Hamžík v stopách Káčera. Slovenská ambasáda podporila dúhový pochod v Budapešti

353843925_687919110046677_6854019822114173207_n V strede veľvyslanec Slovenskej republiky v Maďarsku Pavol Hamžík. Foto: Facebook

Slovenská ambasáda v Maďarsku podporila dúhové oslavy, ktoré sa v sobotu konajú v maďarskej metropole. V minulosti podobný krok vyvolal vnútropolitické pnutie na Slovensku a vtedajší veľvyslanec Káčer čelil tvrdej kritike.

Slovenský veľvyslanec v Budapešti Pavol Hamžík na sociálnej sieti zverejnil podporné vyhlásenie veľvyslanectiev k budapeštianskemu dúhovému festivalu.

„Pri príležitosti 28. ročníka Budapeštianskeho festivalu hrdosti vyjadrujeme my, nižšie podpísané veľvyslanectvá a kultúrne inštitúty, plnú podporu členom komunity LGBTQI+ v Maďarsku,“ píše sa v spoločnej správe, ktorú diplomati a spolky uverejnili v piatok 14. júla a pod ktorú sa Hamžík podpísal.

V spoločnom vyjadrení uviedli, že ich znepokojujú právne predpisy a politická rétorika, a to aj v Maďarsku, ktoré prispievajú k stigmatizácii tejto komunity. Nie je jasné, aké diskriminujúce zákony majú diplomati na mysli.

V Maďarsku totiž od 1. januára 2009 môžu homosexuálne páry uzatvárať registrované partnerstvá. Ústava súčasne definuje manželstvo ako vzťah muža a ženy, podobne ako na Slovensku. Veľvyslanca Hamžíka teda znepokojuje stav, ktorý je liberálnejší ako ten na Slovensku.

Podpora Slovenska pre sobotňajšiu akciu je nečakaná. V stredoeurópskych štátoch chýba podobná prax. Skúsenosť s tým máme aj na Slovensku. Keď v roku 2011 ambasády iných štátov v Bratislave podporili homosexuálny pochod, reagovala na to skupina signatárov na čele s Vladimírom Palkom, ktorí podporu radiálnym požiadavkám odmietli a požiadali veľvyslancov, aby sa do podobných aktivít nezapájali. Výsledkom bolo, že od roku 2011 veľvyslanci štátov V4 už navzájom nevyjadrovali podporu dúhovým akciám, ktoré sa konajú v niektorom z nich. Poľsko sa ani teraz – na rozdiel od Slovenska a Česka – nepripojilo k vyše tridsiatim ambasádam v Budapešti, ktoré dúhový pochod podporili.

Výnimkou z tohto pravidla bol rok 2016, keď vtedajší slovenský veľvyslanec v Maďarsku Rastislav Káčer vyvesil na našu ambasádu v Budapešti dúhovú vlajku. Káčer však konal na vlastnú päsť a nekonzultoval to s vtedajším ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. To vyvolalo nevôľu vo vnútropolitických kruhoch, kde Káčera kritizoval šéf Smeru Robert Fico aj líder SNS Andrej Danko. Lajčák si nakoniec Káčera predvolal, čím považoval udalosť za uzavretú.

Bude zaujímavé sledovať ako na krok veľvyslanca Hamžíka zareaguje minister Wlachovský, respektíve slovenský parlament.

(est, fed)


Ďalšie články