Vojenský expert: Kazetová munícia môže krajinu zamoriť na desiatky rokov. Slovensku zostáva pár mesiacov, aby sa jej zbavilo

Vladimír Kavický. Foto: Archív Vladimír Kavický. Foto: Archív

Spojené štáty plánujú dodať Ukrajine kontroverznú kazetovú muníciu. Vojenský expert Vladimír Kavický pre Štandard vysvetľuje, že odstraňovanie nevybuchnutej kazetovej munície môže trvať aj desiatky rokov a stáť miliardy dolárov. Slovensko pritom ešte v rokoch 2004 až 2007 nakupovalo raketomety, pri ktorých sa s takouto muníciou počítalo.

V rozhovore sa tiež dočítate:

Prečo je kazetová munícia kontroverzná.

Či kazetovú muníciu používajú vojská Ukrajiny a Ruska.

Ako vyzerá situácia v krajinách, v ktorých došlo k použitiu tejto munície.

Aký postoj k tejto problematike má Slovensko a či môžeme zostávajúce zásoby dodať Ukrajine.

Čo to je kazetová munícia?

Kazetová munícia je špecifický typ munície, ktorá nemá jednu naplň výbušniny, ale obsahuje niekoľko desiatok až stoviek malých komponentov, takzvaných submunícií. Pre laika môžeme zjednodušene povedať, že letecká kazetová bomba, hlavica rakety alebo delostrelecká strela ma v sebe veľa malých akoby bombičiek, ktoré vypadávajú postupne nad terénom. Používajú sa v kumulatívnych, zápalných a trieštivých verziách.

Čo dokáže na bojisku?

Kazetová munícia z vojenského hľadiska patrí k najefektívnejším druhom munície. Je určená hlavne na úlohy pri útoku, keď sú jednotky protivníka v statických pozíciách. Jedným výstrelom alebo zhodením bomby a následným rozosiatím submunície v správnej výške nad terénom a jej následným dopadom dokážete efektívne zasiahnuť bojovú techniku, ako aj živú silu na desiatkach až stovkách štvorcových metroch. Aby ste palebne pokryli rovnakú plochu, potrebovali by ste veľké množstvo konvenčnej munície.

Prečo je teda kontroverzná?

Jej kontroverznosť je v tom, že pokiaľ nezasiahne cieľ a nedôjde k jej výbuchu, zostáva často ležať na miestach dopadu. Keďže väčšina submunície nie je presne navádzaná, ich presnosť môže byť ovplyvnená počasím a inými faktormi prostredia. Môžu preto zasiahnuť aj oblasti mimo vojenského cieľa. Ak sa takéto zbrane použijú v obývaných oblastiach alebo v ich blízkosti, môžu predstavovať značné nebezpečenstvo pre civilistov už počas útoku aj v období bezprostredne po útoku, keď ľudia obnovia svoje bežné činnosti.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami