Rusko ako vazal Číny. Realita alebo len dobre živená historka?

Čím menej sa ide do hĺbky, tým jednoznačnejší je názor, že sa Vladimir Putin aj s celým Ruskom dostáva do Si Ťin-pchingovho područia a stáva sa akýmsi „vazalom“ závislým od Číny. A tým viac sa hovorí o tom, ako túto pozíciu slúžky nebude zvládať. Je pravda, že takémuto scenáru nahráva viacero skutočností. O argumentoch, ktoré názoru hlavného prúdu odporujú, sa však hovorí len málo.

Èínsky prezident Si in-pching pokraèuje v trojdòovej návšteve Ruska Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Už odkedy vtrhli ruské vojská na Ukrajinu a západní štátnici uvalili prvé balíky sankcií voči Moskve, sa debata v kuloároch stáčala k otázke, čo invázia spraví s rusko-čínskymi väzbami. Vojenskými, diplomatickými aj hospodárskymi.

Spočiatku boli vyjadrenia opatrnejšie, hovorilo sa najmä o tom, ako môže sankčný mechanizmus obe krajiny zblížiť. Postupom času sa čoraz väčšmi poukazovalo na to, že Moskva sa stáva len akýmsi príveskom Pekingu. Pri debatách o Rusku a jeho vzťahoch s Čínou sa začali používať termíny ako „vazalský štát“ či nová „ekonomická kolónia“. Napokon, v máji to v rozhovore pre francúzsky L’Opinion zdôraznil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, keď povedal, že Rusko „sa dostalo do formy podriadenosti voči Číne“.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami