Ekonóm Vlachynský: Zamrznutý konflikt by pre Ukrajinu znamenal dlhodobý marazmus, a to nielen ekonomicky

03_Valachynsky_MZ Martin Vlachynský. Foto: Matúš Zajac

Ekonomika Ukrajiny má veľký potenciál, a to aj pre Európu, kde sa môžu ukázať významné synergické efekty spolupráce. K jej úplnému využitiu je však potrebné ukončenie vojny. V prípade dlhodobého pokračovania, zamrznutia konfliktu alebo „sýrskeho“ scenára bude hospodárstvo nášho napadnutého východného suseda naďalej žiť „na infúziách“. O ekonomike Ukrajiny sa redaktor Štandardu rozprával s analytikom Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Martinom Vlachynským.

Už dlho sledujeme Ukrajinu vo vojne, ale máme len málo správ o tom, ako vlastne dnes funguje ich podnikateľský sektor, priemysel či výroba. Dozvedáme sa len suché dáta o prudkom prepade jej ekonomiky a HDP počas vojny. V akom stave je však dnes ukrajinské hospodárstvo a v akej miere naďalej beží výrobný sektor a klasická pracovná kultúra uprostred vojny aspoň na pravobrežnej Ukrajine, prípadne v Kyjeve?

Keď sa pozrieme na suché dáta, prvotný prepad ekonomiky bol približne 30 percent. Ekonomická produkcia teda klesla zhruba o tretinu. Za posledný rok sa situácia stabilizovala, Ukrajina má v porovnaní medzi rovnakými mesiacmi minulého a tohto roka rast zhruba 20 percent. Teda ten pôvodný prudký prepad sa znížil na mínus desať až 15 percent. Stále je to zásadný skok, ale nie je až taký katastrofálny. Ukazuje to, že ukrajinská ekonomika dokáže relatívne fungovať.

My síce vidíme v televíznych záberoch tanky a vojenské akcie, ale predsa len toto nie je bombardovacia kampaň, akej sme boli svedkami počas druhej svetovej vojny, keď tisíc bombardérov zrovnalo so zemou celé nemecké mesto. Sú to relatívne izolované útoky, hoci s tragickými následkami. Relatívne veľkým šokom z dlhodobého hľadiska aj vzhľadom na možnosti okamžitej výroby elektriny bolo zničenie Kachovskej priehrady. Pôjde o veľmi negatívny faktor, pri ktorom ešte len uvidíme, ako veľmi zasiahne hospodárstvo Ukrajiny.

A čo zvyšok krajiny?

Tam bolo dôležité, že sa podarilo stabilizovať elektrickú sieť, čo bol veľký problém na prelome rokov, keď sa útoky zameriavali na energetickú infraštruktúru a elektrárne. Sieť dnes funguje a funguje aj doprava smerom na Západ. Ako to už vo vojnách býva, v kritických situáciách sa ukazuje pomerne veľká schopnosť improvizácie. Východný blok Európy vždy vedel pomerne slušne improvizovať. Hľadajú spôsoby, ako riešiť problémy. Príkladom môže byť, že za relatívne krátky čas dokázali prehĺbiť vodný kanál do delty Dunaja, aby vedeli čiastočne obísť blokádu Čierneho mora. Asi tým veľmi nepotešili Rumunov, ale ukazuje to, že kde je vôľa, tam je cesta. Z dlhodobého hľadiska je to ale veľmi vyčerpávajúca situácia. 

Hrozí však, že v nejakej miere konflikt potrvá dlhodobo, hoci aj v menej intenzívnej miere…

Ak sa stane to, čo v roku 2014, že front zamrzne, žiaden investor na Ukrajinu nepôjde. Krajina bude odsúdená na marazmus. Situácia sa musí rozuzliť, aby investori cítili istotu, že im nič nehrozí a že ich fabriku nebudú bombardovať. Ak však konflikt bude dlhšie pokračovať alebo zamrzne, situácia bude pre nich veľmi zlá.

Veď práve, ak to teraz Putin hrá na to zamrznutie a vôľa po dohode neexistuje ani na druhej strane, aké majú Ukrajinci možnosti sa sami postaviť na nohy?

Nechcem veľmi ísť do vojenských špekulácií, ktoré sú mimo môj odbor, ale zamrznutie konfliktu v pravom zmysle asi ani nie je možné, keďže obe strany budú stále v nejakej miere bojovať.

Aký potenciál môžeme očakávať od Ukrajiny po vojne?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami