VIDEO Zničiť tak dobre pripravené ruské pozície je nemožné, znie od ukrajinských mužov na fronte

Zničiť ruské obranné pozície vybudované na okupovaných častiach Ukrajine je nemožné. Aj takého pesimistické hodnotenia o ukrajinskej protiofenzíve zaznievajú od priamych účastníkov bojov. Letmý pohľad do histórie pritom naznačuje, že prelomiť dobre pripravenú obranu je neraz priveľký kúsok aj pre tie najlepšie armády sveta.

Russia_Ukraine_War_Counteroffensive474243 Ukrajinskí vojaci strieľajú smerom k ruským pozíciám zo zákopu na frontovej línii v Záporožskej oblasti na Ukrajine v piatok 23. júna 2023. Foto: TASR/AP

Štandard v sobotu vo svojom rozsiahlom súhrne prvého mesiaca ukrajinskej protiofenzívy okrem iného upozornil na jej tri hlavné úskalia. Menovite šlo o veľmi sofistikované opevnenie Rusov, ich delostreleckú a vzdušnú prevahu a napokon aj o ich objemnejšie personálne kapacity.

O tom, že tieto faktory vnímajú ako veľký problém aj samotní ukrajinskí obrancovia v prvej línii, v nedeľu informoval aj americký denník Wall Street Journal.

Zničiť ruské pozície je vraj nemožné

„Je nemožné úplne zničiť tak dobre pripravené pozície,“ povedal veliteľ streleckej jednotky 108. brigády, ktorý vystupuje pod volacím znakom Vados.

Aby Ukrajinci mohli ruské pozície obsadiť, museli by podľa neho miesta ostreľovať delostrelectvom, potom nasadiť obrnené vozidlá a až potom pechotu.

Na to však podľa Vadosa nemajú dostatok tankov a ďalších obrnených vozidiel a – ako ukazuje video nižšie – aj tie, ktorými disponujú, končia v pasci na hustých ruských mínových poliach. Celá stratégia preto podľa neho viazne.

Chýba im protivzdušná obrana

Keď je reč o vzdušnej prevahe a delostreleckej prevahe, ukrajinské letectvo má malý počet stíhačiek a vrtuľníkov zo sovietskej éry, z ktorých niektoré Kyjevu dodali niekdajšie krajiny východného bloku vrátane Slovenska. Ukrajinská flotila zostáva v porovnaní s tou ruskou malá a Kyjev s ňou šetrí.

Rusi však medzitým na južný front nasadzujú pokročilé bojové lietadlá Suchoj a vrtuľníky Ka-52, ktorým Ukrajinci nemajú ako odporovať.

„Nemáme poriadne systémy protivzdušnej obrany, aby sme si s touto hrozbou poradili,“ povedal veliteľ čaty v 108. brigáde menom Dmytro.

Ukrajinci si nemôžu dovoliť, takpovediac, zrovnávať ruské pozície so zemou za pomoci delostrelectva, ako to bývalo zo strany Rusov, napríklad pri Bachmute, lebo im chýba potrebná munícia. Delostrelecké údery obvykle podnikajú len v prípade, že pomocou dronov potvrdili ruské pozície.

Ukrajinský podplukovník: Zabijeme jednotku, na druhý deň príde ďalšia

Rusi majú aj dosť mužov. „Keď zabijeme celú jednotku – 100 vojakov – na druhý deň privedú ďalšiu jednotku. A deň po tom ďalšiu,“ povedal podplukovník Oleksij Telehin zo 108. brigády ukrajinskej teritoriálnej obrany.

Pripomeňme, že podľa jedného z najvýraznejších súčasných expertov na otázky medzinárodných vzťahov a bezpečnosti, amerického profesora Johna Mearsheimera, môže byť skutočný populačný pomer medzi Ruskom a Ukrajinou až päť ku jednej v prospech Ruska, pričom Moskva v súčasnosti stráca zrejme dvakrát menej mužov ako Kyjev.

Nedostatok ukrajinských zdrojov sa v tejto fáze vojny podľa WSJ ukazuje rovnako veľkým problémom ako ruská obrana, a to napriek dodávkam západných zbraní.

Ofenzívu komplikuje aj terén

Do karát ukrajinskej protiofenzíve nehrá ani dostupný terén. Ukrajinský región prevažne rovinatých, otvorených polí oddelených riedkymi stromoradiami totiž ponúka postupujúcej armáde len malú prirodzenú ochranu.

Denník napríklad opisuje, ako na vrchole kopca blízko okupovaného mesta Polohy zriadili ruské sily pozorovacie stanovisko, odkiaľ dokážu vidieť ukrajinských vojakov na vzdialenosť takmer desiatich kilometrov. Podľa Telehina tam jeho spolubojovníci síce štyrikrát zničili ruský pozorovací systém Murom-M, no Rusi štyrikrát okamžite nainštalovali nový.

Na jar podľa amerického denníka niektorí vojaci, ktorí v regióne bojovali, pochybovali o tom, či by tu mohla byť protiofenzíva, vzhľadom na charakter krajiny, úspešná. „Vedeli sme, že na to, aby sme mohli postupovať proti tak dobre pripravenej obrane, budeme potrebovať skúsenosti, prostriedky a prekvapenie,“ uviedol Telehin.

Prelomiť obranu je zložité aj pre najlepšie armády sveta

Napadnutie opevnených vojsk je pritom podľa denníka náročná úloha aj pre najlepšie svetové armády. Spojenci počas druhej svetovej vojny napríklad potrebovali po vylodení v Normandii a po získaní predmostia viac ako dva mesiace, aby prelomili nemeckú obranu a prenikli do vnútrozemia.

V roku 1991 zas podľa Wall Street Journal podnikali Spojené štáty päť týždňov letecké útoky, aby oslabili iracké pozície, kým koaličné pozemné sily v operácii Púštna búrka postúpili.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac