do takej miery, že som vždy plánoval ukončiť svoj život,“ hovorí Jones.

Major je však rád, že žije v dobe, v ktorej sa môže prihlásiť k svojej „pravej identite“. Tvrdí, že vďaka tranzícii sa jeho život zlepšil a zbavil sa aj samovražedných myšlienok. „Je to ako zložiť zo seba ťažký ruksak,” hovorí.

Hoci Jones sa k svojej novej ženskej identite v súkromí prihlásil už v roku 2019, pre zákony, ktoré do apríla 2021 neumožňovali trans osobám slúžiť v americkej armáde sa k nej verejne prihlásil až nedávno.

Tvrdí, že medzi kolegami v armáde sa stretol s veľkým pochopením, hoci najprv mal o akceptácii pochybnosti. „Viem, aké mám šťastie, že pracujem v organizácii s takýmto prostredím. Všetci ma tu skutočne podporujú,” hovorí major.

Falošné hrdinstvo?

Fakt, že Jonesov príbeh promuje americký rezort obrany ako inšpiratívny a hrdinský, sa stal predmetom pobúrenia a rozhorčenia u mnohých Američanov.

Napríklad vplyvný konzervatívny psychológ Jordan Peterson napísal, že nejde o hrdinstvo. „Tvrdiť, že áno, robí medvediu službu všetkým mužom v uniformách, ktorí sa skutočne nezištne obetovali,“ hovorí Peterson. Dodáva, že Jones je „narcistický muž”.

Veterán vzdušných síl a predseda organizácie GatorPAC, ktorá podporuje armádnych veteránov v politike, napísal, že „psychická choroba je diskvalifikáciou pre celosvetové vojenské nasadenie”. Dodal, že nasadenie takto „bludného” personálu na bojisko je pre ostatných vojakov rizikom, ktoré môže vyústiť „do vyššieho počtu úmrtí”.

Téma sa stala aj terčom vtipnejších, či emóciami nabitejších komentárov. Jeden diskutér na Twitteri sa napríklad pýta, prečo má dospelý armádny dôstojník na pracovnom stole plyšáka.

Ďalší zas načrtol situáciu, nad ktorou si mnohí veteráni môžu s nechuťou nahlas povzdychnúť. „Odslúžili ste 15 rokov. Boli ste na 8 bojových zásahoch a zmeškali ste narodenie druhého dieťaťa, pretože ste boli v zámorí. Do miestnosti vstúpi váš nový veliteľ, major ,Rachel‘ Jones,” napísal, so značnou dávkou sarkazmu.

Nemalý počet príspevkov narážal aj na viditeľnú nadváhu majora Jonesa. „Obézny. Neprofesionálny. Nepripravený na misiu. Symbol neúspešnej, slabej, protiamerickej modernej armády. Poníženie národa,” napísal ďalší používateľ Twitteru.

Zhoršenie náborovej krízy?

Príspevok si vyslúžil značnú pozornosť aj preto, že americkej armáde sa už niekoľko rokov nedarí regrutovať toľko vojakov, ako si stanovila za cieľ. Vlani sa armáde podarilo nabrať o 15-tisíc „zelenáčov” menej, než plánovala. Priznáva, že ani tento rok nesplní métu 65-tisíc nových vojakov.

Hlavným dôvodom je, že väčšina Američanov v náborovom veku jednoducho nespĺňa regrutačné štandardy, napríklad pre vysoký výskyt obezity v Spojených štátoch. Armádni plánovači odhadujú, že len asi 23 percent 17- až 24-ročných Američanov dokáže splniť štandardy.

Ďalším dôvodom je aj demotivácia mladých do vojenskej služby vstúpiť. Najmä preto je propagácia trans-ideológie ministerstvom obrany terčom veľkej kritiky. Kritici totiž tvrdia, že podobné excesy odrádzajú potenciálnych mladých vojakov z radov amerických vlasteneckých konzervatívcov. „Čudujete sa, prečo neviete naplniť svoje náborové ciele. Armáda sa zmenila na progresívnu šialenú šou a celý svet sa nám smeje,” vyjadril sa twitterový používateľ.


Ďalšie články