Biskupi EÚ sa zastali Poľska: Europarlament útoky na kostoly neodsúdil, neexistuje právo na potrat

biskupi Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Konferencia biskupských konferencií Európskej únie (COMECE) adresovala list predsedovi Európskeho parlamentu Davidovi Sassolimu, ktorým reaguje na prístup európskych inštitúcií k Poľsku. Apeluje na ochranu nenarodeného života a pripomína, že potraty sú v kompetencii národných štátov. Ľutuje tiež, že europarlament neodsúdil útoky na kostoly v Poľsku.

„Z právneho hľadiska ani legislatíva Európskej únie, ani Európsky dohovor o ľudských právach neustanovujú právo na potrat. Táto záležitosť je ponechaná na právne systémy členských štátov,“ píšu biskupi EÚ v liste najvyššiemu predstaviteľovi europarlamentu.

Reagujú tým na rozhorčenie mnohých politikov z európskych inštitúcií, ktorí odsúdili sprísnenie potratu zo strany poľského ústavného súdu. Ten v októbri 2020 rozhodol, že aj potratenie deformovaných plodov je protiústavné, čím výrazne obmedzil prípady, keď je legálne vykonať tento zákrok. Verdikt ústavných sudcov mal v krajine za následok demonštrácie ľudí z takzvaného „pro-choice“ tábora.

Europoslanci sa hnevajú na Poľsko

Európsky parlament v novembri minulého roku vydal nezáväznú rezolúciu, ktorá odsúdila reštrikciu potratov. Podľa neho vedie „život a zdravie žien do rizika“ a za ďalší problém označil to, že ústavní sudcovia „sú volení a plne závislí od politikov vládnej koalície vedenej Stranou práva a spravodlivosti (PiS)“. Koncom januára tohto roku pranierovalo tento verdikt tiež predsedníctvo Výboru pre ženské práva a občianske slobody v europarlamente:

„V Poľsku vládne mizogýnia. De facto zákaz potratov, ktorý zaviedla poľská vláda, priamo zasahuje do autonómie a fyzickej integrity žien. Je to útok na základné a ľudské práva a v liberálnej demokracii v roku 2021 by mal byť nemysliteľný. V Európe nie je miesto pre také pohŕdanie ľudskosti a stojíme za protestujúcimi v Poľsku, ktorí vystupujú voči tomuto spiatočníckemu kroku.“

COMECE apeluje na význam výhrady vo svedomí a subsidiarity

Naopak katolícki biskupi v liste Davidovi Sassolimu podčiarkujú význam subsidiarity: Únia má konať iba v medziach právomocí, ktoré na ňu členské štáty preniesli v zmluvách. Tento princíp treba striktne dodržiavať, lebo je to „požiadavka vlády zákona, jednej zo základných hodnôt Únie“:

„Vláda zákona si vyžaduje aj rešpektovanie kompetencií členských štátov a  rozhodnutí, ktoré uskutočňujú pri výkone svojich výlučných právomocí.“

COMECE vo svojom liste vyjadruje tiež znepokojenie nad tým, že rezolúcia Európskeho parlamentu akoby spochybňovala základné právo na výhradu vo svedomí a národné ústavné tradície. Pripomína, že v zdravotníctve sú ľudia pre „výhrady svedomia v mnohých prípadoch diskriminovaní“, a preto by sa „takáto nespravodlivá stigmatizácia nemala podporovať“.

Európski biskupi napokon vyjadrili smútok nad tým, že europarlament v rezolúcii nevyjadril „odsúdenie ani solidaritu, pokiaľ ide o neprijateľné útoky na kostoly a pietne miesta v kontexte protestov súvisiacich s týmto zákonom v Poľsku“.


Ďalšie články