Hokejista Panarin podporil Navaľného a jeho bývalému trénerovi sa vrátila pamäť

IMG_8261 Artemij Panarin, aktuálne najproduktívnejší Rus v NHL, sa vyjadruje aj k politickému dianiu. Foto: instagram/nyrangers.

Najproduktívnejší hráč New York Rangers Artemij Panarin opustil na neurčito svoj klub, ako ho bývalý tréner Nazarov obvinil, že pred desiatimi rokmi zbil osemnásťročné dievča. Panarin cez sociálne siete nedávno podporil opozičného politika Navaľného a Nazarovovo obvinenie rázne odmieta. 

Dvadsaťdeväťročný Panarin vedie v tejto sezóne produktivitu New York Rangers s 18 bodmi, ktoré nazbieral v 14 zápasoch za päť gólov a deväť asistencií. Rovnako je aj najproduktívnejším Rusom v NHL, má doteraz o dva body viac bodov ako Svečnikov či Ovečkin.

Panarinov status podporujúci Navaľného. Foto: Instagram/artemiypanarin.

Celý incident sa mal odohrať ešte v roku 2011 v lotyšskej Rige, kde hral Panarinov bývalý klub Viťaz Čechov zápas KHL. Podľa Panarinovho vtedajšieho trénera Andreja Nazarova mal Artemij niekoľkými údermi poslať na zem osemnásťročné dievča. Nazarov, mimochodom sám riadny burlivák, ostáva so svojimi tvrdeniami osamotený. Žiaden podobný incident nemajú hlásené lotyšské orgány, ani hokejová KHL a doteraz sa neprihlásila ani žiadna obeť násilia.

Tréner Nazarov v akcii. zdroj: Youtube/RT


Panarinom však tieto obvinenia otriasli a potreboval osobné voľno. Vynechal stredajší zápas s Philadelphiou Flyers a neštartoval ani v nočnom zápase proti Boston Bruins. Za Panarina sa jednoznačne postavil jeho aktuálny klub, podporné stanoviská zazneli od viacerých bývalých spoluhráčov.

Rangers v stanovisku pre nhl.com dávajú obvinenia do súvislosti s jeho otvorenými vyjadreniami k nedávnym politickým udalostiam v Rusku, keď Panarin cez sociálne siete podporil Alexeja Navaľného. Jeho status podporili aj ďalší Rusi z NHL ako Radulov či Zadorov. 

Ruský prezident sa teší priazni väčšiny ruských športových hviezd vrátane Alexandra Ovečkina. Foto: TASR/AP.

Nebolo to prvý raz, čo Panarin otvorene vystúpil proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Naopak, Nazarov, ktorý ho z fyzického násilia obvinil, je známy podporovateľ Putina, rovnako ako väčšina športových hviezd Ruska na čele z mnohými hokejistami. 

Pred voľbami v roku 2017 otvorene podporila Putina aj najväčšia ruská hokejová hviezda súčasnosti Alexander Ovečkin, aktuálne spoluhráč Cháru a Pánika vo Washingtone Capitals. Na sociálnych sieťach vtedy naštartoval hnutie s názvom Team Putin. Brankár Varlamov sa zas fotil v tričku s Putinovou podobizňou po anexii Krymu. Už legendárne sú hokejové exhibície, kde sám Putin obklopený všetkými ruskými legendami zázračne skóruje a rozhoduje zápasy. Parodujúce videá z týchto zápasov sa stali virálnymi.

Výber Putinových „najkrajších“ gólov. Zdroj: Youtube.

Ďalšie články